Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Υπερψήφισαν την Εξεταστική για το έγκλημα στα Τέμπη

Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη.

Ειδικότερα, επί 298 παρόντων υπέρ ψήφισαν 266 και όχι 32 βουλευτές. Μετά από σχετική πρόταση του γ’ αντιπροέδρου της Βουλής, η οποία έγινε δεκτή ομοφώνως, η εξεταστική επιτροπή θα αποτελείται από 31 μέλη, με εκπροσώπηση κατ’ αναλογία της δύναμής τους, όλων των κομμάτων, καθώς και των ανεξαρτήτων βουλευτών. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εργασιών της επιτροπής και η υποβολή του σχετικού πορίσματος, ορίστηκε σε ένα μήνα από τη συγκρότηση της επιτροπής, με δικαίωμα παράτασης, εφόσον ζητηθεί από την ίδια επιτροπή.

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο να τονίζει ότι «ο κ. Βορίδης αποκάλυψε ότι η ΝΔ φοβάται την αλήθεια». Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν προσωποποιημένες ευθύνες» πολιτικών προσώπων για το έγκλημα των Τεμπών.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατάθεση δικής του πρότασης για Προανακριτική Επιτροπή, επί τη βάσει του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 στα τρένα και αφετηρία της έρευνας από την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Στο μικροσκόπιο της έρευνας που ζητά να διεξαχθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, τίθενται τα πεπραγμένα των πρώην υπουργών Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κωστή Χατζηδάκη, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στην ομιλία Βορίδη, σημείωσε πως «είναι αποκαλυπτικό ότι δεν θα ψηφίσουν την προανακριτική επιτροπή. Δεν θέλουν να οδηγηθεί τίποτα σε προανακριτική επιτροπή για να καλύψουν τον κύριο υπεύθυνο και πρωταγωνιστή, τον κ. Καραμανλή, που έβαλε στο συρτάρι του το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας. Ένα πόρισμα που δείχνει τις ευθύνες των προσώπων που φρέναραν την υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης». Προσέθεσε ότι η Προανακριτική έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει τα πάντα κι εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βάζει το θέμα της σύμβασης 717 γιατί αυτό είναι το επίδικο και υπάρχει ένα πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα με συγκεκριμένα ονόματα, που ήρθε στη Βουλή.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εν μέσω αιχμών η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή δίνει στήριγμα στην κυβέρνηση, πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πως γίνονται συνήγοροι της Ν.Δ., καθώς ταυτίζονται στις αιτιάσεις για τον χρονικό ορίζοντα της διερεύνησης. Τόνισε πάντως το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι το κόμμα του «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών», προσθέτοντας ότι «θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, για να αναδειχθούν οι αιτίες και οι ένοχοι, που, όπως σε κάθε έγκλημα, υπάρχουν και σε αυτό».

Σημειώνεται τέλος ότι οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφεραν πως θα υπερψηφίσουν και τις προτάσεις για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.