Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η κόλαση της Γάζας : Νέο τελεσίγραφο Νετανιάχου για ομήρους

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη βόρεια Γάζα με τα πόδια, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα βρίσκονται στην πόλη της Γάζας, το μέρος όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι αεροπορικές επιδρομές του στη Γάζα σκότωσαν έναν ανώτερο κατασκευαστή όπλων της Χαμάς, τον οποίο κατονόμασε ως Μαχσίν Αμπού Ζίνα. Νωρίτερα, δήλωσε ότι τα στρατεύματά του είχαν εισέλθει στην πόλη της Γάζας, την οποία θεωρεί ως το “κέντρο βάρους” της Χαμάς. Είπε ότι τα στρατεύματά της ασχολούνται με την καταστροφή της “τρομοκρατικής υποδομής” της Χαμάς, όπως την αποκάλεσε, συμπεριλαμβανομένου του πυκνού δικτύου υπόγειων σηράγγων της.

Ο ισραηλινός στρατός πλησιάζει το νοσοκομείο Al Shifa
Οι IDF και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet έδωσαν στη δημοσιότητα αποσπάσματα από ανακρίσεις τρομοκρατών που συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, στα οποία, όπως υποστηρίζουν, η Χαμάς χρησιμοποιεί ασθενοφόρα, νοσοκομεία, τζαμιά και σχολεία για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

 Επιπλέον, δημοσίευσαν ηχογράφηση κατοίκου της Γάζας με έναν μαχητή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία ισχυρίζεται ότι μπορεί να φύγει “με όποιο ασθενοφόρο θέλει” από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ένας από αυτούς που ανακρίθηκαν από τη Shin Bet δήλωσε, σύμφωνα πάλι με τους IDF, όπως μεταδίδει η Haaretz, ότι ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς έχει τα δικά του ασθενοφόρα,ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις, και η εμφάνισή τους είναι “παρόμοια με τα πολιτικά ασθενοφόρα για να μην κινήσει υποψίες ή να μην στοχοποιηθεί από το Ισραήλ”. Σύμφωνα με έναν άλλο, κατά τη διάρκεια της μάχης, “τα ασθενοφόρα χρησιμοποιούνται για την εκκένωση μαχητών”.

“Οι περισσότεροι από τους ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της Χαμάς κρύβονται σε νοσοκομεία, ειδικά στο νοσοκομείο Al-Shifa”, δήλωσε στη συνέχεια ένας άλλος, όπως υποστηρίζουν.

Νέο τελεσίγραφο Νετανιάχου στη Χαμάς – «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση χωρίς απελευθέρωση ομήρων»

Νέο τελεσίγραφο στη Χαμάς από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αποκλείει, ξανά, την κατάπαυση του πυρός εάν δεν απελευθερωθούν όμηροι.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Χ, γράφει: «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας».

IDF: Θα πάρει καιρό η καταστροφή των τούνελ
Οι IDF πιστεύουν ότι η ολοκληρωμένη καταστροφή των τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα διαρκέσει πολύ και θα απαιτήσει σημαντικούς πόρους. Στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι καθώς οι δυνάμεις προωθούνται σταδιακά στην καρδιά της πόλης της Γάζας, διαμορφώνεται μια πιο ακριβής εικόνα της υπόγειας πόλης που έχτισε η Χαμάς.

Εκτός από τη χαρτογράφηση του υπόγειου συστήματος από το προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών, οι χερσαίες δυνάμεις εργάζονται για την εξουδετέρωση των εξόδων των σηράγγων με τρόπο που να καθιστά δύσκολη την επαναχρησιμοποίησή τους βραχυπρόθεσμα, όπως αναφέρουν οι IDF.

Σύμφωνα με ανώτερους στρατιωτικούς TOYW αξιωματούχους, η πρωταρχική απόφαση είναι να εξουδετερωθεί πρώτα η άμεση απειλή που αποτελούν σε τοποθεσίες όπου αυτό είναι εφικτό. Κατά συνέπεια, το Σώμα Μηχανικού, επιφορτισμένο με την άρση των εμποδίων για τις χερσαίες δυνάμεις, είναι ο μόνος κλάδος που έχει κινητοποιήσει σχεδόν όλους τους εφέδρους και τους τακτικούς μαχητές του.

Δίχως τέλος το αιματοκύλισμα στη Γάζα
Όλα αυτά, συμβαίνουν τη στιγμή που η πόλη της Γάζας, που φιλοξενούσε 650.000 ανθρώπους πριν από τον πόλεμο, από τότε που ξέσπασαν οι μάχες, δεκάδες χιλιάδες έχουν εξωθηθεί προς τα νότια.

Ωστόσο, πολλοί παραμένουν στις περιοχές του βορρά που έχουν πλέον περικυκλωθεί από τα ισραηλινά στρατεύματα, μεταξύ άλλων και στο κεντρικό νοσοκομείο al-Shifa της Γάζας. Ο ΟΗΕ περιγράφει την κατάσταση για όσους παραμένουν στην πόλη της Γάζας και σε άλλα μέρη του βορρά ως “όλο και πιο δύσκολη”.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 15.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή την Τρίτη (7/11), σε σύγκριση με 5.000 μια μέρα νωρίτερα, με πολλούς να κινούνται κατά μήκος του βασικού αυτοκινητόδρομου που ενώνει τον βορρά με τον νότο της Γάζας. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως κάθε ημέρα θα υπάρχει ένα τετράωρο κατά το οποίο θα διευκολύνονται οι εκκενώσεις.

Στους σφοδρούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.560 Παλαιστίνιοι, τα δύο τρίτα των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Περίπου 2.550 άλλοι αγνοούνται.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η μάχη για τη συντριβή της Χαμάς θα είναι μακρά και σκληρή και ότι σκοπεύει να διατηρήσει κάποια μορφή ελέγχου στη Γάζα για το άμεσο μέλλον.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.