Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Δορυφόρος εκτός ελέγχου θα πέσει στην Γη σήμερα

Μετά από σχεδόν 30 χρόνια στο διάστημα, ένας δορυφόρος μεγέθους όσο ένα λεωφορείο θα πέσει σήμερα στην Γη. Ο δορυφόρος ERS-2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας αποσύρθηκε το 2011 και είναι ανενεργός, όμως τώρα χάνει υψόμετρο και πέφτει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Πιθανότατα ο δορυφόρος μήκους 11.8 μέτρων, θα καεί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και θα διασπαστεί.

Άλλοι δορυφόροι κατέγραψαν τον ERS-2 με τα μεγάλα ηλιακά πάνελ και στις εικόνες βλέπουμε κάτι σαν ένα μαχητικό Imperial TIE, βγαλμένο από το Star Wars. Η πτώση του στην ατμόσφαιρα της Γης θα το κάψει, λόγω της πολύ έντονης τριβής με τα μόρια της ατμόσφαιρας, σε τόσο μεγάλες ταχύτητες.

«Τα περισσότερα από αυτά τα κομμάτια θα καούν εντελώς», εξήγησε η διαστημική υπηρεσία στο διαδίκτυο. «Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις επανεισόδους δορυφόρων είναι πολύ χαμηλοί».

Από τις 20 Φεβρουαρίου, η ESA περίμενε ότι η επανείσοδος του μεγάλου διαστημικού σκάφους και η επακόλουθη καύση θα πραγματοποιούνταν στις 20:53 UTC (ή 10:53 μ.μ. ώρα Ελλάδος) στις 21 Φεβρουαρίου 2024, με αβεβαιότητα συν ή πλην 7,48 ώρες. Η υπηρεσία θα παρέχει ενημερώσεις στον ιστότοπό της . (Η ακριβής πρόβλεψη είναι δύσκολη επειδή η επανείσοδος ενός δορυφόρου εξαρτάται από την πυκνότητα της ατμόσφαιρας, η οποία κυμαίνεται με βάση τη δραστηριότητα του ήλιου).

Η εταιρία διαστημικής τεχνολογίας HEO Robotics, που χρησιμοποιεί κάμερες και αισθητήρες σε δορυφόρους για να παρακολουθεί την υγεία και την κατάσταση των διαστημικών σκαφών που βρίσκονται σε τροχιά, έδωσε τις παρακάτω φωτογραφίες από τον ERS-2.

Η πτώση ανενεργών δορυφόρων στην Γη είναι λογικό και αναμενόμενο. Στην περίπτωση του ERS-2, τα τελευταία καύσιμά του ξοδεύτηκαν ώστε να το μεταφέρουν σε χαμηλότερο υψόμετρο, ώστε να αποφύγει την σύγκρουση με άλλους ενεργούς δορυφόρους.

«Η εκτόξευση των δορυφόρων στο τέλος της ζωής τους και η διασφάλιση ότι θα εισέλθουν ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης είναι ένα θεμελιώδες εργαλείο για να διατηρήσουμε τους πολυσύχναστους διαστημικούς μας αυτοκινητόδρομους μακριά από αδρανείς, παρατεταμένους δορυφόρους, την πρόληψη συγκρούσεων σε τροχιά και τον μετριασμό της δημιουργίας περαιτέρω διαστημικών απορριμμάτων», εξήγησε η υπηρεσία.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.