Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

«Βολεμένοι» και «Βολεψάκηδες». Αμφότεροι χαντακώνουν τη χώρα…

Του Κώστα Πρώιμου

Δεν «ψήνεται» ο Έλληνας πολίτης να πάει να ψηφίσει. Θα επιβεβαιωθεί περίτρανα τούτο και την προσεχή Κυριακή στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Γιατί να τους ψηφίσω; Όλοι ίδιοι είναι». Αυτή είναι η επικρατέστερη δικαιολογία που χρησιμοποιεί ο διπλανός μας κυρίως για να αποποιηθεί των ευθυνών του. Και εμείς κύριε τάδε μας, όλοι ίδιοι είμαστε. Μικρές οι διαφορές στη νοοτροπία μας. Χωριζόμαστε σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τους «βολεψάκηδες» και τους «βολεμένους» και θα το αποσαφηνίσω ευθύς αμέσως: Οι «βολεψάκηδες» δεν έχουν αξιακό χάρτη, κίνητρα ώστε να πολεμήσουν για ένα καλύτερο και πιο αξιοπρεπές «αύριο». Δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον του τόπου τους, για τα δικαιώματά τους, δεν έχουν όνειρα και εκμεταλλεύονται ακόμη και την οικογένειά τους για να μην ξεβολευτούν καθώς «βολεύονται» εις βάρος της. Αυτούς αδρανοποίησε ευκόλως και απολύτως πλέον πολιτικά ο Κυριάκος. Κουπόνι για διακοπές, κουπόνι νεότητας, κουπόνι σίτισης, κουπόνι γκόμενας, κουπόνι πλημμύρας,  βενζίνης, ρεύματος. Αυτές οι κρατικές διευκολύνσεις επέδρασαν καταλυτικά στις προϋπάρχουσες «αιμομικτικές» σχέσεις που κρατούν τελικά τη μέση Ελληνική οικογένεια «πίσω»… Χώρια από τα κουπόνια του καλού μας κυβερνήτη Κυριάκου έχουμε το χαρτζιλίκι του  μπαμπά, τη σύνταξη του παππού, της γιαγιάς ακόμη και της θείας σε πολλές περιπτώσεις. Βάλτε και δύο τρία μεροκάματα  τη βδομάδα σε ευκαιριακές εργασίες… Γιατί να πάνε την Κυριακή να ψηφίσουν; Όλα λυμένα και όλα «κουπονάτα»- πληρωμένα και νοικοκυρεμένα σε τούτη τη ζωή… Α! Παραλίγο να το ξεχάσω. Συμπληρώστε στο παζλ που συνθέτει τη ζωή του «βολεψάκια» και κείνο το μόνιμο τάξιμο για κάτι πιο μόνιμο από τον τοπικό Μαυρογιαλούρο. Αλλά εντάξει, μην τον θεωρείτε και μπιτ μακάκα τον «βολεψάκια». Γνωρίζει κατά βάθος ότι τον δουλεύετε κύριε Γκόρτσο μας και αφού του δίνετε ακόμη έναν λόγο για να σας ψιλο-εκδικηθεί ρίχνετε νερό στον μύλο του ώστε να μην προσέλθει στις κάλπες.

Ας εξετάσουμε την επόμενη μετα-κοινωνική κατηγορία πολιτών. Αναφέρομαι στους περιβόητους «βολεμένους». Στη δική τους περίπτωση χάνουμε το μέτρημα, ανά την ελληνική επικράτεια. Από τον κλητήρα και τον καφετζή στα υπουργεία, στις περιφέρειες και στους δήμους, τους παρατρεχάμενους, τις θυγατέρες και τους υιούς που πατάνε 9πμ-2μμ χωρίς αντικείμενο εργασίας σε κάποια ξεχασμένη κρατική υπηρεσία, μέχρι τους γνωστούς- αγνώστους προμηθευτές του δημοσίου. Να προσθέσω και μετακλητούς υπαλλήλους, προϊσταμένους, δοτούς και κομματικά εγκάθετους σε νευραλγικά και μη πόστα του ευρύτερου βίου. Κομματάρχες, κομματόσκυλα, παλιούς πρασινοφρουρούς και γαλάζιους. Ακόμη και Κουκουέδες που το μόνο που τους ενδιαφέρει δεν είναι η ταξική πάλη όπως διαρρηγνύουν τα κόκκινα ιμάτιά τους παρά να παραμένουν στο κόλπο της εξουσίας έστω και καταδικασμένοι μια ζωή να αποτελούν μια γραφική ήσσονα αντιπολίτευση.

Όλοι οι παραπάνω που απαριθμούν ένα ποσοστό άνω του εβδομήντα τοις εκατό οι οποίοι έριξαν το κουκί τους στις κάλπες, θα πηγαίνουν και θα ξαναπηγαίνουν να ψηφίζουν για ευνόητους και ζωτικής σημασίας λόγους: Να μη χάσουν τα προνόμιά τους σε περίπτωση που έρθουν οι… άλλοι. Ασφαλώς οι άλλοι δεν είναι πια το ΠΑΣΟΚ και μάλλον ούτε ο θιασάρχης Κασσελάκης.

Προφανώς το καθεστώς Μητσοτάκη (ποιος να το περίμενε) έχοντας εξασφαλίσει μια στενή συμμαχία με τα μίντια και συνάμα μια επιτηδευμένη αν μη τι άλλο ουδετερότητα από τους εκφραστές και τους θεματοφύλακες της ηθικής, της δικαιοσύνης αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας, έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του αφενός για να μακροημερεύσει, αφετέρου  για να τσακίζει ανεμπόδιστα τα θεμελιώδη δικαιώματα των αδυνάτων, να φτωχοποιεί προκλητικά τις μάζες, αλλά: Χωρίς να ακούγεται κιχ και να μην ανοίγει ούτε μύτη. Οι «βολεμένοι» και οι «βολεψάκηδες», αυτές οι δύο τεράστιες παρασιτικές οικονομικά -πολιτικά και κοινωνικά κατηγορίες ομοιάζουν με υπηκόους ως προς τα κοινωνικά τους χαρακτηριστικά παρά με πολίτες μιας ευνομούμενης ευρωπαϊκής (τάχα μου) πολιτείας που βαδίζει στον 22 αιώνα.

Οι πρώτοι κατά κανόνα ζουν καλύτερα εις βάρος των δεύτερων οι οποίοι αρκούνται στα στοιχειώδη. Αμφότεροι δε, χαντακώνουν την πραγματική ανάπτυξη της χώρας, περιορίζουν την πρόοδο και την ευημερία δεδομένου ότι έχουν παραδώσει εν λευκώ τις τύχες τους και κατά συνέπεια την πορεία της Ελλάδας στους επικίνδυνους γητευτές των…

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.