Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εκκλησία: Ανεκτικότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών χωρίς σαφή απόφαση η Ι.Σ

Χωρίς σαφή απόφαση για το μείζον θέμα που έχει προκύψει με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έληξε η διήμερη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, υπό τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η συνεδρίαση διεξήχθη σε κλίμα έντονου σκεπτικισμού για τις πρωτοβουλίες που εξετάζει να αναλάβει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και με σαφείς τις αποκλίσεις απόψεων που παρατηρούνται ανάμεσα στους ιεράρχες.

Με δεδομένο βέβαια ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ούτε ο χρόνος, ούτε το περιεχόμενο της όποιας νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε, υπάρχει πολύ συγκρατημένη διατύπωση.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «ενημερώθηκε περί του θέματος του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών και αποφάσισε να παρακολουθεί το θέμα και αναλόγως με τις εξελίξεις να εξεταστεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος».

ύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος και μία μεγάλη ομάδα ιεραρχών δεν απορρίπτει τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά στο σύνολό της η Ιεραρχία είναι εναντίον της τεκνοθεσίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ο αρχιεπίσκοπος θα κάνει αυτή την προσέγγιση γνωστή ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας, ώστε να δώσει  ένα περίγραμμα των προθέσεών του. Σίγουρα πάντως δεν επιθυμεί να έλθει σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στη θέσπιση του γάμου. Όμως για το θέμα της τεκνοθεσίας είναι σαφές ότι δεν μπορεί να βρεθεί κανένα περιθώριο αποδοχής, όχι κυρίως στην ηγεσία της εκκλησίας, αλλά πρωτίστως σε όλη τη διάρθρωση του κλήρου.

Ελλάδος:

Κατά τις Συνεδρίες της η Δ.Ι.Σ.:

  • Ενημερώθηκε περί του αποσταλέντος κειμένου του Εξοχωτάτου τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, με θέμα: «Η θεσμική ”μαρτυρία” του Συντάγματος για την συμπόρευση Πολιτείας και Εκκλησίας στους Αγώνες του Έθνους» και εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες Της.
  • Ενημερώθηκε περί του θέματος του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών και αποφάσισε να παρακολουθεί το θέμα και αναλόγως με τις εξελίξεις να εξετασθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  • Αποφάσισε τον διορισμό της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) ως εξής: Πρόεδρος: ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, αναπληρούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, και Μέλη: 1) ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, αναπληρούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, 2) ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, αναπληρούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, 3) ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αναπληρούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου, 4) ο Πανιερ. Μητροπολίτης Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, αναπληρούμενος υπό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Σιλουανού Πεπονάκη, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου Αλιάρτου Βοιωτίας, με θητεία από 15 Δεκεμβρίου 2023 έως 14 Δεκεμβρίου 2026.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εκφράζει την ευαρέσκειά Της προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο, ως τέως Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Ε.Κ.Υ.Ο., καθώς και προς τα αφυπηρετήσαντα Μέλη αυτής, για την πολύκαρπη και καλλίκαρπη διακονία αυτών κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.