Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Νέο διαφημιστικό πακέτο της κυβέρνησης 2,9 εκατ. ευρώ για καμπάνια του ΕΣΥ

  • Την ίδια ώρα, 23 από τα 25 νοσοκομεία στην Αττική βρίσκονται υπό κατάρρευση καθώς διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα με κλειστές χειρουργικές αίθουσες και κρίσιμα κενά σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και στα φαρμακεία δεν υπάρχουν βασικά φάρμακα.
  • Μόνο οι 678 από τις 950 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων είναι σήµερα καλυμμένες.
  • Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων στην Θεσσαλία εκφράζουν την αγωνία τους μετά τα σοβαρά προβλήματα από τις καταστροφικές πλημμύρες, ενώ στον «Αγ. Δημήτριο» Θεσσαλονίκης ένας γιατρός τραυματίστηκε όταν κατέρρευσε τμήμα της οροφής του νοσοκομείου

Του Βασίλη Γαλούπη

Στα 23 από τα 25 νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα με κλειστές χειρουργικές αίθουσες και κρίσιμα κενά σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Μόνο οι 678 από τις 950 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων είναι σήμερα καλυμμένες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ διοικητές, όπως στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, παραιτούνται λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους λόγω «των συνεχιζόμενων μετακινήσεων ιατρών παθολόγων από το νοσοκομείο μας σε άλλα νοσοκομεία». Οι γιατροί στη Θεσσαλία εκφράζουν την αγωνία τους μετά τα σοβαρά προβλήματα από τις καταστροφικές πλημμύρες, ενώ στον «Αγ. Δημήτριο» Θεσσαλονίκης ένας γιατρός τραυματίστηκε όταν κατέρρευσε τμήμα της οροφής του νοσοκομείου.

Σχετικό άρθρο: Νέο «δώρο» 6,8 εκατομμύρια ευρώ από Μαξίμου στα κανάλια

Είναι μόνο μερικές από τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών που καταδεικνύουν την πραγματική, όσο και διαχρονικά προβληματική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όμως, η κατάσταση δεν πτοεί, ως φαίνεται, την ελληνική κυβέρνηση που αποφάσισε στις 26 Οκτωβρίου 2023 να διαθέσει 2,9 εκατ. ευρώ για διαφημιστική καμπάνια από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αναφέρεται, με σκοπό την «επικοινωνιακή προβολή του υπουργείου Υγείας στα πλαίσια της αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Η απόφαση για τα 2,9 εκατ. διαφήμισης του ΕΣΥ

Συγκεκριμένα, στις 26 Οκτωβρίου 2023 αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση της Προεδρίας της Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Ενημέρωσης με θέμα την «Έγκριση προγράμματος επικοινωνιακής προβολής του Υπουργείου Υγείας στα πλαίσια της αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Σύμφωνα με την απόφαση, «εγκρίνουμε το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του υπουργείου Υγείας, στα πλαίσια της αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του υπουργείου Υγείας ανέρχεται στο συνολικό ποσό ύψους δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων ογδόντα εννέα χιλιάδων διακοσίων ευρώ (2.889.200 ευρώ)».

Για να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση προηγήθηκε, όπως αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο, αίτημα του υπουργείου Υγείας στις 16 Οκτωβρίου 2023 με το οποίο «ζητείται η έγκριση του προγράμματος επικοινωνιακής προβολής τριών δράσεων του υπουργείου Υγείας καθώς και του συνόλου των ενεργειών του υπουργείου που συνδέονται άρρηκτα με τις δράσεις αυτές, στα πλαίσια της αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συνολικού ποσού 2.889.200 ευρώ».

Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε δέκα ημέρες αργότερα, με την απόφαση να φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτριου Γαλαμάτη «με εντολή υφυπουργού», δηλαδή του Ιωάννη Μπρατάκου.

Οι σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο επίσημο έγγραφο επικαλούνται την υπ’ αρ. Υ9/29-6-2023 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μπρατάκο» και στη συνέχεια την με αρ. 40/22-2-2021 απόφαση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό «Μεταβίβαση εξουσίας υπογραφής «Με εντολή Υφυπουργού» στον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης».

Στις διατάξεις γίνεται επίσης αναφορά για τη «διαφάνεια στην διαφημιστική προβολή του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα από τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης».

Καμπάνια στα ΜΜΕ λίγες ημέρες μετά τα 6,8 εκατ. στα κανάλια 

Η απόφαση αυτή για την διαφημιστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας στα ΜΜΕ έρχεται να προστεθεί στα 6,8 εκατ. ευρώ που διέθεσε η κυβέρνηση στις 24.10.2023, με απόφαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Ιωάννη Μπρατάκου, στα επτά ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας για να καλυφθούν από το κράτος οι εισφορές των σταθμών στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (ΕΔΟΕΑΠ) για όλο το 2022, με πρόσχημα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. (Διαβάστε εδώ: datajournalists.co.uk).

