Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Καλούν σε «απολογία» την Betshop – Σφίγγει ο κλοιός για την στοιχηματική

  • Απόλυτη επιβεβαίωση της έρευνας των Data Journalists ότι μετά την εορταστική περίοδο θα «τρέξουν» άμεσα οι διαδικασίες για την στοιχηματική εταιρεία που επί τρίμηνο δεν προσκομίζει φορολογική ενημερότητα, παρά το πρόστιμο 500.000 ευρώ της ΕΕΕΠ
  • Με ΦΕΚ της 27ης Δεκεμβρίου η σύσταση τριμελούς Επιτροπής Ακρόασης στην Ανεξάρτητη Αρχή, θέμα ημερών η πρώτη κλήση στην εταιρεία του Χαλεπλή
  • Ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν, τι αναφέρουν πηγές της ΕΕΕΠ και γιατί αν και θεωρείται πολύ αυστηρό το μέτρο της αναστολής άδειας, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί

Του Βασίλη Γαλούπη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την εξεταζόμενη υπόθεση της στοιχηματικής εταιρείας Betshop από την Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων. Η ενεργοποίηση όλων των διαδικασιών ελέγχου αμέσως μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου από την πλευρά της Ανεξάρτητης Αρχής επιβεβαιώνει πλήρως την σχετική έρευνα των Data Journalists που είχε δημοσιευθεί στις 22 Δεκεμβρίου 2023

Η ΕΕΕΠ προχώρησε ήδη στην σύσταση Επιτροπής Ακρόασης η οποία θα εξετάσει κάθε υπόθεση παραβάσεων διαδικτυακών παρόχων, αρχής γενομένης από την υπόθεση της Betshop εντός των αμέσως προσεχών εβδομάδων.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση συγκροτείται τριμελής Επιτροπή Ακροάσεων της ΕΕΕΠ, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής. Συγκεκριμένα αποτελείται από τους:

  • Δημήτριο Ντζανάτο του Σπυρίδωνος, Πρόεδρο της ΕΕΕΠ (Πρόεδρος της Επιτροπής Ακροάσεων)
  • Χριστίνα Λάππα του Αθανασίου, Μέλος της ΕΕΕΠ (μέλος της Επιτροπής)
  • Άγγελο Πουλέα του Σπυρίδωνος, Μέλος της ΕΕΕΠ (μέλος της Επιτροπής).

Η Επιτροπή Ακρόασης για θέματα που αφορούν στα παίγνια που διεξάγονται μέσω διαδικτύου συστάθηκε μετά από τη δημοσίευση ΦΕΚ στις 27 Δεκεμβρίου 2023. 

Ειδική Τριμελής Επιτροπή Ακροάσεων συστάθηκε με ΦΕΚ της 27ης Δεκεμβρίου στην Ανεξάρτητη Αρχή της Επιτροπής Παιγνίων. Η πρώτη εταιρεία που θα κληθεί για εξηγήσεις τις προσεχείς εβδομάδες θα είναι η Betshop

Ειδική Τριμελής Επιτροπή Ακροάσεων συστάθηκε με ΦΕΚ της 27ης Δεκεμβρίου στην Ανεξάρτητη Αρχή της Επιτροπής Παιγνίων. Η πρώτη εταιρεία που θα κληθεί για εξηγήσεις τις προσεχείς εβδομάδες θα είναι η Betshop

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ «η Επιτροπή είναι αρμόδια για την έρευνα και την εξέταση θεμάτων και τη διενέργεια ακροάσεων των ενδιαφερόμενων κάθε φορά μερών, σε περιπτώσεις βεβαίωσης παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας που αφορούν στα παίγνια που διοργανώνονται και διεξάγονται από τους Κατόχους Άδειας διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και από τα πρόσωπα που διοργάνωναν και διεξήγαγαν αντίστοιχα παίγνια, υπό την ισχύ της διάταξης της παρ. 12 του άρθρου 50 του ν. 4002/2011 (Α’ 180)».

