Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Διπλή ήττα Τσίπρα και Κασσελάκη

Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*

Προτού προχωρήσω σε σύντομη ανάλυση για το ποια είναι τα αποτελέσματα του πρόσφατου συνεδρίου στον ΣΥΡΙΖΑ, θα αρχίσω με το στοιχείο που μου έκανε θετική εντύπωση: Οι δημοκρατικοί θεσμοί, που λειτούργησαν άψογα κατά τη διαδικασία. Είδαμε απλούς ανθρώπους να λαμβάνουν τον λόγο και να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, σύμφωνα με την οπτική τους. Ακούσαμε να θίγονται πολλά θέματα της εποχής μας, όπως η σιδηροδρομική καταστροφή στα Τέμπη, το αγροτικό, η ιδιωτικοποίηση της δωρεάν και δημόσιας ακαδημαϊκής παιδείας.

Ακούσαμε και γιουχαΐσματα, όταν κάποιοι σύνεδροι εξέφραζαν ιδιαίτερα ανατρεπτικές ή και προβοκατόρικες απόψεις. Κάποιοι ελιτιστές στάθηκαν ιδιαίτερα σ’ αυτό το γεγονός, της έντονης αποδοκιμασίας δηλαδή, το θεώρησαν ως μία βαρβαρική πράξη. Να θυμίσω εδώ ότι εντός των Κοινοβουλίων της Βρετανίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και πλήθους άλλων απόλυτα δημοκρατικών εθνών τα γιουχαΐσματα από βουλευτές -ενώ μιλάει ακόμα και ο πρωθυπουργός- είναι έντονο και συχνό φαινόμενο.

Αποτελεί αυτή η συμπεριφορά πράξη αντιδημοκρατικότητας και οι συγκεκριμένες χώρες αποτελούν κάποιου είδους μπανανίας; Όχι, βέβαια. Οπότε ας χαμηλώσουν το δεικτικό δακτυλάκι οι αυτόκλητοι κήνσορες και λογοκριτές των ΜΜΕ. Για εμένα αποτελεί σημάδι υγιούς και ανθρώπινης έκφρασης συναισθημάτων το συγκεκριμένο φαινόμενο, και όποιος πολιτικός δεν είναι χαλκέντερος να το αντιμετωπίσει, αλλά έχει συνηθίσει μόνο σε προκάτ και προκανονισμένα χειροκροτήματα, καλό είναι να παραιτηθεί από τον πολιτικό βίο.

Από την άλλη, στο συνέδριο παρατηρήσαμε μια διπλή ήττα, τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε ηχηρή παρέμβαση λίγο πριν από το συνέδριο (απέφυγε να το πράξει εντός του συνεδρίου με ιδιαίτερα δειλό τρόπο) και προσπάθησε να θέσει ζήτημα αλλαγής του επικεφαλής. Ενέργεια που με αιφνιδίασε προσωπικά, γιατί ήταν ο ίδιος που πριν από λίγους μήνες συναντιόταν με τον Κασσελάκη στις ΗΠΑ, άτυπα του είχε απονείμει το «δαχτυλίδι της εξουσίας» και τον είχε χρήσει συνεχιστή του στην ηγεσία του κόμματος. Όμως, η προσπάθεια του Τσίπρα απέτυχε παταγωδώς. Το συνέδριο επιδεικτικά δεν δέχτηκε την εισήγησή του.

Η δεύτερη ήττα ήταν του Κασσελάκη. Αν και «σήκωσε το γάντι» και δέχτηκε να πάει σε εκλογές, με φανερή ολιγωρία αργότερα, έκανε πίσω στην πρόκληση της Γεροβασίλη να αναμετρηθούν.

Το μόνο που είναι σίγουρο σε αυτήν τη χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι, αν τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι απογοητευτικά, τότε η άμεση παύση του Κασσελάκη είναι ιδιαίτερα πιθανή.

*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.