Το ποσό των 2,9 εκατ. ευρώ, με απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο. Στην απόφαση υπάρχει η υποσημείωση ότι «δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό», όμως τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εξ ίσου σημαντικά, ειδικά όταν αφορούν στην ουσιαστική – και όχι… επικοινωνιακή – αναβάθμιση ενός υποβαθμισμένου ΕΣΥ και τις ανάγκες των πολιτών.

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ  

Η επιστολή παραίτησης που υπέβαλλε στις 27.10.23 στο υπουργείο Υγείας ο δρ. Χαράλαμπος Λυδάκης, εκτελών χρέη Διοικητή στο Βενιζέλειο νοσοκομείο

 

Ο διοικητής που παραιτήθηκε λόγω υποστελέχωσης και ο τραυματίας γιατρός

Τα κενά και τα κλειστά χειρουργεία στο ΕΣΥ απασχολούν συχνότατα την ειδησεογραφία στον ημερήσιο ελληνικό Τύπο και δεν πρόκειται να καλυφθούν με άκαιρες κι ανούσιες διαφημιστικές καμπάνιες που, συν τοις άλλοις, θα προσφέρουν πάλι επιπλέον έσοδα στα ΜΜΕ, αντί κάθε ευρώ να διοχετεύεται στην αντιμετώπιση των μεγάλων καθημερινών προβλημάτων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε από την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών:

Την από 27.10.2023 επιστολή παραίτησης που υπέβαλλε στο υπουργείο Υγείας ο δρ. Χαράλαμπος Λυδάκης, εκτελών χρέη Διοικητή στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, λίγες μέρες μετά τον διορισμό του. Στην επιστολή του σημειώνει ότι η αιτία για αυτή την κίνησή του είναι «οι συνεχιζόμενες μετακινήσεις ιατρών παθολόγων από το νοσοκομείο μας σε άλλα νοσοκομεία» που δημιουργούν «επιπλέον αποσταθεροποιητικές εστίες στην ήδη επιβαρυμένη συγκυριακή κρισιμότητα που βρίσκεται το νοσοκομείο μας».

Στις 4 Νοεμβρίου, γιατρός τραυματίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη, όταν κατέρρευσε τμήμα της οροφής του κτιρίου.

Αγωνιώδεις εκκλήσεις από την Θεσσαλία

Στις 6 Νοεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ), η πρόεδρος Γεωργία Παπαδάμου υπογράμμισε ότι «ο covid-19 παύει πλέον να αποτελεί δικαιολογία. Σε συναντήσεις που είχαμε δεν λάβαμε ακόμη απαντήσεις σχετικά με αυτά που ζητάμε. Οι μόνοι που κερδίζουν αυτή τη στιγμή είναι οι ιδιωτικοί όμιλοι…».

Ο Γιώργος Λιάλιος, χειρουργός και μέλος της επιτροπής χειρουργείων του ΠΓΝΛ, σημείωσε ότι «τα χειρουργεία έχουν τεράστιο πρόβλημα. Ο αριθμός των γιατρών αναισθησιολόγων, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού δεν επαρκεί. Προσπαθούμε κάθε ημέρα να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, αλλά θέλουμε βοήθεια όσον αφορά το προσωπικό αλλά και την υλικοτεχνική υποδομή».

Από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία έχουν προκύψει σημαντικά προβλήματα στα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Ενώσεων των Γιατρών του ΕΣΥ της Θεσσαλίας «σε όλα τα νοσοκομεία το ήδη εξαντλημένο και ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό δέχεται μεγάλη πίεση με ενισχυμένη προσφορά και αυξημένους αριθμούς προσέλευσης και νοσηλειών», ενώ «τα τακτικά χειρουργεία στα περισσότερα νοσοκομεία σταμάτησαν για μέρες, εξυπηρετώντας μόνο επείγοντα περιστατικά».

Έγκριση προγράμματος (pdf ΕΔΩ)

Έγκριση προγράμματος

Κενά 272 αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας που δόθηκαν στη δημοσιότητα στα τέλη Οκτωβρίου, µόνο οι 678 από τις 950 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων είναι σήµερα καλυµµένες στο ΕΣΥ. Το κενό αντιστοιχεί στο 28,63% των οργανικών θέσεων, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στα νησιά και την Βόρεια Ελλάδα.

