Εξομοιώνοντας τους υπουργούς με τους βουλευτές ο Πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να απεγκλωβιστεί από το θέμα που υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, καθώς είναι γνωστό ότι και στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, πέρα από απλοί βουλευτές, διαφωνούν με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
Όπως είναι γνωστό, πέρα από μία μεγάλη ομάδα βουλευτών της ΝΔ που έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στο θέμα το μεγάλο πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει το όνομα του Μάκη Βορίδη, ο οποίος ακόμα και πριν δυο εικοσιτετράωρα επανέλαβε ότι είναι αρνητικός με το νομοσχέδιο.
«Και οι υπουργοί είναι βουλευτές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «προφανώς, όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο».
Με την τακτική αυτή – άνοιξε την πόρτα της διαφυγής από μία ενδεχόμενη ενδοκυβερνητική κρίση από τη στιγμή που ο υπουργός Επικρατείας εμφανίζεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω.
Μια ενδεχόμενη αρνητική ψήφος από την πλευρά του υπουργού θα δημιουργούσε σοβαρές εντυπώσεις και θα έφερνε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθώς υπό φυσιολογικές συνθήκες ο Μάκης Βορίδης θα πρέπει να βρεθεί εκτός κυβέρνησης, αφού είναι τουλάχιστον παράδοξο υπουργός της κυβέρνησης να μην στηρίζει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.
Παράδοξο τουλάχιστον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρότρυνε τους βουλευτές, που διαφωνούν να απέχουν από την διαδικασία, καθώς όπως είπε η αποχή είναι «μία αξιοπρεπής στάση».
Προφανώς, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι είναι καλύτερο οι βουλευτές να μην προσέλθουν στην ψηφοφορία από το να καταψηφίσουν.
Μία μαζική αρνητική στάση από τους βουλευτές της ΝΔ θα δημιουργούσε εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, καθώς θα εμφάνιζε τον πρωθυπουργό να μην ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε πάντως να βάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, καθώς και ο ίδιος αναγνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες εξαιτίας της επιρροής που ασκεί η εκκλησία.
Οι διαφωνούντες
Να θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα αρνητικοί στην ψήφιση του νομοσχεδίου έχουν εμφανιστεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο Θάνος Πλεύρης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος δηλώνει προβληματισμένος για το νομοσχέδιο και ξεκάθαρα επιφυλακτικός όσον αφορά την τεκνοθεσία. Με αυτή την άποψη έχουν συνταχθεί ακόμα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Νότης Μηταράκης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Μαρία Κεφαλά, ο Στέλιος Πέτσας, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Κώστας Βλάσσης και η Άννα Καραμανλή.
Επίσης, λέγεται ότι πολλοί ακόμα βουλευτές της επαρχίας είναι αρνητικοί με το νομοσχέδιο, αλλά δεν έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους, καθώς ήλπιζαν ότι παρά τα όσα έλεγε ο πρωθυπουργός, το νομοθέτημα δεν θα έφτανε στην Βουλή.
Σε ό,τι αφορά στην ουσία του νομοσχεδίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κάνει τον διαχωρισμό από το νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το θεσμό της παρένθετης μητέρας, ανοίγοντας, ωστόσο, ένα άλλο θέμα σχετικά με την ισότητα μέσα στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ. Το θέμα αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δύο γυναίκες μπορούν να αποκτήσουν παιδί, αντίθετα με ένα ζευγάρι ανδρών. ΠΗΓΗ : ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