Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό Κόλπο

Η ανατολική Κρήτη, η Ρόδος, το κεντρικό Αιγαίο, η Εύβοια, τα Διαπόντια νησιά και ο Πατραϊκός Κόλπος στο Ιόνιο Πέλαγος είναι οι επιλέξιµες περιοχές για την ανάπτυξη των πρώτων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 2-2,5 GW περίπου.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, αυτές οι έξι περιοχές προκρίθηκαν µέσα από µια δεξαµενή επιλογών από δέκα περιοχές που περιλαµβάνει το Εθνικό Πρόγραµµα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων για έργα συνολικής ισχύος περίπου 4,9 GW έως το 2030-2032, το οποίο ανακοίνωσε χθες η ΕΔΕΥΕΠ σε ειδική εκδήλωση παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και επενδυτών που το αναµένουν πάνω από ένα χρόνο.

Η πλήρης ανάπτυξη του εθνικού προγράµµατος µε ορίζοντα το 2050 περιλαµβάνει 25 περιοχές συνολικής έκτασης 2,712 τετραγωνικών χιλιοµέτρων, εκτιµώµενης ελάχιστης ισχύος 12,4 GW. Η πλειονότητα των περιοχών και συγκεκριµένα οι 19 από τις 25 ενδείκνυνται για πλωτά υπεράκτια (10,4 GW), ενώ τα σταθερής έδρασης (2 GW) θα περιοριστούν σε έξι περιοχές.

Στην πρώτη φάση ανάπτυξης του προγράµµατος, υπεράκτια σταθερής έδρασης θα αναπτυχθούν µόνο στην περιοχή των Διαπόντιων νησιών και του Πατραϊκού Κόλπου. Στην πρώτη φάση ανάπτυξής του το εθνικό πρόγραµµα το 2030 θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ και στην πλήρη ανάπτυξή του έως το 2050 πάνω από 28 δισ. ευρώ.

Σύµφωνα εξάλλου µε τη µελέτη που πραγµατοποίησε το ΙΟΒΕ για λογαριασµό της ΕΔΕΥΕΠ, η εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων µπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση του ΑΕΠ έως και 1,9 δισ. ευρώ ετησίως κατά µέσον όρο την περίοδο 2024-2050 και των εσόδων του Δηµοσίου έως και 440 εκατ. ευρώ ετησίως. Για την ίδια περίοδο µπορεί να συνεισφέρει σηµαντικά στην ενίσχυση της απασχόλησης, στηρίζοντας έως και 44.400 θέσεις εργασίας ετησίως.

newsmonesy.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.