Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Όλες οι τιμές των παρόχων στο ηλεκτρικό ρεύμα

Από την 1η Ιανουαρίου, τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος έχουν μπει στη ζωή μας (μπλε, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί) και, την Τρίτη (02/01), ανακοινώθηκαν οι τιμές ανά κιλοβατώρα και για το πράσινο τιμολόγιο. Επισημαίνεται ότι σε αυτό το τιμολόγιο ρεύματος, στο πράσινο, εμπίπτουν όσοι καταναλωτές δεν έχουν επιλέξει κάποιο χρωματιστό τιμολόγιο ρεύματος.

Οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος ανά πάροχο
Συγκεκριμένα, ως προς το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος, για τον μήνα Ιανουάριο, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τελική χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες στα 0,13635 ευρώ/kWh και για τις 500 και πάνω στα 0,14595 ευρώ/kWh. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνεται και η έκπτωση 20%, ενώ η τελική τιμή προμήθειας στη νυχτερινή χρέωση διαμορφώνεται στα 0,11155 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

 


Όσον αφορά στην Protergia, η τελική τιμή για το πράσινο τιμολόγιο – κατά τον μήνα Ιανουάριο – διαμορφώνεται στο 0,1426 ευρώ η κιλοβατώρα με το πάγιο στα 4 ευρώ τον μήνα. Η εταιρεία Ήρων ανακοίνωσε τελική τιμή για το πράσινο τιμολόγιο στα 0,14052 ευρώ, ενώ το πάγιο είναι στα 5 ευρώ τον μήνα. Ακόμα, η τιμή του πράσινου τιμολογίου στην Εlpedison είναι στο 0,1706 ευρώ ανά κιλοβατώρα με το πάγιο στα 5 ευρώ.

Το πράσινο τιμολόγιο της Volton, για τον μήνα Ιανουάριο, διαμορφώνεται στα 0,1442 ευρώ ανά κιλοβατώρα με αρχική έκπτωση 20% και 20% έκπτωση συνέπειας. Η εταιρεία Φυσικό Αέριο προσφέρει το πράσινο τιμολόγιο στα 0,14265 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με πάγιο στα 5 ευρώ. Η Ζενίθ προσφέρει το πράσινο τιμολόγιο στα 0,16947 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ακόμα, το πράσινο τιμολόγιο στη Voltera με την έκπτωση βρίσκεται στα 14,39 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα και στην NRG είναι στα 14,1 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα με την έκπτωση συνέπειας

Τι ισχύει με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος

Πράσινα τιμολόγια, που θεσπίστηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο και στα οποία θα μεταπέσει το σύνολο των καταναλωτών – εκτός αν δηλώσουν διαφορετική επιλογή στον προμηθευτή τους). Οι χρεώσεις του πράσινου τιμολογίου θα ανακοινώνονται από κάθε προμηθευτή την 1η του μήνα και θα είναι και εύκολα και άμεσα συγκρίσιμες μεταξύ τους.

Μπλε τιμολόγια, με σταθερή τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης (π.χ. ένας χρόνος). Το βασικό πλεονέκτημα του μπλε τιμολογίου είναι ότι ο καταναλωτής προστατεύεται από πιθανή άνοδο των τιμών. Από την άλλη, αν οι τιμές υποχωρήσουν, ο καταναλωτής δεν θα επωφεληθεί καθώς η χρέωση του μπλε τιμολογίου θα παραμείνει ίδια. Τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύχθηκε ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών στα σταθερά τιμολόγια, με προσφορές που αρχίζουν κάτω και από τα 15 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Κίτρινα τιμολόγια, τα οποία είναι κυμαινόμενα και ακολουθούν τη διακύμανση των τιμών στη διεθνή και ελληνική αγορά. Οι χρεώσεις ανακοινώνονται είτε εκ των προτέρων, δηλαδή στην αρχή του μήνα κατανάλωσης, είτε εκ των υστέρων. Οι καταναλωτές που θα τα επιλέξουν, θα έχουν όφελος αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των τιμών ή αντίστροφα θα επιβαρυνθούν αν οι τιμές ανέβουν.

