Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΣΑΛΟΣ! ΜΑΖΙΚΕΣ παραιτήσεις στην ελληνική φρεγάτα που πηγαίνει Ερυθρά Θάλασσα…

Μπαράζ παραιτήσεων από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούσαν στη φρεγάτα Υδρα καταγράφει με ανακοίνωσή της η Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής.

Σημειώνεται ότι η φρεγάτα προγραμματίζεται να οδεύσει στην Ερυθρά Θάλασσα για να συνδράμει στην αποκατάσταση της ασφάλειας στη ναυσιπλοϊα, μετά τις συνεχείς επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων από τους Χούθι της Υεμένης.
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΠΕΕΝΠΑ, «χθες το μεσημέρι γίναμε αποδέκτες της πληροφορίας ότι στη Φρεγάτα ΥΔΡΑ φέρεται να είχε υποβληθεί διψήφιος αριθμός παραιτήσεων από προσωπικό διαφόρων βαθμών και προελεύσεων. Κατά την προσπάθειά μας να διασταυρώσουμε την, κυριολεκτικά, απίστευτη πληροφορία, διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών του ΠΝ φέρεται να ανέρχεται σε δεκαεπτά (17)».

Η Ενωση Στρατιωτικών επισημαίνει ότι υπάρχει σήμα με το οποίο ζητείται να αποσπαστούν στη φρεγάτα περί τα 70 άτομα από έτερα πλοία. Ωστόσο, η ανταπόκριση δεν ήταν επαρκής, με αποτέλεσμα να «αναμένεται να υπάρξουν διαταγές αποσπάσεων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών», όπως αναφέρει.
Διαψεύδουν πηγές του υπουργείου Αμυνας
Πηγές του υπουργείου Αμυνας διέψευσαν τα όσα καταγγέλλει η ΕΣΠΕΕΝΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ισχύει». Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «οι παραιτήσεις έχουν σημειωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και σε διαφορετικές στιγμές, με τη συχνότητα που παραιτούνται όλα τα χρόνια στρατιωτικοί. Δεν έχει καμία σχέση με τη φρεγάτα».

Νέα Αριστερά: Αρνούνται να στελεχώσουν τη φρεγάτα
Το ζήτημα καυτηρίασε με ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι «σήμερα, πληροφορούμαστε ότι το ένα μετά το άλλο στελέχη του Π.Ν. αρνούνται να στελεχώσουν τη φρεγάτα “ΥΔΡΑ” που πρόκειται να πλεύσει στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για μια πράξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες σε μια επικίνδυνη αποστολή, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι.
Καλούμε την κυβέρνηση να μην εμπλέξει τη χώρα μας και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού σε μια επιχείρηση σε εμπόλεμη περιοχή, η οποία μάλιστα δεν βρίσκεται υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητάμε από τον κ. Δένδια να ενημερώσει άμεσα την Αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς σε σχέση με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που ζητούν και τα στελέχη του Π.Ν.», καταλήγει η ανακοίνωση.
Αποστολάκης: Το ΥΠΕΘΑ να αντιμετωπίσει άμεσα τη διαρροή στελεχών στο Πολεμικό Ναυτικό
«Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιευθήκαν στα Μ.Μ.Ε., το κύμα παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζεται αμείωτο. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με 17 παραιτήσεις μελών του πληρώματος της Φρεγάτας «ΥΔΡΑ» που θα συμμετάσχει στην αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας και πρώην υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Οπως επισημαίνει, «ως Τομεάρχης Άμυνας και ως ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. έχουμε αναδείξει το σοβαρότατο ζήτημα του αυξημένου αριθμού παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023 μέσω κατάθεσης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, στην οποία δεν λάβαμε ικανοποιητική απάντηση. Καθώς όμως, ο αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών ολοένα και αυξανόταν επανήλθαμε επί του θέματος με νέα ερώτηση στα τέλη Νοεμβρίου 2023 για την οποία όμως δεν έχουμε λάβει ακόμα απάντηση.
Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η συμμετοχή της Φ/Γ «ΥΔΡΑ» στην αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα ενέχει αυξημένο ρίσκο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή επιχειρήσεων.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ζήτημα των παραιτήσεων είναι ιδιαίτερα σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από το ΥΠ.ΕΘ.Α., ούτως ώστε να σταματήσει η διαρροή στελεχών.
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει με σοβαρότητα τη συμμετοχή της χώρας με αποστολή πολεμικού πλοίου στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν πρέπει να εμπλέκει τη χώρα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές που δεν βρίσκονται υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών»

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.