Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κλείνει την πόρτα… διπλωματικά ο Κασσελάκης στον Κοτζιά

Την ώρα που «συζητείται» η επάνοδός του πρώην υπουργού Εξωτερικών στον ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος πρόεδρος του κόμματος με τις δηλώσεις που έκανε για το Κραν Μοντανά τον άφησε… διπλωματικά οριστικά απέξω

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Την προτεραιότητα που δίνει στο Κυπριακό, ζητώντας παράλληλα και πάλι συγγνώμη για την αναφορά του σε «κρατίδιο» αναφορικά με το ψευδοκράτος, υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τις χθεσινές επαφές και τις δηλώσεις του στη Λευκωσία, αλλά…

Μέσα σε όλα αυτά που είπε ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κι ένα νέο -και πολύ σοβαρό- «αλλά». Υποστηρίζοντας τη λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Κασσελάκης τόνισε «τη σημασία που αποδίδουμε» -ως αξιωματική αντιπολίτευση- «στην επανεκκίνηση των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί όπου διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά το 2017». Κι αυτό μπορεί να ακούγεται ως δευτερεύον, αλλά -αντιθέτως- είναι πολύ κρίσιμο σημείο…

Το θέμα του Κραν Μοντανά είναι, από τότε, κομβικό σε ό,τι αφορά την πορεία του Κυπριακού. Το δείπνο της 6ης Ιουλίου 2017 στο ελβετικό θέρετρο είχε οριστικοποιήσει το αδιέξοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Από τη μια ήταν ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, από την άλλη ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και στη μέση ο ΟΗΕ.

Το επίμαχο θέμα της διάσκεψης είχε να κάνει με τις λεγόμενες «εγγυήσεις» και το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο. Μετά το ναυάγιο, η διελκυστίνδα διατηρήθηκε όλα τα επόμενα χρόνια, έως και σήμερα. Αποτέλεσε μάλιστα ένα από τα βασικά σημεία τριβής και αντίθεσης αναφορικά με το εθνικό θέμα, κατά τις τελευταίες εκλογές στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο. Κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι -τουλάχιστον κατά την προεκλογική περίοδο- ο Νίκος Χριστοδουλίδης, που τελικά επικράτησε, ασπαζόταν τη θέση ότι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών χρειάζονται αλλαγές σε σχέση με το -θεωρούμενο ευνοϊκό για την τουρκική πλευρά- πλαίσιο του Κραν Μοντανά.

Ενδιαφέρουσα είναι και η λεπτομέρεια ότι ο κ. Χριστοδουλίδης, που εξελέγη ως «αντάρτης» του Δημοκρατικού Συναγερμού, διετέλεσε αρχικά διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Ν. Αναστασιάδη, την περίοδο του 2017 ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ λίγους μήνες αργότερα τοποθετήθηκε υπουργός Εξωτερικών.

Αφήνοντας εκτός δεύτερου γύρου τον επίσημο υποψήφιο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναμετρήθηκε με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, που είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Πρώην πρέσβης και υφυπουργός της κυβέρνησης Χριστόφια, ο κ. Μαυρογιάννης είχε διακηρυγμένη θέση -όπως και ο κ. Νεοφύτου- για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το 2017, στο Κραν Μοντανά. Κατηγορούσαν μάλιστα τον κ. Χριστοδουλίδη -τον οποίο στήριζε και το ΔΗΚΟ του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου- ότι, με τη λογική της επαναδιαπραγμάτευσης από μηδενική βάση, «ακυρώνει τα βήματα προόδου που είχαν γίνει».

Ο τότε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε συνταχθεί -εάν δεν είχε παροτρύνει κιόλας- τον Ν. Αναστασιάδη στη θέση που κράτησε, χωρίς έκτοτε να τη μεταβάλει. Καθώς λοιπόν τώρα «συζητείται» η επάνοδός του στον ΣΥΡΙΖΑ, στο παρασκήνιο λέγεται ότι με τις δηλώσεις που έκανε για το Κραν Μοντανά ο κ. Κασσελάκης τού έκλεισε… διπλωματικά την πόρτα!

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.