Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Θα δούμε τον Κικίλια και σε ρόλο μετεωρολόγου και αστροφυσικού;

Του Κώστα Πρώιμου

Προφανώς όταν έχεις τελειώσει το Χάρβαρντ και «πρωθυπουργεύεις» έχεις κάθε δικαίωμα να γράφεις στα παλιά σου τα παπούτσια τις επιστολές και τις εκκλήσεις διακεκριμένων αστροφυσικών, ερευνητών, κοσμολόγων και μετεωρολόγων. Περί της επιστημονικής κοινότητας που συνθέτει το δυναμικό του θρυλικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο λόγος. Αιτία και αφορμή μιας κλιμακούμενης διαμάχης αποτέλεσε η διαχρονικά ανεξάρτητη επιστημονική  εκτίμηση όπως αυτή εκφράζεται υπό τη σκέπη του πρώτου ερευνητικού κέντρου όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τι θέλει επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης με την εμμονή του να το καθυποτάξει στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας; Ασφαλώς στόχος του είναι να περιορίσει την ανεξαρτησία του και να φιμώσει τις τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες και τα συμπεράσματα όταν δεν ταυτίζονται και δεν υπηρετούν τα εκάστοτε κυβερνητικά αφηγήματα.

Ο πόλεμος του καθεστώτος χρησιμοποιώντας κάθε «νόμιμο» κρατικό μέσο ξέσπασε όταν το ΕΑΑ «άδειασε» επί δικαίω τη θέση της κυβέρνησης στη μεγάλη φωτιά της Βαρυμπόμπης. Για ανέμους εντάσεως πολλών μποφόρ έκαναν λόγο τα φιλοκυβερνητικά μίντια εκείνο το καλοκαίρι του 2021 όταν η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε το πανέμορφο δάσος και τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι. Δυστυχώς για τους κυβερνώντες το Αστεροσκοπείο διέψευσε πανηγυρικά τις ανερμάτιστες, φθηνές και ποταπές τους δικαιολογίες δεδομένου ότι με βάση τα στοιχεία των μετρήσεων των κατά τόπους μετεωρολογικών σταθμών τις ώρες του καταστρεπτικού φαινομένου επικρατούσε στη φλεγόμενη περιοχή σχεδόν νηνεμία!

Το παρασκήνιο έκτοτε παραμένει έντονο όπως και το συστηματικό μπούλινγκ από την πλευρά της κυβέρνησης προς το ΔΣ του ΕΑΑ, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανιζόμενος στο βήμα της ΔΕΘ εφέτος ανακοίνωσε την απόφασή του να ελέγξει απόλυτα το Αστεροσκοπείο επικαλούμενος αστείες δικαιολογίες, περί της προσπάθειας μιας καλύτερης λειτουργίας του εν λόγω ερευνητικού κέντρου σε συνάρτηση με τον σχεδιασμό και την αναβαθμισμένη συνεργασία με την πολιτική προστασία η οποία δε διαθέτει στελεχωμένη Γενική Γραμματεία όντας η ίδια ως ανύπαρκτη.

Οι περισσότερες επιστημονικές δραστηριότητες όμως του ΕΑΑ διόλου σχετίζονται με τα περιορισμένα «έργα και τις ημέρες» της Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με την αποσταλείσα  (από 19 Σεπτεμβρίου) στο Μαξίμου  επιστολή που συνυπογράφει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ερευνητών του ΕΑΑ Δρ. Παναγιώτης Μπούμης.

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 λίγο μετά τη σχετική ανακοίνωση του κυρίου Μητσοτάκη ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη  και ο πρόεδρος του Δ.Σ  του ΕΑΑ καθηγητής Μανώλης Πλειώνης προέβη σε έγγραφο – διάβημα με αποδέκτη προφανώς τον πρωθυπουργό ο οποίος ακόμη και απέναντι σε Έλληνες επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας προτίμησε να τους απαξιώσει δια της σιωπής.

Απομένει σε τούτη την έρημη τη χώρα, να δούμε και γιατί όχι τον μπασκετμπολίστα υπουργό Κικίλια να ασκεί έλεγχο και κριτική σε κοσμολόγους, αστροφυσικούς και μετεωρολόγους. Το πιο τραγελαφικό όμως θα έχει να κάνει με δελτία καιρού και άλλες επιστημονικές εκτιμήσεις προφανώς κατά παραγγελία;

Σε αυτή τη θλιβερή για τη δημοκρατία αλλά και για την επιστημονική κοινότητα περίπτωση της υποταγής του ΕΑΑ στις πολιτικές διαστροφές και τις ορέξεις των κυβερνώντων οι ηθικοί αυτουργοί και οι αρμοδίως υπαίτιοι των όποιων καταστροφών, σεισμοί, πλημμύρες, φωτιές θα αποποιούνται των ευθυνών τους και με την επιστημονική βούλα;

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.