Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η διάσπαση έστειλε τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση

Γενική φθορά καταγράφεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού του MEGA να παρουσιάζει πτώση στα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση, πλην εξαιρέσεων. Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθούν πτωτική πορεία ενώ το έργο τους αξιολογείται αρνητικά από την πλειονότητα των ερωτηθέντων.

Σημαντικό σημείο που αξίζει να σταθούμε είναι η περαιτέρω δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, που αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι η διάσπαση είχε πολιτικό κόστος και αξιολογείται αρνητικά από την εκλογική του βάση και το προοδευτικό κοινό, κάτι που αποτυπώνεται και στην τελευταία δημοσκόπηση που τον θέλει να είναι επικίνδυνα κοντά στο μονοψήφιο ποσοστό, έπειτα από μία δεκαετία και πλέον.

Η μεθοδολογία

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1.300 ατόμων μεταξύ 21 και 28 Νοεμβρίου και καταπιάστηκε με καίρια ζητήματα της οικονομίας, όπως η ακρίβεια, το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η εργασία, η εξωτερική πολιτική και η γενική προοπτική της πολιτικής στη χώρα. Αξιολογήθηκαν η πολιτική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η φυσιογνωμία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και οι γενικότερες επιδόσεις της αντιπολίτευσης.

Metron Analysis

Τα συμπεράσματα

Το κόστος της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι η πολιτική φθορά που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από πολύ νωρίς μετά τη διάσπαση -η φθορά είναι σταδιακή μετά τον α’ γύρο των εθνικών εκλογών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει σχεδόν 2 μονάδες (1,8%) σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας στα τέλη Οκτωβρίου (12%) και πέφτει στο 10,2% στην πρόθεση ψήφου. Αντίθετα, μικρή άνοδο καταγράφει το ΠΑΣΟΚ κατά 1,6% και φθάνει στο 12,2% και καταγράφεται ως δεύτερη δύναμη δημοσκοπικά. Ελάχιστη άνοδο 0,5% καταγράφει και η Νέα Δημοκρατία αγγίζοντας το 30,5%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 9,2%. Στο 4,6% η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες με 3%, η Νίκη με 2,7% και το ΜέΡΑ25 με 2,2%.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.