Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κορωνοϊός: Με τη ψυχή στο… στόμα ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία

Την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού, γρίπης και εποχικών ιώσεων αυξάνονται δραματικά, οι φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης με το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα αυξάνονται. Πολλοι φοβούνται ότι θα θυμηθούμε πάλι σκηνές από το παρελθόν με αντισηπτικά, ανοιχτά παραθυρα ακόμα και εαν κάνει κρύο και αποστάσεις μεταξύ των θρανίων.

Ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε οδηγίες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό με σκοπό για τη μείωση μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού στο σχολικό περιβάλλον.

Μάλιστα, όπως εκτίμησε ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, αναμένεται να φτάσουμε γύρω στα 8.800 ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού.

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

– Τακτικό πλύσιμο των χεριών
α)Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
β)Πριν και μετά: ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας
γ)Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
δ)Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
-Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.

-Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενωνχώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
-Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
-Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό

-Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
-Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
-Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Επίσης, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αναμένεται τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Παιδείας σχετική εγκύκλιος καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι μαθητές που θα έχουν δηλώσει θετικό αποτέλεσμα Covid (δηλαδή κάνουν τεστ στο φαρμακείο ή σε κέντρο υγείας ή σε νοσοκομείο και το αποτέλεσμα περαστεί στο σύστημα από τον φαρμακοποιό κτλ) για τις επόμενες πέντε ημέρες δεν θα πηγαίνουν σχολείο και οι απουσίες με το έγγραφο που θα τυπώνουν από gov.gr δεν θα προσμετρώνται.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.