Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το χωριό των Αγράφων που ενδείκνυται για όσους λατρεύουν τη φύση

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στα δυτικά Άγραφα, βρίσκεται ένα πολύ μικρό χωριό που το περιτριγυρίζουν ατελείωτα δάση φυλλοβόλων δέντρων καθώς και πανέμορφα δάση ελάτων. Γνωστό και με την παλαιότερη ονομασία Πηγγιανά όπου μαρτυρά ότι κατά την αρχαία εποχή της ακμής του υπήρχε στον τόπο “κάτι το καλό και παινεμένο”, τα Επινιανά αποτελούν μαζί με τα Άγραφα τα δύο πιο γνωστά χωριά της περιοχής.

Ποια είναι η ιστορία του χωριού

 

Τα παλαιότερα χρόνια οι κάτοικοι του χωριού ζούσαν κατ΄ αποκλειστικότητα από την κτηνοτροφία. Στην ευρύτερη περιοχή μάλιστα έβοσκαν κοντά 95.000 γιδοπρόβατα. Και ενώ ο πληθυσμός του χωριού ήταν επαρκέστερος, έρχεται σιγά – σιγά η εποχή της αστυφιλίας, με αποτέλεσμα το 1970 το χωριό να ερημώσει.

Στις μέρες μας, μόλις 5 είναι οι οικογένειες που μένουν μόνιμα στο χωριό, αν και σταδιακά γίνονται κάποια μικρά βήματα ώστε να αναδειχθεί περαιτέρω η περιοχή φυσιολατρικά, γράφει το travel-inspiration.gr.

 

Στα Επινιανά ανήκουν οι συνοικισμοί Φτέρη, Ανηφόρα και Ασπρόρεμα, οι οποίοι κατοικούνται μονάχα τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ από τα μνημεία του χωριού ξεχωρίζουν οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Προφήτη Ηλία.

 

Στους πρόποδες του χωριού κυλάει ο υπέροχος ποταμός Αγραφιώτης και το Ασπρόρεμα ενώ λίγο νοτιότερα βρίσκει κανείς το ρέμα της Φτέρης.

 

Ωστόσο, απέναντι από τα Επινιανά, φωλιασμένη στην καρδιά των βράχων βρίσκεται η Παναγία η Στάνα, ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια των Αγράφων.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.