Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η… πανίσχυρη κυβέρνηση του Κυριάκου «ρετάρει»

Του Νίκου Γ. Μερτζάνη

Η λέξη χρησιμοποιείται για τους κινητήρες, κυρίως των αυτοκινήτων, αλλά, όπως φαίνεται, είναι ικανή να χαρακτηρίσει ακόμη και τη λειτουργία μιας κυβέρνησης. Της κάθε κυβέρνησης, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ., η οποία κατάφερε να πάρει το 41% όσων ψήφισαν στις εκλογές του καλοκαιριού και φάνταζε σαν αγωνιστικό αυτοκίνητο που δεν μπορεί να το κρατήσει ο οδηγός του, να ξεχυθεί στην πίστα και να πάρει τη νίκη. Πάμε τώρα να δούμε ποια είναι η λέξη: Το «ρετάρισμα». Και τι σημαίνει «ρετάρισμα»; «Ρετάρισμα είναι το φαινόμενο κατά το οποίο το αυτοκίνητο έχει λιγότερη δύναμη από το κανονικό, αρνείται να ανεβάσει στροφές (μπούκωμα), ενώ είναι πιθανό να παρουσιάζει τρέμουλο και θόρυβο».

Κάποιος θα μπορούσε να μου αποδώσει τη διάθεση τρολαρίσματος ή ακόμη και εμπάθεια, αλλά δεν ισχύει τίποτα από τα δύο, γιατί αυτά τα σημάδια «ρεταρίσματος» πλέον είναι πολύ φανερά στην κυβέρνηση και δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός.

Να πάρω την πιο πρόσφατη απόδειξη, ότι το «αυτοκίνητο» ή αλλιώς η κυβέρνηση, αρνείται να ανεβάσει στροφές και παρουσιάζει τρέμουλο και θόρυβο. Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που προκαλεί όχι τρέμουλο και θόρυβο μόνο, αλλά τριγμούς, αρρυθμίες, εκνευρισμό, πολλά καυσαέρια και θυμό.

Όσο κι αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται σίγουρος για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και να προσπαθεί, μέσω Νταβός, να παρουσιαστεί ισχυρός, νιώθει το τιμόνι να τρέμει: «Ήταν μέρος του προγράμματός μας και θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει νόμος του κράτους τις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου. Αυτά είναι σημαντικά θέματα για πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό και δεν επέβαλα κομματική πειθαρχία. Δεν πρέπει να διχάσει την κοινωνία, γι’ αυτό έχουμε και έναν υγιή διάλογο. Αλλά πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών που ήδη υπάρχουν. Και νομίζω ότι θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο».

Κι από το Νταβός ακόμη, στους βουλευτές της Ν.Δ., που δεν βρήκαν καλούς τους φροντιστές τους, απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός, γιατί νιώθει τη δύναμη της κυβέρνησης να μην είναι αυτή που είχε στην αρχή, με το «ρετάρισμα», να του προκαλεί πονοκεφάλους, την ώρα μάλιστα που βλέπει τα οδοφράγματα της Εκκλησίας να ορθώνονται και να του κλείνουν τον δρόμο. Και δεν χρειάζεται μηχανικός να μας πει ότι όταν το όχημα ρετάρει, δεν έχεις την απαραίτητη δύναμη να αποφύγεις τα εμπόδια.

Πάμε για άλλη μια απόδειξη ότι το αυτοκίνητο ρετάρει; Η εμμονή να τα βρει η Ελλάδα πάση θυσία με την Τουρκία προκαλεί κι άλλο τρέμουλο στο τιμόνι του Κυριάκου Μητσοτάκη και ακόμη μεγαλύτερο θόρυβο, μετά την αποκάλυψη του βουλευτή Άγγελου Συρίγου ότι είναι πιθανό, σύμφωνα με  σχέδια της κυβέρνησης, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να δοθεί η  δυνατότητα σε ισλαμική χώρα να ανοίξει παράρτημα πανεπιστημίου σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές, όπως η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Είναι πολύ πιθανό αυτή η εξέλιξη να προκαλέσει νέες αναταράξεις στην Κ.Ο. της Ν.Δ., με αποτέλεσμα ακόμη ένα εμβληματικό νομοσχέδιο για τον πρωθυπουργό να κινδυνεύει να μετατραπεί σε ναυάγιο.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.