Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η κυβέρνηση “κατεβάζει” στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Τις τελικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια επεξεργάζονται στην κυβέρνηση και μένει να κλειδώσουν κάποια επιμέρους σημεία. Το νομοσχέδιο, πάντως, δεν αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο και ασαφές παραμένει το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί. Επίσης, δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα αν η ψήφος κατά συνείδηση θα αφορά μόνο τους βουλευτές ή θα «επεκτείνεται» και στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Να σημειωθεί εδώ πως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει υπογραμμίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μάλιστα ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί εφόσον μπει θέμα κομματικής πειθαρχίας κατέστησε σαφές πως «στα ζητήματα της συνειδήσεως εννοείται ότι εγώ δεν μπορώ να κάνω πίσω». Από εκεί και πέρα δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα πορευθούν άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει ανάλογα και με την τελική διάταξη.

Πάντως, χθες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης έστειλε τα δικά του… μηνύματα, με αφορμή τα όσα δήλωσε ο Μάκης Βορίδης. Όπως σημείωσε δεν μπορεί να μην ψηφίζουν νομοσχέδια μέλη του υπουργικού συμβουλίου, επισημαίνοντας πως «όποιος υπουργός δεν θέλει να το ψηφίσει, γιατί θα είναι ελεύθερη η ψήφος, παραιτείται».

 

Από την κυβέρνηση αυτό που σημειώνεται είναι πως στους βουλευτές δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο (δεν έχει υπάρξει κάποια περαιτέρω αναφορά για τους υπουργούς). Βέβαια, έχει πολιτικό ενδιαφέρον το πόσοι τελικά βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν θα ψηφίσουν τη σχετική διάταξη αλλά και αν θα επιλέξουν την αποχή ή θα πάνε στη Βουλή για να πουν «όχι».

 

Ήδη πάντως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει πει πως δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Δεν αναμένεται επίσης να υπερψηφίσουν βουλευτές όπως ο Θ. Πλεύρης και ο Χ. Αθανασίου, επιφυλακτικός είναι ο Δ. Μαρκόπουλος, ενώ αντίθετος στην τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι ο Κ. Καραγκούνης.

 

Σε γενικές γραμμές βουλευτές που κοιτάνε προς ένα πιο παραδοσιακό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας θα προτιμούσαν να πάει αργότερα η σχετική συζήτηση. Το επόμενο βέβαια διάστημα θα γίνει και το απαιτούμενο «μασάζ» στην κοινοβουλευτική ομάδα για να πειστούν κάποιοι από τους αναποφάσιστους.

 

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί βουλευτές που ανησυχούν πως κόμματα που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θα προσπαθήσουν – με αφορμή τη σχετική συζήτηση – να κερδίσουν «γαλάζιους» ψηφοφόρους στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Eteron στο ερώτημα αν πρέπει να επιτραπούν οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το ποσοστό που απαντά θετικά είναι 46,21%. Στο ερώτημα αν πρέπει να επιτραπεί η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια μόνο το 24.6% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος απαντά θετικά (το ποσοστό είναι 37,2% στο σύνολο του δείγματος). ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.