Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η επιστροφή Χρυσοχοΐδη και η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος

Του Μανώλη Κοττάκη 

Η πυκνότητα των γεγονότων δεν μας επέτρεψε να σχολιάσουμε μια πτυχή του ανασχηματισμού η οποία υπερβαίνει τα πρόσωπα και συνδέεται ευθέως με την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας: την επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για πέμπτη φορά. Διετέλεσε υπουργός στην Κατεχάκη με τέσσερις διαφορετικούς πρωθυπουργούς: μία φορά με τον Κώστα Σημίτη (1999-2003), μία με τον Γιώργο Παπανδρέου (2009-2011), μία με τον Λουκά Παπαδήμο (2011-2012) και δύο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (2019-2021) και τώρα. Δέκα χρόνια στο νερό!

Αυτή που όρισε τη φήμη του ήταν η πρώτη του θητεία, αλλά όχι μόνο λόγω της σύλληψης της 17 Νοέμβρη, όπως πιστεύουν ορισμένοι. Υπό την ηγεσία του η ΕΥΠ σε συνεργασία με αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πραγματοποίησε το 2003 την επιχείρηση «Δίκτυ» διά της οποίας αποκαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα βαρέος οπλισμού εκρηκτικών και ναρκών μέσα στην πρεσβεία του Ιράκ στην Αθήνα (Ψυχικό). Εκτελεστικός βραχίων εκείνης της επιχείρησης ήταν ο Ελληνοαμερικανός πράκτωρ Ουίλιαμ Μπέιζιλ, το όνομα του οποίου ενεπλάκη μερικά χρόνια αργότερα στις υποκλοπές Καραμανλή. Λέγεται ότι τα ευρήματα εκείνης της έρευνας που πιστοποιούσαν ότι οι Ιρακινοί ήταν έτοιμοι να επιτεθούν σε αμερικανικούς στόχους στην Ευρώπη, ακόμα και λίγο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων των Αθηνών, διαβιβάστηκαν προσωπικώς στον πρόεδρο Μπους, ο οποίος, κάνοντας χρήση τους, έπεισε τον Μπλερ και τον Αθνάρ που μετείχαν στη συμμαχία των προθύμων να στηρίξουν τη στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και συγκεκριμένα στη Βαγδάτη. Με τελική κατάληξη την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Κομβικά υπουργεία 

Ως διεθνής παίκτης, λοιπόν, ο Χρυσοχοΐδης αργά ή γρήγορα θα επέστρεφε στην Κατεχάκη και ας μην πετούσε τη σκούφια του αυτή τη φορά. Και ας έκανε πάλι την εμφάνισή της η τρομοκρατία με βόμβες στου Ζωγράφου. Σημειωτέον ότι οι δύο τελευταίοι υπουργοί Δημοσίας Τάξεως του Κώστα Σημίτη, οι οποίοι συνεργάστηκαν άριστα με τον συμμαχικό παράγοντα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γιώργος Φλωρίδης, μετέχουν σήμερα σε κομβικά υπουργεία στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν τίθεται θέμα: Το γεγονός ότι η Ελληνική Δημοκρατία χρειάζεται τις υπηρεσίες του για πέμπτη φορά και ότι επιστρέφει στην Κατεχάκη με τους όρους του γι’ αυτόν είναι τίτλος τιμής. Δεν έφυγε καλά το 2021 μετά τις πυρκαγιές που δεν ήταν και η ειδικότητά του, ενώ οι βαθύτερες αιτίες ήταν άλλες. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προσφύγει στις υπηρεσίες του αφού προηγουμένως δοκίμασε τον Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Νότη Μηταράκη και τον Γιάννη Οικονόμου συνιστά ενός είδος δικαίωση για αυτόν. Αν την έχει ανάγκη. Ωστόσο, τίθεται ένα ευρύτερο ερώτημα με βάση την περίπτωσή του. Πόση υγεία έχει ένα πολιτικό σύστημα που στρέφεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εδώ και 25 χρόνια, από το 1999 που υπουργοποιήθηκε πρώτη φορά εκεί ο εξ Ημαθίας πολιτικός, στο ίδιο πρόσωπο; Τόσο μεγάλη ένδεια υπάρχει; Η απάντηση είναι συνδυαστική. Και ναι και όχι. Όχι, διότι στον χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης υπάρχουν πρόσωπα ικανά για το αξίωμα. Πρόσωπα που έχουν κάνει τον κύκλο τους στα υπουργεία που χειρίζονται θέματα ασφάλειας και αρνήθηκαν στον κύριο Μητσοτάκη την επιστροφή τους. Και πρόσωπα που δεν έχουν κάνει τον κύκλο τους, μια φορά δεν ήταν αρκετή, και θα ήθελαν να επιστρέψουν. Ωστόσο το Μαξίμου δεν τους το ζήτησε για να μην πάρουν μπόι στο μελλοντικό παιχνίδι της διαδοχής. Υπάρχουν, τέλος, και πρόσωπα που, ενώ διαθέτουν τα προσόντα και ο πρωθυπουργός τα βολιδοσκόπησε προεκλογικώς για το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (το οποίο, κατά δήλωσή του, ανήκει στο Top Six της επετηρίδας των υπουργείων), λησμονήθηκαν.

