Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Eurostat: Εκτινάχθηκε στο 3,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Eκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στο 3,9% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο από 2,4% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.  Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,9% από 4,3% τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να είναι πλέον χαμηλότερος από της Ελλάδας, ενώ τους προηγούμενους μήνες συνέβαινε το αντίθετο.

Μεγάλος πονοκέφαλος οι τιμές των τροφίμων

Στην εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα συνέβαλαν οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες επιταχύνθηκαν, πλήττοντας τα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν 9,3% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 8,2% τον Σεπτέμβριο.

Οι τιμές της ενέργειας συνέχισαν να μειώνονται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (μείωση 6,9% έναντι 18,3%).

Οι τιμές των υπηρεσιών αποκλιμακώθηκαν, με τον ρυθμό αύξησής τους να μειώνεται στο 3,4% από 3,8% τον Σεπτέμβριο, όπως αποκλιμακώθηκαν και οι τιμές των μη ενεργειακών προϊόντων (αύξηση 3,6% έναντι 4,4%), με αποτέλεσμα ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού – να μειωθεί στο 3,6% από 4,2%. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη, οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκαν 7,5% έναντι αύξησης 8,8% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,6% (4,7% τον Σεπτέμβριο) και των μη ενεργειακών προϊόντων κατά 3,5% (από 4,1%).

Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 4,2% από 4,5%.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.