Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τα Κόμματα που «κομμάτιασαν» τη χώρα

Του Κώστα Πρώιμου

Πόσες κυβερνήσεις, πόσα Κόμματα, πόσα κρυφά πολιτικά κινήματα και Στάσεις απαριθμούνται εκ της γενέσεως του νεώτερου Ελληνικού κράτους το 1830; Μην το ψάχνετε, δύσκολο να καταλήξετε σε ένα ασφαλές άθροισμα. Το μπόλιασμα φατριών, εθνοτήτων, οικογενειών, φέουδων και συμμοριών επιχειρήθηκε βιαίως και ατάκτως γιατί οι δυτικοί κυρίως βιάζονταν να μας αναδείξουν ως ένα από τα πρώτα εθνικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Όπερ και εγένετο. Τα ελληνικά Κόµµατα τον 19ο αιώνα  αποτελούνταν από τις ζυμώσεις των τοπικών ελίτ ως εκφραστές της επιρροής του εκάστοτε ξένου παράγοντα στη χώρα μας παρά τη θεσμική έναρξη του Κοινοβουλευτισμού λίγο αργότερα όπου και απέκτησαν χαρακτηριστικά σύγχρονων Κομμάτων. Διέθεταν πλέον κάποια οργάνωση και εθνικό βεληνεκές. Πολλά ιστορικά και καθοριστικής σημασίας γεγονότα της μετεξέλιξης του Ελληνικού Κράτους διαδραματίστηκαν μέχρι και το 1974, μετά το κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ για το πέρασμα στην περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Τα Κόμματα εξουσίας κυρίως που αυταπόδεικτα το μόνο που ήξεραν καλά ήταν να κομματιάζουν τη χώρα με κύριες ευθύνες τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ, από την εποχή των “πράσινων” και “γαλάζιων” καφενείων στην τεχνολογική διαδοχή από τα αντίστοιχα “χρωματιστά” τρολ του διαδικτύου που σε επικοινωνιακό επίπεδο καταφέρνουν να εποικίσουν στο μυαλό των χρηστών του ίντερνετ και να διχάσουν ακόμη και για ψύλλου πήδημα επί της ουσίας ολόκληρη τη χώρα.

Από στιβαρούς και θρυλικούς ηγέτες και κυβερνήτες όπως τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Ιωάννη Μεταξά, τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, ακόμη και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τα καλά και τα κακά τους, η χώρα σαν να ζει διαρκώς μια κατάσταση τύπου Μatrix πέρασε χωρίς πολλά-πολλά στα χέρια των ανίκανων επιγόνων τους. Στο κεφάλαιο «Αλέξης Τσίπρας» που αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση και για κάποιους δεν έχει κλείσει οριστικά βάζουμε μια άνω τελεία μέχρι νεωτέρας. Και συνεχίζουμε: Εν έτει 2023 η Ελλάδα έχει επιβιώσει από μνημόνια, ευρισκόμενη σε ομηρεία υπό το μόνιμο φάσμα της χρεοκοπίας με κερασάκι στην «ξινισμένη πολιτική τούρτα» την ολέθρια διακυβέρνηση του Νεομητσοτακισμού με γνήσιο εκφραστή του ποιον άλλον (;) παρά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συστηματική προπαγάνδα που με επιτυχία μετατρέπει το άσπρο-μαύρο επί των ημερών του σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου απέδωσε στις τελευταίες κάλπες για τον ίδιο αλλά και τους ομοϊδεάτες επιτελείς του ένα ποσοστό της τάξεως του 41%, το οποίο αποκρυσταλλώνει την πολιτική αμορφωσιά και τις ψευδείς κοινωνικές πεποιθήσεις ενός λαού που αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο πως σε ένα μεγάλο τμήμα του δεν έχει ιστορική και εθνική υπόσταση ούτε αντίστοιχες μνήμες.

Με την Κεντροαριστερά να αυτό-γελοιοποιείται εις το όνομα της αλλαγής και του νέου, του φωτός και της ελπίδας, τον «ημέτερο» Ανδρουλάκη να θυμίζει μαγαζί χωρίς προϊόντα στα ράφια του που απλά προσπαθεί να κρατήσει ενεργό το ΑΦΜ του και το Σύστημα Μητσοτάκη να κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλει εντός και εκτός των τειχών, η χώρα μας βαδίζει σε ένα τεράστιο ναρκοπέδιο με τα μάτια ερμητικά κλειστά.

Ακόμη ακούω μερικούς στα καφενεία να αυτοαποκαλούνται απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά να ευχαριστούν ταυτόχρονα τον Κυριάκο για το κουπόνι σίτισης, απόγονοι του Κολοκοτρώνη αλλά να παρακαλάνε γονυπετείς και να ψηφοθηρούν με φανατισμό υπέρ του τοπικού Μαυρογιαλούρου για μια δουλίτσα που θα δώσει ψωμάκι στον υιό ή την θυγατέρα τους.

Η Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών της χώρας μας θυμήθηκε προ ημερών να βγάλει ανακοίνωση επειδή της έκανε πλάκα ένας Κασσελάκης. Λες και όλα λειτουργούσαν άψογα μέχρι χθες. Ποτέ δεν έγιναν υποκλοπές, δεν καταργήθηκαν εν μια νυκτί κυρίαρχα και ματωμένα εργασιακά δικαιώματα, δεν υπήρξαν το μέγα σκάνδαλο Νοβάρτις, η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη,  η αισχροκέρδεια, οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες που προξένησαν δεκάδες  θανάτους αθώων πολιτών με σαφέστατη συνυπαιτιότητα του Κράτους.

Υ.Γ. Αυτά βλέπουν και ακούνε οι Τούρκοι και θα μας πάρουν αναίμακτα, ενώ εμείς θα παρακολουθούμε στο ίντερνετ τους εγχώριους influencers να βγάζουν σέλφις μαζί τους με φόντο την Ακρόπολη.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.