Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Δυτική Ελλάδα φιλοξενεί στα άγρια βουνά της μερικά από τα πιο γνωστά γραφικά χωριά της χώρας. Χωριά χωμένα σε δυσπρόσιτες κορυφές γεμάτα πέτρινα σπίτια, καλντερίμια και μεγάλες βρύσες που στέκουν όμως σχεδόν έρημα περιμένοντας τους ταξιδιώτες από διάφορες γωνιές της χώρας να τα ανακαλύψουν και να μάθουν τα μυστικά τους.

Από τα γραφικά Ζαγοροχώρια μέχρι τα απάτητα βουνά της Ευρυτανίας, ετοιμάσαμε παρακάτω μια λίστα με μερικά από τα πιο αγαπητά ορεινά χωριά της Δυτικής Ελλάδας.

Καλαρρύτες

Σκαρφαλωμένοι στις απότομες πλαγιές των Τζουμέρκων, οι Καλαρρύτες είναι ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της Ηπείρου γνωστά και ως κοιτίδα της ηπειρωτικής αργυροτεχνίας. Χτισμένοι σε υψόμετρο 1.120 μέτρων, ακριβώς πάνω από την απότομη χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού που τους χωρίζει από το γειτονικό Συρράκο, οι Καλαρρύτες απέχουν από την Άρτα 83 χιλιόμετρα μέσα από μια δύσκολη διαδρομή που διασχίζει τα χωριά Άγναντα, Πράμαντα και Μελισσουργούς. Παρά τη δυσκολία της διαδρομής, μια επίσκεψη στη γραφική πλατεία του χωριού, αλλά και στο ιστορικό καφενείο του κ. Ναπολέοντα αξίζει με το παραπάνω.

Συρράκο

Χτισμένο στην απότομη αγκαλιά του όρους Λάκμου, το Συρράκο είναι το αντίπαλο δέος των Καλαρρυτών και ξεχωρίζει διεθνώς για τα καλντερίμια, τα αρχοντικά και τα ξωκλήσια του αποτελώντας ταυτόχρονα τον καταλληλότερο τόπο για ξεκούραση, περιπέτεια στη φύση και, γενικότερα, μια ήπια και ήρεμη μα διόλου φτωχή ταξιδιωτική εμπειρία.

Βουργαρέλι

Χτισμένο σε υψόμετρο 775 μέτρων στις παρυφές των Τζουμέρκων ανάμεσα σε δύο γραφικούς λόφους, το Βουργαρέλι είναι από τα κρυφά διαμάντια των Τζουμέρκων που ξεχωρίζει για το παρθένο καταπράσινο τοπίο του και τα τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά του. Με μόνιμο πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 300 κατοίκους, το Βουργαρέλι είναι ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές, ειδικά για τον χειμώνα, παρέχοντάς σας μια ζεστή, ήσυχη και ξεκούραστη διαμονή στην άγρια φύση των Τζουμέρκων. Μην ξεχνάτε, επίσης, πως το χωριό απέχει μόλις μισή ώρα με το αμάξι από τις διάσημες φυσικές πισίνες του ποταμού Αχελώου.

Αρίστη

Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο τουριστικά χωριά του Ζαγορίου που καταφέρνει να διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά της ιστορικής περιοχής της Ηπείρου αναλλοίωτα. Με απόσταση περίπου στα 47 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, η Αρίστη φημίζεται για την εξαιρετική θέα, τις ατέλειωτες φυσικές διαδρομές και τον ζικζακωτό δρόμο που σκαρφαλώνει στο βουνό, για να φθάσετε στο Πάπιγκο. Παράλληλα, διαθέτει αναπτυγμένες υποδομές με αρκετούς ξενώνες και ξενοδοχεία που παρέχουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.

Φιδάκια

25 χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι, τα Φιδάκια ξεχωρίζουν για τα γραφικά σπίτια τους και την πολεοδομική τους μορφή. Παρά το γεγονός ότι είναι χτισμένα σε υψόμετρο που αγγίζει τα 1000 μέτρα, στα Φιδάκια σας δίνεται η δυνατότητα να δείτε ίχνη πρώιμης εγκατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το χωριό με τα γραφικά καλντερίμια είναι σε τέτοιο σημείο χτισμένο που σας επιτρέπει να απολαύσετε μια μοναδική θέα προς τη λίμνη Κρεμαστών.

Πάπιγκο

Εμβληματικό, ιστορικό και απίστευτα βουνίσιο, το Πάπιγκο -όπως είναι γενικά γνωστό- είναι ουσιαστικά δύο διαφορετικοί οικισμοί: το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Πέρα όμως από την παρθένα φύση, αυτό που τραβάει αμέσως την προσοχή σας στα δύο χωριά είναι η γραφική πετρόκτιστη αρχιτεκτονική που σε συνδυασμό με το άγριο ηπειρώτικο τοπίο σας δίνει την απόλυτη ταξιδιωτική έμπνευση. Χωρίς αμφιβολία, τα δύο χωριά είναι η ιδανικότερη απόδραση για ξεκούραση και ανάπαυση μέσα στην κρύα καρδιά του χειμώνα.

Πηγή: Travel.gr