Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΠΑΓΟΣ από την Τράπεζα της Ελλάδας! «ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ να πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα…»

«Το ζητούμενο είναι να υπάρχει προσαρμογή από την πλευρά των μισθών. Διότι μην περιμένετε να πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα. Δεν θα γίνει αυτό» ξεκαθάρισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την ώρα που η ακρίβεια είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Όπως εξήγησε, καθώς η ελληνική οικονομία έχει γίνει ανοικτή, κάποια τρόφιμα, αντιμετωπίζουν διεθνή ζήτηση, όπως η φέτα, το λάδι. «Η τιμή λοιπόν διαμορφώνεται διεθνώς. Το 8 και 9 το κιλό μπορεί να γίνει 12 και 15. Δεν μπορεί κάτι να κάνει κάποιος για ένα θέμα, εκτός κι αν επιβάλει στους παραγωγούς περιορισμούς, πράγμα το οποίο όμως, πώς να πω, δεν είναι, δεν συνάδει (…) όπως εμείς αγοράζουμε κινητά και λάπτοπ και διάφορα τέτοια αγαθά, φανταστείτε αν οι υπόλοιπες χώρες κάνουν το ίδιο. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση συνολικής ακρίβειας πολύ μεγαλύτερη» ανέφερε.

Σε κάποιο βαθμό η ακρίβεια ήρθε για να μείνει, σύμφωνα με όσα είπε ο Θ. Πελαγίδης. «Αυτό που συμβαίνει διεθνώς είναι ότι το έτος που διανύουμε και το επόμενο, μάλιστα υπάρχει και έκθεση του ΟΟΣΑ που θα βγει σε λίγο καιρό στην επιφάνεια, ότι αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός διεθνώς τροφοδοτείται από τους μισθούς οι οποίοι ανεβαίνουν, καθώς τα στελέχη, οι εργαζόμενοι εν πάση περιπτώσει προσπαθούν και ζητούν και πετυχαίνουν σε μεγάλο βαθμό, γιατί οι αγορές εργασίας είναι σφιχτές σε πολλές χώρες, όπως στην Αμερική, πετυχαίνουν αυξήσεις που να προσαρμόζουν προς τον πληθωρισμό την αγοραστική τους δύναμη. Αυτό καθίσταται εφικτό καθώς η Αμερική, η χώρα, δουλεύει, δηλαδή παράγει και φυσικό φαινόμενο είναι πρώτα να σηκώνονται επειδή είναι πιο εύκολο και πιο ευέλικτες οι τιμές και μετά οι μισθοί. Υπάρχει αυτή η προσαρμογή. Το ζητούμενο σε μας είναι να υπάρχει αυτή η προσαρμογή από την πλευρά των μισθών. Διότι μην περιμένετε να πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα. Δεν θα γίνει αυτό. Μπορεί ο ρυθμός ανόδου να μειωθεί και θα μειωθεί, αλλά να πέσουν δεν υπάρχει περίπτωση διότι αντιμετωπίζουν και μια ζήτηση διεθνή έτσι κι αλλιώς και επίσης αντιμετωπίζουν τη ζήτηση από τις χώρες που έχουν αυξήσει τα εισοδήματα τους και καταναλώνουν τρόφιμα. Δείτε την τιμή της ζάχαρης. Δείτε την τιμή του ρυζιού ή του καλαμποκιού. Θα δείτε πράγματι ότι πιέζονται από τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει διεθνώς. Άρα οι μισθοί είναι το κλειδί. Άρα, η αύξηση των μισθών είναι η παραγωγικότητα και οι επενδύσεις. Έχει σημασία αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Πελαγίδης.

Τα δημόσια οικονομικά είναι «σταθερά και σίγουρα», τόνισε ο Θ. Πελαγίδης. Το θέμα είναι η ιδιωτική οικονομία, σημείωσε, δηλαδή το πόσο ανταγωνιστική γίνεται, το πόσο υπάρχουν επενδύσεις, το πόσο η οικονομία γίνεται πιο εξωστρεφής, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και οι πραγματικές αλλαγές, οι διαρθρωτικές, οι μεταρρυθμίσεις.

«Το θέμα της ιδιωτικής οικονομίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο του. Υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί μια οικονομία το οποίο δημιουργεί η νομοθεσία και εκεί πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα βήματα. Διότι όπως έχουν πει και άλλοι συνάδελφοι, ωραία, προχωράμε, αλλά οι άλλοι μπορεί να προχωράνε πιο μπροστά, πιο γρήγορα. Καταλάβατε. Επομένως πρέπει να γίνουν πράγματα τα οποία αφορούν την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας. Πρέπει να γίνουν πράγματα που αφορούν την επιτάχυνση των αποφάσεων της δικαιοσύνης. Πρέπει να γίνουν πράγματα που αφορούν τη μείωση της γραφειοκρατίας και να πω και τη λέξη την άσχημη, τη φιλελευθεροποίησή της, γιατί έτσι λειτουργεί η κατάσταση. Να δούμε λίγο το παράδειγμα των χωρών της Βαλτικής, να δούμε λίγο το παράδειγμα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που μας έχουν ξεπεράσει και να δούμε πως θα προσελκύσουμε κεφάλαια, αυτό είναι πολύ βασικό, διότι αυξήσεις μισθών χωρίς επενδύσεις είναι μάθημα που κάνουμε στους φοιτητές στο πρώτο έτος. Η αύξηση της παραγωγικότητας δημιουργεί αύξηση των μισθών και αυτό έρχεται με τις επενδύσεις» επισήμανε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας λόγω των νέων αυξήσεων που επίκεινται, όπως προβλέπει και ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, ο Θ. Πελαγίδης σημείωσε πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. «Υπάρχει μια πολύ μικρή αύξηση. Δεν τίθεται δηλαδή σε κίνδυνο ο προϋπολογισμός με κάτι τέτοιο. Όχι. Δεν μπορώ να πω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Άλλωστε ο δημόσιος τομέας που περιλαμβάνει και τη μισθοδοσία και των συνταξιούχων, ας το πω έτσι, που πρόκειται για έναν αριθμό που ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ανθρώπων, έχει καθηλωμένους τους μισθούς και τις συντάξεις για μεγάλο χρονικό διάστημα» επισήμανε.

Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας απαντώντας στο κατά πόσο μπορεί να επανέλθουν οι μισθοί σε προ μνημονίων επίπεδα, είπε τα εξής. «Υπάρχει ένας πίνακας, νομίζω της Eurostat, για την αγοραστική δύναμη. Η Ελλάδα βρίσκεται μαζί με τη Σλοβακία, αν θυμάμαι καλά, στο 67% ή στο 68%, πάνω από τη Βουλγαρία. Αυτό ούτε είναι ούτε δεν είναι αιχμή. Όλα χρειάζονται προσπάθεια, δουλειά, πειθαρχία. (…) Πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε απολέσει και μισό εκατομμύριο ανθρώπους που δουλεύουν στο εξωτερικό. (…) Αυτά είναι θέματα τα οποία δεν είναι και εύκολα θέματα. Χρειάζονται επίσης, πώς να πω και συναίνεση και σοβαρότητα από το πολιτικό σύστημα και πρώτα απ’ όλα συζήτηση και διάλογο. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» είπε καταλήγοντας ο Θ. Πελαγίδης.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.