Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ποια ημέρα μπαίνουν στους λογαριασμούς οι συντάξεις

Εβδομάδα πληρωμών αυτή που ξεκινά σήμερα, καθώς ήδη έχουν μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς οι συντάξεις των μη μισθωτών. ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Οι ημερομηνίες καταβολής έχουν διαφοροποιηθεί πλέον και η εξόφληση των απόμαχων της εργασίας δεν θα γίνει σε τρεις καταβολές, όπως είχε καθιερωθεί την περίοδο της πανδημίας, αλλά σε δύο. Στην επόμενη πληρωμή τον Δεκέμβριο θα «φουσκώσουν» οι αποδοχές των συνταξιούχων, λόγω των επικείμενων αυξήσεων

Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η ε’ δόση του επιδόματος τέκνων Α21 έχει προγραμματιστεί να καταβληθούν την προσεχή Πέμπτη. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο επίδομα Α21 εξοφλείται κάθε δύο μήνες και πως κατά παρέκκλιση της διμηνιαίας τακτικής πληρωμής, η στ’ δόση του Α21 είναι πολύ πιθανό να εξοφληθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα και όχι τον Ιανουάριο.

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 
Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά στους συνταξιούχους, από τις προηγούμενες πληρωμές κιόλας οι ημερομηνίες εξόφλησης έχουν διαφοροποιηθεί: Πλέον οι συντάξεις για τους μη μισθωτούς καταβάλλονται την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, ενώ για τους μισθωτούς καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Κατά συνέπεια οι ημερομηνίες εξόφλησης των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου διαμορφώνονται ως εξής:

Για μεν τους μη μισθωτούς στις 27 τρέχοντος ημέρα Δευτέρα, δηλαδή σήμερα, για δε τους μισθωτούς στις 29 του μήνα, ημέρα Τετάρτη.
Συγκεκριμένα:

Ο ΟΑΕΕ καταβάλλει τις συντάξεις σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
Ο ΟΓΑ καταβάλλει τις συντάξεις επίσης σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) καταβάλλει τις συντάξεις σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ καταβάλλουν τις συντάξεις σήμερα, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ καταβάλλει τις συντάξεις σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
Το ΕΤΑΤ καταβάλλει τις συντάξεις επίσης σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
Η ΔΕΗ τέλος καταβάλλει τις συντάξεις σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Δεκεμβρίου 2023 θα διενεργηθούν για τους μισθωτούς την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα:

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματοςθα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο δηλαδή Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα και κατά τις απογευματινές ώρες, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Εξόφληση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ 
Την τελευταία εργάσιμη του Νοεμβρίου, δηλαδή την προσεχή Πέμπτη 30 του μήνα, θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Τέκνων Α21, Επίδομα Στέγασης, Επίδομα γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Και εδώ την προηγούμενη της πληρωμής εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου και κατά τις απογευματινές ώρες, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις από Ιανουάριο
Με τις καταβολές του Δεκεμβρίου, θα μπουν και τα αυξημένα ποσά συντάξεων (πέρα από τις έκτακτες καταβολές των επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Επιδόματος Προσωπικής Διαφοράς) μηνός Ιανουαρίου, με την αναπροσαρμογή να μοιάζει να έχει «κλειδώσει» στο 3,1%: Έτσι, η εθνική  σύνταξη που σήμερα είναι 413,76 ευρώ θα αυξηθεί από 1/1/2024 κατά 12,82 ευρώ και θα ανέλθει στα 426,58 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως όσοι βγουν στην σύνταξη από 1/1/2024 θα λάβουν εθνική σύνταξη 426,58 ευρώ.

Το ίδιο ποσό εθνικής σύνταξης θα λαμβάνουν από 1/1/2024 και όλοι όσοι θα έχουν καταστεί μέχρι τότε συνταξιούχοι. Παράλληλα, η αύξηση θα δοθεί στην ανταποδοτική και στην εθνική σύνταξη που λαμβάνουν όσοι είναι ήδη συνταξιούχοι, καθώς και σε όσους υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης για το 2023.

Την εθνική σύνταξη των 426 ευρώ θα λάβουν οι δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79,99% θα λαμβάνουν 320 ευρώ (το 75% της εθνικής) από 310 ευρώ σήμερα.

Επίσης, το κατώτατο όριο σύνταξης λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής νόσου, το οποίο έως 31.12.2023 ανέρχεται σε 827,52 ευρώ, αναπροσαρμόζεται αυτόματα και από 1.1.2024 θα ανέρχεται στο ποσό των 853,16 ευρώ.

Οι συντάξεις χηρείας, δεν μπορούν να υπολείπονται της εθνικής σύνταξης. Συνεπώς κι εδώ το ελάχιστο όριο αυξάνεται στα 426,58 ευρώ από 413,76 ευρώ.

Αν ο χρόνος ασφάλισης του θανόντος ήταν μικρότερος των 20 ετών, τότε τα 426 ευρώ μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση της 20ετίας.

Για χρόνο ασφάλισης μικρότερο των 15 ετών, το ποσό που δικαιούται ο επιζών ή και ο διαζευγμένος σύζυγος δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 382,6 ευρώ (της μικρής εθνικής που είναι σήμερα στα 371,7 ευρώ).

Στο ίδιο ύψος με την εθνική σύνταξη θα αναπροσαρμοστούν οι προσωρινές συντάξεις. Η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί στην εθνική σύνταξη. Επίσης, η βασική σύνταξη αναπροσαρμόζεται και θα ανέλθει σε 399,90 ευρώ από 387,90 ευρώ.

Όσον αφορά στο επίδομα ανασφάλιστου υπερηλίκου αυξάνεται από 387,90 ευρώ στα 399,9 ευρώ, λόγω της αναπροσαρμογής του ποσού της βασικής σύνταξης του πρώην ΟΓΑ.

enikonomia

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.