Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα

Του Κώστα Πρώιμου

Σαρώνει στις Ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες το Poor Things του Λάνθιμου. Καλώς. Γενικά όποιο σενάριο τροφοδοτείται ή εμπεριέχει είτε στους τίτλους του είτε στην πλοκή του τη φτώχεια ειδικά στη χώρα μας ρε παιδί μου «τραβάει» πολύ.

Διακόσιες χιλιάδες εισιτήρια έκοψε ήδη η ανωτέρω ταινία ενώ συνεχώς τα μαγικά χαρτάκια επανατυπώνονται διότι εξαντλούνται. Ε, και; Σιγά τον πολυέλαιο κύριε Λάνθιμέ μας. Άπαντες γνωρίζουν ότι υπάρχει και ένας άλλος «συνάδελφός σας» που μετά λύπης μου ανακοινώνω ότι σας «ρίχνει στ’ αυτιά».

Κι όμως! Ο… υπερταλαντούχος σκηνοθέτης Κυριάκος Μητσοτάκης που με την υπερπαραγωγή των Poor Greeks κατάφερε να κόψει και στις δύο εκλογικές παραστάσεις που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι, δύο στην πρώτη και δύο στη δεύτερη, συνολικά τέσσερα εκατομμύρια εισιτήρια και να υπερηφανεύεται για το 41 «τα κατό» και τα κεφάλια μέσα. Θα φτάσεις κύριε Γιώργο με την ταινία σου τα δύο μύρια έμπρακτους θαυμαστές στη χώρα; Ούτε με ολόκληρες «δεσμίδες» από χρυσές σφαίρες!

Poor Things εσείς, Poor Greeks o Κυριάκος με πολυδιάστατα και ήδη εφαρμοσμένα σενάρια άκρατης φτωχοποίησης για την πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι εντούτοις ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ από τη σκηνοθετική του δεινότητα που τον ξαναψήφισαν σε μεγάλο βαθμό. Τι υποκλοπές, τι ίντριγκες, αίμα αθώων (βλέπε Τέμπη), αίμα μαφιόζων (βλέπε χολυγουντιανές εκτελέσεις μέρα μεσημέρι), απύθμενη ρεμούλα, πολιτική και πνευματική παρακμή και φτώχεια μέχρις εσχάτων. Εκεί, ακλόνητοι θαυμαστές!

Άσε που ως υπερπαραγωγή ο νεομητσοτακισμός δε θα μπορούσε να μην ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Μέχρι και όπλα σε ξένες χώρες έστειλε και προκλητικά μπερδεύεται σε αλλωνών χωράφια.

Μια κυβερνητική καλλιτεχνική πανδαισία συντελείται επί των ημερών του Κυριάκου και συ κύριε Γιώργο μας πήρες κείθε ένα χρυσό λιονταράκι και μερικά διεθνή βραβεία και νομίζεις ότι κάτι τρέχει;

Εδώ «τρέχει» για πάρτη του νυχθημερόν ένας ολόκληρος λαός -παρόλο που του πίνει το αίμα με το μπουρί της σόμπας (σύνδρομο Στοκχόλμης;)- ως κομπάρσος και πρωταγωνιστής συνάμα στα πρωτοποριακά σενάρια του Μητσοτάκη και σύ μας τσαμπουνάς μερικές χιλιάδες σινεφίλ που σε θαυμάζουν;

Oλόκληρο Politico του έδωσε διεθνές βραβείο επειδή παρακολουθούσε τις ζωές των άλλων, η Ελλάδα δικάζεται οσονούπω λόγω της «ευφάνταστης» διακυβέρνησής του στο Ευρωκοινοβούλιο για τις υποκλοπές και τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου αποκτώντας στο ιστορικό της βιογραφικό ως χώρα νέες πρωτόγνωρες διακρίσεις και συ φίλε μου επειδή έκανες και δυο – τρεις ταινιούλες, τι;

Σου προτείνω κύριε Λάνθιμέ μας να αρχίσεις να διαβάζεις νυχθημερόν για το έπος της τρέχουσας ελληνικής κυβέρνησης μπας και εμπνευστείς και σε καμαρώσουμε ακόμη πιο ψηλά, πέραν από τα προκαθορισμένα πλαίσια που επιβάλλονται επιμελώς από τα τετριμμένα της καλλιτεχνικής πιάτσας. Ναι, μπορείς Λάνθιμε, μπορείς!

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.