Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ανακαλύφθηκε νέα «Πομπηία»;

Σπουδαία ανακάλυψη από Ιταλούς αρχαιολόγους στην Κλατέρνα, την αρχαία ρωμαϊκή πόλη που κάποιοι την αποκαλούν και «Πομπηία του Βορρά». Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών εντόπισαν 3.000 νομίσματα. Ακόμη πιο σημαντική όμως είναι η ανακάλυψη 50 εγχάρακτων πολύτιμων λίθων, που υποδηλώνει την πιθανή παρουσία ενός εργαστηρίου στην πόλη, εξειδικευμένου στην παραγωγή τους.

Στην ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου στην Κλατέρνα, που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο κατά μήκος της Via Emilia, μεταξύ των αποικιών Bononia (Μπολόνια) και Forum Cornelii (Ιμόλα), οι αρχαιολόγοι έχουν κάνει εξαιρετικές ανακαλύψεις που μπορούν να μεταμορφώσουν αυτόν τον τόπο σε ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο χωρίς προηγούμενο, στη Βόρεια Ιταλία.

Ένα σημαντικό νόμισμα που ανακαλύφθηκε είναι ένα εξαιρετικό ‘quinarius‘, που χρονολογείται από το 97 π.Χ. Ο κουινάριος ήταν ένα μικρό αργυρό Ρωμαϊκό νόμισμα, που άξιζε όσο το ήμισυ του δηναρίου.  Αυτό το νόμισμα διαθέτει μια λεπτομερή απεικόνιση μιας «φτερωτής νίκης» να γράφει σε μια ασπίδα, που στηρίζεται σε ένα τρόπαιο. Η σαφής παρουσία της λέξης ‘ROMA’ μαρτυρά τον εορτασμό των στρατιωτικών νικών και τη σύνδεση της πόλης με τη ρωμαϊκή δύναμη. Το μοτίβο είναι συμβολικό των στρατιωτικών νικών της Ρώμης και της δύναμης και της κυριαρχίας της έναντι των εχθρών της.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.