Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μετά την ταφόπλακα νεα προσαύξηση εισφορών κατά 3,46% για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Μετά το νομοσχέδιο ταφόπλακα για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται συλλήβδην ως «φοροφυγάδες» και καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ένα ακόμη κακό μαντάτο έρχεται από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Πάνου Τσκακλόγου, η οποία προβλέπεται από τον νόμο 4670/2020, επιβάλλεται προσαύξηση ασφαλιστικών εισφορών της τάξης του 3,46% για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η προσαύξηση που είναι στο ύψος των 7.373,88 ευρώ τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024 και επιβάλλεται γιατί, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, αναπροσαρμόζονται για το τρέχον έτος με βάση τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του, «οι προβλεπόμενες αυξήσεις είναι αρκετά χαμηλές, καθώς η χώρα μας κατάφερε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς.

Η ανακοίνωση από το υπουργείο δεν παραλείπει να τα ρίξει για ακόμη μια φορά στον νόμο Κατρούγκαλου υποστηρίζοντας ότι συνέδεε τις εισφορές των μη μισθωτών με το φορολογητέο εισόδημα, ενώ ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση οδήγησε στην αλλαγή του συστήματος εισφορών των μη μισθωτών από την 1η Ιανουαρίου 2020, αποσυνδέοντάς τες από το φορολογητέο εισόδημα και προέβλεπε το ‘πάγωμα’ των εισφορών για τα έτη 2021 και 2022 στο αρχικό ύψος.

Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών, που θα πληρώνουν.

Από τα παραδείγματα προκύπτει, ότι οι εισφορές το 2024, μετά την αναπροσαρμογή, συνεχίζουν να είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που επέβαλε το 2017 ο νόμος Κατρούγκαλου».

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε: «Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι εισφορές των ασφαλιστικών κλάσεων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, προσαυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή κατά 3,46%. Στόχος της ανωτέρω διάταξης είναι πρωτίστως η διασφάλιση του ύψους των συντάξεων των μη μισθωτών. Ενδεχόμενη αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές, θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον. Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων, λοιπόν, θα πρέπει να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Διαφορετικά, το ασφαλιστικό σύστημα θα έμπαινε και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων ελλειμμάτων, με προφανείς κινδύνους για τη βιωσιμότητά του».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.