Η έρευνα των Data Journalists στις 22.12.2023 έφερνε στο φως όλες τις προεκτάσεις της απόφασης της 30.10.23 για επιβολή βαρύτατου προστίμου 500.000 ευρώ από την ΕΕΕΠ στην εταιρεία «B2B Gaming Services (Malta) Limited». Η διοικητική κύρωση αφορούσε «στην παραβίαση των όρων χορήγησης των Αδειών Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω Διαδικτύου».

Η B2B Gaming Services είναι η πλατφόρμα και ο «χώρος δράσης» του www.betshop.gr, ενός περιβάλλοντος που φιλοξενεί χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές για αθλητικό στοίχημα, καζίνο και παιχνίδια. Ιδρυτής και ηγέτης της B2B είναι ο επιχειρηματίας Γαβριήλ Χαλεπλής.

Το πρόστιμο των 500.000 ευρώ που επέβαλλε η ΕΕΕΠ στις 30 Οκτωβρίου 2023, ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα της Επιτροπής, είχε να κάνει με την «υποχρέωση της κατόχου άδειας ΑΕ «B2B» να προσκομίσει στην Ανεξάρτητη Αρχή έως την 30η Νοεμβρίου 2023 φορολογική ενημερότητα σε ισχύ». Σύμφωνα με την απόφαση το πρόστιμο είναι εφάπαξ καταβολής.

Η εταιρεία όταν αδειοδοτήθηκε τον Ιούλιο του 2021, είχε λάβει την κατά νόμο φορολογική ενημερότητα. Στην συγκεκριμένη έρευνά μας πηγές από την ΕΕΕΠ ανέφεραν στους Data Journalists – κι επιβεβαιώθηκαν με τις τωρινές εξελίξεις – ότι μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Νοεμβρίου 2023, η Β2Β δεν είχε προσκομίσει την απαιτούμενη από την Ανεξάρτητη Αρχή φορολογική ενημερότητα σε ισχύ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της Επιτροπής βρισκόταν ήδη σε επικοινωνία με το νομικό τμήμα της Ανεξάρτητης Αρχής προκειμένου να εισηγηθεί περαιτέρω κυρώσεις για την Β2Β. Η μη ύπαρξη φορολογικής ενημερότητας παρέχει τη διακριτική ευχέρεια στην ΕΕΕΠ ακόμα και να άρει την άδεια του παρόχου.

Πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Ακροάσεων, η οποία και θα «τρέξει» τις διαδικασίες. Αναμένεται να εξετάσει την υπόθεση και στη συνέχεια να θέσει προθεσμία υποβολής γραπτού υπομνήματος. Κατόπιν, προβλέπεται να καλέσει τον ελεγχόμενο σε προφορική ακρόαση.

Τα έγγραφα υπομνήματα, καθώς και τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της τυχόν προφορικής ακρόασης, υποβάλλονται στην ολομέλεια της ΕΕΕΠ προς λήψη σχετικής απόφασης επί της επιβολής ή μη των προβλεπομένων διοικητικών μέτρων και κυρώσεων.

Σύμφωνα με πηγές από την ΕΕΕΠ, οι ημερομηνίες δεν έχουν οριστεί ακόμα, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα. Εντύπωση, εξάλλου, φαίνεται να προκαλεί το γεγονός ότι έως τώρα, σ’ αυτό το σχεδόν τρίμηνο διάστημα από την 30η Οκτωβρίου, η εταιρεία, στην οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500.000 ευρώ και κλήθηκε να προσκομίσει φορολογική ενημερότητα σε ισχύ, δεν έχει ανταποκριθεί σε κανένα από τα αιτήματα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν και θεωρείται πολύ αυστηρό το μέτρο της αναστολής άδειας, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί εφόσον δεν προσκομίζονται τα απαιτούμενα έγγραφα μετά από συνεχείς εκκλήσεις, καθώς προκύπτουν και ζητήματα υγιούς ανταγωνισμού με εταιρείες που εκπληρώνουν σταθερά όλες τις προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.