Νόμος και ευταξία

Σε όποιον όμως δεν γνωρίζει το παρασκήνιο που υπαινισσόμαστε χωρίς να γράφουμε ονόματα δεσμευόμενοι από το off the record, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Ναι, η επιστροφή Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη για πέμπτη φορά είναι τίτλος τιμής για τον ίδιο, αλλά και σαφής ένδειξη χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος. Μου αρέσει πάντως η ιδεολογική προσέγγιση του πρωθυπουργού μερικές μέρες μετά την υπουργοποίηση του κυρίου Χρυσοχοΐδη. Μιλώντας σε εκδήλωση για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, έκανε χρήση της ορολογίας «νόμος και ευταξία» αντί της ορολογίας «νόμος και τάξη», που θεωρείται πιο συντηρητική. Η «ευταξία», γνωστό ιστορικό επώνυμο, είναι λέξη που συνήθως χρησιμοποιούν άτομα από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ενώ η λέξη «τάξη», που είναι το δεύτερο συνθετικό δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς («Law and Order»), θεωρείται από τους συνεργάτες του κυρίου Μητσοτάκη «νεοσυντηρητική». Αν θέλουν όμως να επιτύχει ο κύριος Χρυσοχοΐδης σε αυτή την τελευταία «κατεβασιά» του στην Κατεχάκη, τότε πρέπει να εγκαταλειφθούν οι ιδεολογικές ανοησίες με το νέο λεξιλόγιο (κάπως έτσι αφαιρέθηκε και η έννοια «δύο φύλων» από την ταμπέλα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας) και να επικεντρωθούν στη νέα πραγματικότητα. Η οποία είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, γιατί στο οργανωμένο έγκλημα και στην Greek Mafia που συγκλονίζει από τότε την χώρα έχει προστεθεί και το καθημερινό έγκλημα: μέσα στην οικογένεια, μέσα στα σχολεία, μέσα και σε θεσμούς ακόμα. Άρα απαιτείται προηγουμένως νέα ανάγνωση της κοινωνίας. Η εξαχρείωση έχει δυστυχώς δημιουργήσει έναν νέο τύπο Έλληνα, ο οποίος, όπως απεδείχθη, είναι δυστυχώς ικανός να δολοφονήσει έγκυο γυναίκα επειδή δεν του επέτρεψε να ληστέψει το πατρικό σπίτι της. Τόσο χαμηλά ένστικτα. Τόσο μεγάλη έλλειψη συναισθήματος. Τόση κυνικότης και τόση ψυχρότης. Όσο για τον έμπειρο υπουργό που καλείται να υπηρετήσει σε αυτές τις εντελώς νέες συνθήκες, μία συμβουλή, αν και πολιτική με συμβουλές δεν γίνεται, όπως έλεγε σοφά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: Τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Βασικό.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.