Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Βόμβα για το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών: Καταγγελίες για «κούφια» πτυχία από απόφοιτους

  • -Τι καταγγέλλουν οι απόφοιτοι των τμημάτων Νοσηλευτικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και Μαιευτικής του Aegean College.
  • -«Ουδέποτε είχαμε ενημερωθεί από τους αρμόδιους του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, πως τα πτυχία δεν είναι αναγνωρισμένα και επομένως δεν θα είχαν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας».
  • -250 εκατ. ευρώ έδωσε η BC Partners για την απόκτηση του 90% του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών!
  • – Γιώργος Χριστόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ): «Η ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι πλήρως ανεξέλεγκτη».
  • – Στον “αέρα” τα πτυχία των Κολλεγίων την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσανατολίζεται στην μεταρρύθμιση του άρθρου 16 του Συντάγματος με σκοπό την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης ετοιμάζονται να προσφύγουν απόφοιτοι του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών, καθώς όπως διαπίστωσαν, τα πτυχία που είχαν πάρει μετά από τετραετή φοίτηση σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, δεν είναι «αναγνωρισμένα» στη χώρα μας. Πρόκειται για αποφοίτους του τμήματος Νοσηλευτικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών, οι οποίοι καταγγέλλουν σε εξώδικα που έχουν αποστείλει προς το Κολλέγιο και τα οποία είναι σε γνώση των Data Journalists, ότι ουδέποτε είχαν ενημερωθεί από τους αρμόδιους του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, πως τα πτυχία τους δεν είναι αναγνωρισμένα και επομένως δεν θα είχαν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.  Εκτός από αυτούς ζήτημα προκύπτει και για αποφοίτους του τμήματος Μαιευτικής του Aegean College, καθώς τα πτυχία που έχουν λάβει από πρόγραμμα σπουδών που παρείχε παλαιότερα το κολλέγιο δεν αναγνωρίζονται στη χώρα μας.

Η δημοσιογραφική έρευνα των Data Journalists ανοίγει σήμερα τον «φάκελο» αυτής της αξιοπερίεργης ιστορίας, μέσα από μαρτυρίες και επίσημα κρατικά έγγραφα. Όπως αποδεικνύεται πράγματι οι απόφοιτοι του τμήματος Νοσηλευτικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, έχουν λάβει τίτλους σπουδών που δεν αναγνωρίζονται στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν αναφέρεται πουθενά στον ιστότοπο του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών, ακόμη και σήμερα. Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσανατολίζεται στην μεταρρύθμιση του άρθρου 16 του Συντάγματος με σκοπό την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι με ποια κριτήρια θα δοθούν άδειες λειτουργίας σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και με ποιον τρόπο η πολιτεία θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης όταν ήδη παρέχονται προγράμματα σπουδών χωρίς αναγνώριση; Ας δούμε όμως τι έχει συμβεί σε αυτή την περίπτωση.

Η εξαγορά με 250 εκατ. ευρώ από την BC Partners

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι ένα από τα πιο γνωστά ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα μας, με πάνω από 40 χρόνια λειτουργίας και δεκάδες χιλιάδες αποφοίτους. Λειτουργεί με επίσημη άδεια από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του «πρόκειται για το μεγαλύτερο και πληρέστερο Κολλέγιο στην Ελλάδα με 12 Σχολές και περισσότερα από 70 bachelors, masters και διδακτορικά, τα οποία προσφέρονται σε υπερσύγχρονα campuses σε 8 σημεία της χώρας μας (Αθήνα κέντρο, Μαρούσι, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδος και Πάτρα)». Σε ό,τι αφορά στα προγράμματα σπουδών που παρέχει, «οδηγούν σε απόκτηση αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών πτυχίων διεθνούς εμβέλειας και οι τίτλοι σπουδών απονέμονται απευθείας από τα συνεργαζόμενα Διεθνή Πανεπιστήμια».

Τον περασμένο Απρίλιο το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και το ΙΕΚ Ακμή, εξαγοράστηκαν από την BC Partners, μέσω της BC Partners GR Investment LP (BCPGR). H BC Partners αποτελεί εταιρεία παροχής συμβουλευτικών και επενδυτικών υπηρεσιών σε επενδυτικά κεφάλαια και ανήκει στον όμιλο BC Partners Holdings Limited, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα σε αρκετούς τομείς της οικονομίας. To κόστος της απόκτησης του 85% – 90% του Μητροπολιτικού Κολλεγίου ανήλθε σε περίπου 250 εκατ. ευρώ. Αρκετοί συνέδεσαν την εξαγορά, με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Ανεξάρτητα από αυτό, τα τελευταία 16 χρόνια, η BC Partners, έχει υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στις Pharmathen, Pet City, Wind και Nova.