Η εικόνα των 25 νοσοκομείων της Αττικής από την ΠΟΕΔΗΝ

Την 1η Νοεμβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) παρουσίασε με ανακοίνωσή της τα αποτελέσματα έρευνάς της για τα 25 νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με την έρευνα η κατάσταση ανά δημόσιο νοσοκομείο έχει ως εξής:

  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Λειτουργούν 14 αίθουσες χειρουργείων στις 17. Οριακή κάλυψη αναισθησιολόγων, τραυματιοφορέων και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • ΑΤΤΙΚΟΝ: Υπάρχουν 14 αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν οι 7, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
  • ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Το κύριο πρόβλημα του νοσοκομείου είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Γι’ αυτόν τον λόγο από τα 9 ανεπτυγμένα χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 7.
  • ΘΡΙΑΣΙΟ: Από τις 13 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν οι 6 λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων.
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ: Από τις 11 χειρουργικές αίθουσες είναι ανοικτές οι 7 λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Το κτίριο ανακαινίζεται από δωρεές.
  • ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ: Υπάρχουν 3 χειρουργικές αίθουσες, αλλά γίνονται μόνο τα οφθαλμολογικά περιστατικά γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Από τους δυο αναισθησιολόγους, ο ένας αποχώρησε. Δεν εφημερεύει η χειρουργική κλινική από τον Ιούνιο του 2021.
  • ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»: Διαθέτει ανεπτυγμένες 7 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
  • ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓ.ΚΥΡΙΑΚΟΥ»: Από τον Σεπτέμβριο ζητήθηκε να προσληφθεί προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό γιατί υπάρχει μεγάλη αναμονή στα χειρουργεία. Τα χειρουργικά τραπέζια είναι 8 και λειτουργούν μόνο τα 3.
  • ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: Από τις 7 αίθουσες χειρουργείου λειτουργούν οι 5 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
  • ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ: Υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
  • ΤΖΑΝΕΙΟ: Υπάρχουν 13 αίθουσες χειρουργείων. Λειτουργούν οι 7 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.
  • ΜΕΤΑΞΑ: Υπάρχουν 6 αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν οι 4 λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.
  • ΝΙΚΑΙΑ: Τα χειρουργεία λειτουργούν αλλά ελλείψεις υπάρχουν σε νοσηλευτικό προσωπικό.
  • ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ: Στο νοσοκομείο υπάρχουν 3 αίθουσες χειρουργείων από τις οποίες λειτουργούν οι 2 λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Στο νοσοκομείο υπάρχουν 5 αίθουσες χειρουργείων από τις οποίες λειτουργούν και οι 5. Όταν υπάρχουν μεγάλες εφημερίες λειτουργούν οι 4 αίθουσες για να μείνει η 5η για τα έκτακτα. Υπάρχει έλλειψη σε αναισθησιολόγους, χειρουργούς και σε νοσηλευτικό προσωπικό λόγω μετακινήσεων και συνταξιοδότησης. Το 40% είναι επικουρικό προσωπικό.
  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Στο νοσοκομείο λειτουργούν οι 3 χειρουργικές αίθουσες στις 5 ανεπτυγμένες λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Από τους 6 αναισθησιολόγους που υπάρχουν στο Νοσοκομείο ο ένας μετακινήθηκε στο νοσοκομείο Παμμακάριστος.
  • ΣΩΤΗΡΙΑ: Υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες. Λειτουργούν οι 4. Μία κλειστή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των ειδικοτήτων.
  • Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπάρχουν 20 αίθουσες χειρουργείων οι οποίες λειτουργούν αλλά υπάρχει σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και λειτουργούν υποστελεχωμένες.
  • ΝΙΜΙΤΣ: Υπάρχουν 4 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν. Δεν υπάρχουν ελλείψεις.
  • ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ: 10 χειρουργικές αίθουσες υπάρχουν και λειτουργούν κανονικά. Συνταξιοδοτούνται δύο αναισθησιολόγοι και περιμένουν αντικαταστάτες.
  • ΛΑΪΚΟ: Το πρόβλημα του νοσοκομείου είναι μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό. Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά υπάρχουν λίστες αναμονής όμως.
  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ: Όλες οι αίθουσες χειρουργείου λειτουργούν κανονικά. Δεν υπάρχουν ελλείψεις στα χειρουργεία από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το κτίριο είναι καινούργιο και δεν έχουν προβλήματα.
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ: Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά αλλά υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό – ιατρικό προσωπικό και τεχνολόγους.
  • ΓΟΝΚ: Υπάρχουν 6 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν κανονικά. Ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν γενικά.
  • ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ: Υπάρχει 1 ανεπτυγμένη αίθουσα χειρουργείου που λειτουργεί. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Συμπερασματικά, από τα 25 δημόσια νοσοκομεία στην Αττική, περισσότερα από τα μισά αντιμετωπίζουν από σοβαρά έως πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των χειρουργείων και σχεδόν όλα έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου εξειδικευμένου προσωπικού. Σε όλη την Αττική υπάρχουν μόνο δυο νοσοκομεία, κατά την ΠΟΕΔΗΝ, που δεν αντιμετωπίζουν ζητήματα δυσλειτουργιών, το Ιπποκράτειο και το ΝΙΜΙΤΣ… Ανάλογα προβλήματα συναντά κανείς σε όλη την Επικράτεια.

Όλα τα πρόσφατα γεγονότα καταδεικνύουν ότι το ΕΣΥ έχει πράγματι ανάγκη αυτά τα 2,9 εκατ. ευρώ, αλλά όχι για διαφημιστική καμπάνια…

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.