Πορτοκαλί τιμολόγια, με διαφορετικές χρεώσεις ανά χρονική ζώνη και τα οποία απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνο μετρητή.

Το τιμολόγιο ρεύματος που φαίνεται να επιλέγουν οι περισσότεροι
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Σάββατο (30/12) παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, η επάρκεια εφοδιασμού και τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στις αποθήκες της Ευρώπης σε συνδυασμό με τον ήπιο έως τώρα χειμώνα προδιαγράφουν περαιτέρω μείωση των τιμών χωρίς, ωστόσο να μπορεί ποτέ να αποκλειστεί κάποια αιτία που θα οδηγούσε σε άνοδο.

Η μετάβαση από το ένα τιμολόγιο στο άλλο, όπως και η αλλαγή προμηθευτή είναι ελεύθερη, χωρίς αποζημίωση για τον προμηθευτή εκτός από όσους έχουν συμβάσεις σταθερής τιμής (μπλε τιμολόγιο) η αποχώρηση από τις οποίες γίνεται με την καταβολή αποζημίωσης για πρόωρη λήξη της σύμβασης.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η πλειονότητα των καταναλωτών θα περάσει στο πράσινο τιμολόγιο – αν και διακρίνεται αυξημένο ενδιαφέρον και για το μπλε τιμολόγιο σταθερής χρέωσης – και πολλοί θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους στις αρχές του έτους έχοντας την πλήρη εικόνα των τιμολογίων που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές.

Ποιες οι τιμές στο μπλε τιμολόγιο ρεύματος
Οι εταιρείες που έχουν ήδη ανακοινώσει τα σταθερά τους τιμολόγια είναι η ΔΕΗ, η Protergia, η Elpedison, η Ελίν και ο ΗΡΩΝ.

ΔΕΗ: Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει δύο σταθερά προγράμματα, το ΔΕΗ myHome Enter και το ΔΕΗ myHome Online. Το ΔΕΗ myHome Enter, 12μηνης διάρκειας, με πάγιο 5 ευρώ και χρέωση στα 0,179 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για όσους διαθέτουν νυχτερινό τιμολόγιο, η χρέωση τη νύχτα είναι 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επιπλέον, με την ενεργοποίηση πάγιας εντολής οι καταναλωτές κερδίζουν έκπτωση 2% στον λογαριασμό τους. Η χρέωση στο ΔΕΗ myHome Online είναι 0,175 ευρώ ανά κιλοβατώρα την ημέρα και 0,166 ευρώ τη νύχτα, με πάγιο 3,5 ευρώ και 12μηνη διάρκεια.

Protergia: Η Protergia διαθέτει το Value Safe, ένα σταθερό οικιακό τιμολόγιο διάρκειας 12 μηνών, με πάγιο στα 3,5 ευρώ και χρέωση 0,165 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η ίδια χρέωση ισχύει και για τις νυχτερινές ώρες.

Elpedison: Η Elpedison προσφέρει το πρόγραμμα Elpedison Bright, διάρκειας 12 μηνών με σταθερή χρέωση 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα και πάγιο 3 ευρώ.

Ελίν: Η Ελίν, όπως και η ΔΕΗ, έχει ανακοινώσει δύο σταθερά τιμολόγια. Το Power On! Blue Day με 12μηνη διάρκεια, πάγιο 5 ευρώ και σταθερή χρέωση 0,149 ευρώ ανά κιλοβατώρα και το Power On! Blue Day & Night με πάγιο 5 ευρώ, 12μηνη διάρκεια και χρέωση 0,149 ευρώ ανά κιλοβατώρα την ημέρα και 0,139 ευρώ ανά κιλοβατώρα τη νύχτα.

ΗΡΩΝ: O ΗΡΩΝ διαθέτει το ΗΡΩΝ Home Fix με σταθερή χρέωση 0,165 ευρώ ανά κιλοβατώρα, 12μηνη διάρκεια και πάγιο 7,5 ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.