Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ! Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ κρατικοποιεί το ηλεκτρικό δίκτυο…

Η Γερμανία βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίηση σχεδίου που επιδιώκει από το περασμένο έτος, όταν οι βιομηχανίες της βρέθηκαν σε δεινή θέση εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας, ενώ παράλληλα η χώρα προσπαθούσε να δρομολογήσει το φιλόδοξο σχέδιο της μετάβασής της στην πράσινη ενέργεια. Ο λόγος περί της κρατικοποίησης του μεγαλύτερου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της εξαγοράς του από την ολλανδική κρατική εταιρεία Tennet Holding. Πρόκειται για μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη μετάβαση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά πρωτίστως εντάσσεται στις προσπάθειες της Γερμανίας να συγκεντρώσει υπό τον έλεγχό της τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και να διασφαλίσει την παροχή και επάρκεια ενέργειας . Παράλληλα, όμως, το Βερολίνο επιδιώκει να έχει υπό τον έλεγχό του το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να προσελκύσει τις απαιτούμενες επενδύσεις για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του, δεδομένου ότι η έως τώρα ιδιοκτήτριά του –η ολλανδική κρατική εταιρεία– δεν φαίνεται πρόθυμη να διαθέσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Από τη στιγμή που θα ελέγχει το μεγαλύτερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, θα είναι πολύ πιο εύκολο για τη Γερμανία να επιτύχει τον στόχο της οικονομίας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα που έχει θέσει για το 2045.

Ο εν λόγω στόχος προϋποθέτει εκ θεμελίων μετασχηματισμό του δικτύου της χώρας, προκειμένου να συνδεθεί η υπεράκτια αιολική ενέργεια που παράγεται στον βορρά με το βιομηχανικό κέντρο της χώρας, που βρίσκεται στον νότο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών του κλάδου, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 15 δισ. ευρώ, πέραν των δαπανών για την αγορά του δικτύου, για την αναβάθμισή του. Ως εκ τούτου το Βερολίνο διαπραγματεύεται με αυτό το επιχείρημα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μικρότερο τίμημα. Σε ό,τι αφορά την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει προηγηθεί προ μηνών η ηχηρή προειδοποίηση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας, πως ο χειμώνας 2023-2024 «θα είναι ο πρώτος που θα γνωρίσει η Γερμανία χωρίς να έχει καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ δεν θα έχει αυξηθεί και η προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά».Φωτ. αρχείου/Reuters

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Βερολίνο και την ολλανδική εταιρεία είχαν αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους και αναμενόταν πως θα είχαν ήδη ολοκληρωθεί στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023. Περιήλθαν, ωστόσο, σε αδιέξοδο, καθώς οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν ως προς το ποιος θα είχε στο εξής τον έλεγχο της γερμανικής θυγατρικής της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την αγορά της Tennet χωρίς να καταφύγει σε νέα έκδοση χρέους. Σχεδιάζει, αντιθέτως, να δανειστεί τα απαιτούμενα κεφάλαια από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW προκειμένου να μην παραβιάσει τη ρήτρα χρέους στο γερμανικό σύνταγμα. Σε ό,τι αφορά την Tennet , είχε προ μηνών αναφέρει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει τη γερμανική της θυγατρική στο Βερολίνο, καθώς η ολλανδική κυβέρνηση αναζητεί εναλλακτικές λύσεις για τη χρηματοδότησή της. Τότε είχε τονίσει μάλιστα ότι «τόσο η ολλανδική όσο και η γερμανική κυβέρνηση προτιμούν να χρηματοδοτούν, να ελέγχουν και να έχουν στην κατοχή τους το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών τους».

Εχει ήδη συμφωνηθεί ότι το τίμημα θα είναι ανάμεσα στα 20 και τα 30 δισ. ευρώ. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ολοκληρωθεί το deal.

Με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές να βρίσκονται σε εξέλιξη, πηγές προσκείμενες στην ολλανδική εταιρεία δήλωσαν στο Bloomberg ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και από την Τετάρτη το βράδυ οδεύουν προς τον καθορισμό ορισμένων καθοριστικών λεπτομερειών. Εχει ήδη συμφωνηθεί ότι το τίμημα θα είναι κοντά στο κατώτερο όριο ανάμεσα στα 20 και τα 30 δισ. ευρώ, με τα οποία άρχισαν οι σχετικές συζητήσεις. Οι δύο πλευρές ευελπιστούν πως θα έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές συνομιλίες και θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, οπότε και θα παραπεμφθεί η συμφωνία προς έγκριση στη βουλή της Ολλανδίας. Εκτιμούν μάλιστα πως θα λάβουν τη σχετική έγκριση πριν από τη διακοπή των εργασιών της βουλής στα τέλη Οκτωβρίου, όπως και πριν από τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματισθεί για τις 22 Νοεμβρίου. Εξάλλου, εκπρόσωπος της Tennet σχολίασε πως οι σχετικές συνομιλίες με το γερμανικό κράτος είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά απέφυγε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, όπως άλλωστε και ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών.
Bloomberg, Financial Times

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.