«Μη αναγνωρισμένοι τίτλοι σπουδών σε Νοσηλευτική»

Ένα από τα προγράμματα σπουδών που παρέχει σε επίπεδο προπτυχιακού τίτλου σπουδών (bachelor) το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, είναι αυτό της Νοσηλευτικής. Οι σπουδές είναι τετραετούς φοίτησης και παρέχονται σε συνεργασία με πανεπιστήμια του Εξωτερικού.

Συγκεκριμένα το «BACHELOR OF NURSING (Νοσηλευτική)» σε συνεργασία με το Queen Margaret University του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Από αυτό το τμήμα σπουδών, έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες απόφοιτοι τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν μετά την αποφοίτησή τους, οι τίτλοι σπουδών που απέκτησαν δεν ήταν «αναγνωρισμένοι» στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, όταν οι απόφοιτοι προσπάθησαν να εργαστούν σε νοσοκομεία, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια, ενημερώθηκαν ότι τα «πτυχία που είχαν αποκτήσει δεν ήταν αναγνωρισμένα». Για τον λόγο αυτό απέστειλαν πριν από μήνες και σχετικές εξώδικες δηλώσεις προς το Μητροπολιτικό Κολλέγιο όπου περιέγραφαν, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν. Σε ένα από αυτά, οι προσφεύγοντες, όλοι τους απόφοιτοι του τμήματος Νοσηλευτικής, αναφέρουν σύμφωνα με πληροφορίες των Data Journalists, ότι μετά την αποφοίτηση, αντιλήφθηκαν ότι το πτυχίο που είχαν πάρει δεν ήταν αναγνωρισμένο. Μέχρι τότε κανείς από την πλευρά του Μητροπολιτικού Κολλεγίου δεν τους είχε ενημερώσει «ότι υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στην αναγνώριση του τίτλου σπουδών που θα ελάμβαναν».

Μάλιστα όπως υποστηρίζουν δεν «υπήρξε καμία ενημέρωση» αλλά ούτε και «προειδοποίηση» ότι το πτυχίο δεν ήταν αναγνωρισμένο. Άλλωστε, όπως κατήγγειλαν οι απόφοιτοι «εάν είχαμε αντιληφθεί …ότι το πτυχίο μας/τίτλος σπουδών θα είχε πρόβλημα, και δεν θα ήταν αναγνωρισμένο στην Ελλάδα [και εν γένει στην Ε.Ε.] δεν θα είχαμε επιλέξει το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών του κολλεγίου σας, αντιθέτως θα είχαμε στραφεί σε άλλα Κολλέγια ή σε άλλα ιδρύματα σπουδών της χώρας ή του εξωτερικού».

Η επίσημη απάντηση φορέα του υπουργείου Παιδείας

Ορισμένοι από τους απόφοιτους προσέφυγαν ενώπιον του Αυτοτελούς Τμήματος Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για την κρατική υπηρεσία που «δέχεται αιτήσεις και εκδίδει τις αποφάσεις για «αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών». Ωστόσο οι απαντήσεις που έλαβαν από το ΑΤΕΕΝ ήταν απογοητευτικές. Τα πτυχία που είχαν πάρει, ούτε ισότιμα με ελληνικό τίτλο σπουδών είναι, ούτε ισότιμα με ευρωπαϊκό τίτλο σπουδών.

Πιο αναλυτικά, το ΑΤΕΕΝ τον Φεβρουάριο του 2022 απάντησε σε απόφοιτο του τμήματος Νοσηλευτικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

«Τίτλοι Σπουδών της αλλοδαπής, όπως το BACHELOR OF NURSING του ιδρύματος τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης του Queen Margaret University του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΠΔ 38/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην απάντηση του ΑΤΕΕΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Data Journalists, οι απόφοιτοι είναι οργισμένοι και αρκετοί από αυτούς σκέφτονται να στραφούν κατά του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών, ενώπιον της Δικαιοσύνης. Άλλωστε όπως υποστηρίζουν, έχουν καταβάλλει αρκετές χιλιάδες ευρώ ως δίδακτρα για να αποκτήσουν πτυχία τα οποία δεν είναι αναγνωρισμένα και κανείς δεν τους είχε ενημερώσει για αυτό.

 

Οι απόφοιτοι Μαιευτικής του Aegean College

Σε ό,τι αφορά στο Aegean College, προβλήματα με την αναγνώριση του πτυχίου τους έχουν οι απόφοιτοι του τμήματος Σπουδών Μαιευτικής που παρέχονταν παλαιότερα σε συνεργασία με το Canterbury Christ Church University του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πιο αναλυτικά σε απόφαση του ΑΤΕΕΝ του Οκτωβρίου του 2021, σχετικά με «απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών», το ΑΤΕΕΝ αποφάσισε πως  «Τίτλοι Σπουδών της Μαιευτικής της αλλοδαπής, όπως το BACHELOR OF SCIENCE IN MIDWIFERY του ιδρύματος τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης Canterbury Christ Church University του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΠΔ 38/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας».

