Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Συρρικνώνονται καταθέσεις των πολιτών από την ακρίβεια

Συνεχίστηκε και τον μήνα Νοέμβριο, αν και με βραδύτερο ρυθμό, η συρρίκνωση των καταθέσεων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ αντίστροφα οι χορηγήσεις κυρίως προς επιχειρήσεις αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 932 εκατ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,883 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Η μείωση αφορά ουσιαστικά τον ιδιωτικό τομέα, αφού οι καταθέσεις του κράτους (γενική κυβέρνηση) μειώθηκαν μόλις κατά 27 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 748 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο (από 2 δισ. τον Οκτώβριο). Οι καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 156 εκατ. ευρώ (έναντι μείωσης κατά 100 εκατ. τον Οκτώβριο).

Αντίθετα, θετική ήταν η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης της οικονομίας, δηλαδή τα δάνεια προς επιχειρήσεις, νοικοκυριά και Δημόσιο τον προτελευταίο μήνα του χρόνου. Αυξήθηκε κατά 1,37 δισ. ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 2,9% τον Νοέμβριο, από 2,8% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, αυτή τη σημαντική αύξηση τη νέμονται κυρίως οι επιχειρήσεις και το κράτος.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση τον Νοέμβριο ήταν θετική κατά 578 εκατ. ευρώ (έναντι 1,2 δισ. τον Οκτώβριο), ενώ η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 777 εκατ. ευρώ (έναντι αρνητικής καθαρής ροής 669 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο). Τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων καταγράφουν θετική καθαρή ροή κατά μόλις 8 εκατ. ευρώ και προς νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα κατά 7 εκατ. ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.