Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Επανέρχεται η μάσκα – Έξαρση των ιώσεων της γρίπης και των κρουσμάτων κορονοϊού

Η έξαρση των ιώσεων, της γρίπης και των κρουσμάτων κορονοϊού σήμαναν συναγερμό στην Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων, που επαναφέρει την πρόταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Ήδη, το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι φορούν μάσκες σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ (μετρό και λεωφορεία) και γενικότερα σε χώρους που έχει πολύ κόσμο.

Έτσι, το μεσημέρι της Πέμπτης (28/12) συνεδρίασε η Εθνικής Επιτροπής Λοιμώξεων, στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος το «κοκτέιλ» κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων που σαρώνει τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας νέα πίεση στα νοσοκομεία της χώρας.

Αναλυτικότερα, ενόψει των ημερών της Πρωτοχρονιάς κατά τις οποίες οι μετακινήσεις και ο συγχρωτισμός αυξάνονται, οι ειδικοί τονίζουν ότι ειδικά όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κλειστοί χώροι, αλλά και κατά την επίσκεψή τους σε υγειονομικές μονάδες, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε συνιστά σύσταση, όπως σημειώνεται. Αλλά θεωρείται καλό ως μέτρο προφύλαξης.

Παράλληλα, οι ειδικοί προτείνουν τήρηση των μέτρων προστασίας, χρήση αντιικών όπου κρίνεται απαραίτητο και εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού.

Τι λένε για τη χρήση μάσκας

Σχετικά με το θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις μονάδες υγείας, μέλος της επιτροπής ανέφερε ότι η επιτροπή δεν προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας ούτε κάνει σύσταση. Υπενθυμίζει, μάλιστα ότι υπάρχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία, τα οποία μπορούν να επαναφέρουν το μέτρο ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.

Μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι δεν υπάρχει γνωμοδότηση για τη λήψη επιπλέον μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι επιστήμονες εκφράζουν προβληματισμό και ανησυχία για τη χαμηλή προσέλευση σχετικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, καθώς μόνο ένας στους 10 που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες το έχει κάνει.

Οι υγειονομικές αρχές ανησυχούν ότι τα κρούσματα θα εκτοξευθούν μετά τις γιορτές, καθώς αυτή την περίοδο οι περισσότεροι βρίσκουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να συναντηθούν με φίλους και συγγενείς σε κλειστούς χώρους.

Η διασπορά του κορονοϊού σημειώνει έξαρση και έχει φέρει εκατοντάδες νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία, που ξεπερνούν τις 1.300 εβδομαδιαίως.

Τζανάκης: Πανσπερμία ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας σήμερα στο Mega, ανέφερε πως «υπάρχει πανσπερμία ιώσεων με πρωτοκαθεδρία του κορονοϊού και της γρίπης που προκαλούν αρκετές νοσηλείες και εισαγωγές».

Πηγή: ieidiseis.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.