Καμία ενημέρωση στην επίσημη ιστοσελίδα

Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και σήμερα το Μητροπολιτικό Κολέγιο Ελλάδος δεν αναφέρει τίποτα στην επίσημη ιστοσελίδα του σε ό,τι αφορά στη μη αναγνώριση των τίτλων σπουδών που παρέχει στον τομέα της Νοσηλευτικής.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις σπουδές Νοσηλευτικής, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη σελίδα του Μητροπολιτικού Κολλεγίου:

«Οι απόφοιτοι του Τμήματος Νοσηλευτικής διαθέτουν όλα τα απαραίτητα προσόντα για να εξελιχθούν και να σταδιοδρομήσουν ως:

• Νοσηλευτές σε:

νοσοκομεία (δημόσια και ιδιωτικά), κέντρα υγείας, ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα αποκατάστασης, υγειονομικούς και άλλους οργανισμούς, ΠΕΔΥ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες, βιομηχανίες, εργοστάσια, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδρύματα μειονεκτούντων ατόμων, ΜΚΟ, δήμους, ΚΑΠΗ, σχολεία γενικής παιδείας και σχολεία παιδιών με ειδικές ανάγκες, ιδιωτικές πολυκλινικές, ερευνητικά κέντρα, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσηλευτική εκπαίδευση (ανάλογα των επιπλέον προσόντων τους).

• ελεύθεροι επαγγελματίες».

Είναι ερώτημα πώς το υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές επιτρέπουν στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών να διαφημίζει με τέτοιο τρόπο τις σπουδές που παρέχει σε Νοσηλευτική, ώστε να μην είναι ξεκάθαρο στους ενδιαφερόμενους το τι ακριβώς ισχύει με τους τίτλους σπουδών που θα λάβουν.

Ποιος θα ελέγχει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Όσα καταγγέλλονται από τους αποφοίτους του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του Aegean College και επιβεβαιώνονται από επίσημα κρατικά έγγραφα, εγείρουν πολλά ερωτήματα αναφορικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σε αυτό  στη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούνιο. Τότε ο πρωθυπουργός είχε σταθεί στην αναθεώρηση του άρθρου 16 με σκοπό την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και την παράλληλη αξιοποίηση του άρθρου 28 του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσανατολίζεται σε διακρατικές συμφωνίες με χώρες τα πανεπιστήμια των οποίων ενδιαφέρονται να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα. Εδώ όμως τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα. Όπως είχε σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης αναμένεται να θεσπίσει κριτήρια για τους όρους που θα πρέπει να πληροί το υπό ίδρυση πανεπιστήμιο, τα οποία αναμένεται να σχετίζονται τόσο με το προσωπικό που θα εργάζεται σε αυτά, όσο και με τις υποδομές που θα έχουν.

Χριστόπουλος ΟΙΕΛΕ: Πλήρως ανεξέλεγκτη η ιδιωτική μεταλυκειακη εκπαίδευση

Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση εγείρονται σοβαρά ερωτήματα. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει μιλώντας στους Data Journalists ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), Γιώργος Χριστόπουλος, «η ιδιωτική μεταλυκειακη εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι πλήρως ανεξέλεγκτη». Επομένως, σε περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων ποιος φορέας διασφαλίζει ότι δεν θα επικρατήσει ασυδοσία στη χώρα μας και παραπλανητικοί τίτλοι σπουδών;

«Η ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι πλήρως ανεξέλεγκτη. Σε ΙΕΚ και Κολλέγια υπάρχουν εκπαιδευτικοί φαντάσματα και μαθητές φαντάσματα. Χαρακτηριστικό της απόλυτης ασυδοσίας που υπάρχει, η υπόθεση γονέα που πριν μερικά χρόνια έφτασε στην ΟΙΕΛΕ και μας κατήγγειλε για μεγάλο εκπαιδευτικό όμιλο, ότι τους υποσχέθηκαν τίτλους σπουδών με ακαδημαϊκή αναγνώριση και όταν αντιλήφθησαν ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, τους πρόσφεραν τη χορήγηση δεύτερου πτυχίου (σε συσκευασία δώρου;) για να κατευνάσουν την οργή των ανθρώπων. Φυσικά τον δεύτερο τίτλο θα τον έπαιρνε ο σπουδαστής χωρίς να παρακολουθήσει ούτε ώρα μαθήματος.

Πόσο απέχει το 2007, όταν η τότε υπουργός της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου έβαλε λουκέτο σε 17 ιδιωτικά τεχνικά Λύκεια που εξέδωσαν πάνω από 3.000 ψεύτικους τίτλους σπουδών!. Μάλλον άλλη ήταν η ΝΔ τότε, άλλη είναι σήμερα», τονίζει στους Data Journalists ο Γ. Χριστόπουλος.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.