Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κι όμως τα πράγματα μπορεί να γίνουν… ακόμη χειρότερα στη Βουλή

Ενώ θα ξεκινήσουν να έρχονται «βροχή» το επόμενο διάστημα τα κυβερνητικά νομοσχέδια οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοi γίνονται περισσότερο αρνητικοί.
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Όσοι πίστευαν πως η εικόνα την Βουλής (με την Ν.Δ να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και ισχυρή την παρουσία της ακροδεξιάς) είναι εξαιρετικά αρνητική, θα διαψευσθούν. Γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα μπορεί να γίνει …πολύ χειρότερη. Μόλις μερικές μέρες πριν αρχίσει εντατικά η νομοθετική περίοδος τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη το κοινοβουλευτικό σκηνικό διαφοροποιείται αισθητά σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην θέση του προέδρου, δημιουργεί νέα δεδομένα, ιδίως αν συνδυαστεί με τα δείγματα γραφής του ΠΑΣΟΚ που εξαρχής κινείται σε άκρως συναινετική ρότα. Αυτά σε μία περίοδο που η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε μέσω των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη πως, είτε με πλημμύρες, είτε με φωτιές, είτε με χιονοπτώσεις, είτε με οποιαδήποτε άλλη συνθήκη, θα συνεχίσει δίχως να «κόβει ταχύτητα» το αντιλαϊκό νομοθετικό της έργο.
Το «κλείσιμο» της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου της Τετάρτης ήταν χαρακτηριστική του πνεύματος που κυριαρχεί: «Αναλώνουμε αρκετό χρόνο στη διαχείριση των κρίσεων. Αυτό είναι πια μία πραγματικότητα η οποία έχω την εντύπωση ότι θα μάς συνοδεύει διαρκώς, αλλά δεν μπορεί να ακυρώνει τον κύριο πυρήνα του λόγου για τον οποίο μάς εξέλεξαν οι πολίτες και μάς έδωσαν αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό, που δεν είναι άλλος από το να εφαρμόσουμε μεγάλες και τολμηρές αλλαγές».
Μάλιστα, την Πέμπτη στην ομιλία του στην Κ.Ο, έγινε ακόμη σαφέστερος λέγοντας πως «στο επόμενο διάστημα οι αντιπαραθέσεις σε αυτή την αίθουσα, δεν έχω καμία αμφιβολία, θα είναι σκληρές, γιατί θα έρθουμε με νομοσχέδια τα οποία αποδομούν παθογένειες, πίσω από τις οποίες μερικές φορές υπάρχουν και οχυρωμένα συμφέροντα.Δεν το έχω κρύψει, οι επιλογές μας μπορεί να “ξεβολέψουν” μερικούς, όμως να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι τελικά θα ευνοήσουν τους πολλούς. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ισχυρές αντιστάσεις, με τις οποίες, ωστόσο, , ούτε θα συμβιβαστούμε και σίγουρα δεν θα συγκυβερνήσουμε».
 Ήδη άλλωστε η κυβέρνηση έδειξε ξεκάθαρα τι εννοεί αφού την προηγούμενη Παρασκευή ψήφισε (έστω και μόνη της) στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη, με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει πως οι πλημμύρες στην Θεσσαλία δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα αλλά …έναν λόγο παραπάνω για να προχωρήσει πιο γρήγορα το νομοθετικό έργο.
Αυτά ενώ το βράδυ της Τετάρτης κατατέθηκε ένα ακόμη νομοσχέδιο του  υπουργείου Υγείας που κινείται στην λογική της περαιτέρω προσαρμογής του συστήματος στις ανάγκες των εταιριών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Επίσης, σήμερα Πέμπτη «περνάνε» από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής οι διορισμοί των μελών του ΕΣΡ και της ΑΔΑΕ προκειμένου οι δύο ανεξάρτητες αρχές (ιδιαίτερα η δεύτερη) να προσαρμόσουν τους συσχετισμούς των διοικήσεών τους στην κυβερνητική ρότα. Αυτά ενώ το χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε 6 ακόμη νομοθετήματα που θα ψηφιστούν μέσα στο επόμενο δίμηνο ενώ παράλληλα την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται και το επιστέγασμα της πολιτικής της κυβέρνησης που δεν είναι άλλο από το προσχέδιο προϋπολογισμό του 2024.
Στον χώρο της αντιπολίτευσης τώρα η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη μοιάζει πριν από όλα τα άλλα να διαμορφώνει την κοινοβουλευτική της παρουσία και συγκρότηση. Είναι χαρακτηριστικό πως ο νέος πρόεδρος του κόμματος έχει ήδη επισκεφθεί δύο φορές το κοινοβούλιο έχοντας συνεργασία με τον Σωκράτη Φάμελλο που παραμένει στην θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Συνολικά αυτή στελεχώνεται με πρόσωπα της «απολύτου εμπιστοσύνης» αφού διευθυντής ορίστηκε ο Γιώργος Τσίπρας ενώ την θέση του γραμματέα πιθανότατα θα αναλάβει η Θεοδώρα Τζάκρη. Επίσης,του «κλίματος Κασσελάκη» θα είναι τουλάχιστον οι 2 από τους 3 κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, αν όχι και οι τρείς.
Επιπλέον, επιτελικά καθήκοντα στην κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται όπως όλα δείχνουν να ανατεθούν στον Παύλο Πολάκη που θα αναλάβει πιθανότατα τον συντονισμό όλων των κοινοβουλευτικών τομέων εργασίας. Στην ουσία η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει ένα είδος κοινοβουλευτικής διαρχίας με τον Σωκράτη Φάμελλο να αναλαμβάνει το «θεσμικό» μέρος της παρουσίας της και τον Παύλο Πολλάκη το … «θορυβώδες». Μάλιστα ο βουλευτής Χανίων αναμένεται να είναι αυτός που θα «δίνει τον τόνο», πράγμα που σημαίνει ακατάσχετη σκανδαλολογία, προβολή του διπόλου «διεφθαρμένοι – αδιάφθοροι» στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο …παραμερίζει οποιαδήποτε άλλη πολιτική διαφοροποίηση, με δεδομένο, επιπλέον, ότι θα υπάρξουν πάμπολλες πολιτικές συναινέσεις που αναμένεται να καταγραφούν και στο νομοθετικό έργο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ψήφισε σχεδόν τα μισά νομοσχέδια της Νέας Δημοκρατίας με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί την νέα κοινοβουλευτική περίοδο.
 
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του δεν πρόκειται να ξεφύγει καθόλου την πεπατημένη της «συναινετικής» αντιπολίτευσης, αφού προβάλλει συνεχώς τη δυνατότητα του να καταθέτει προτάσεις. Μάλιστα ακόμη και στο εργασιακό νομοσχέδιο – παρότι καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ- ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έκρυψε ότι τόσο η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και αυτή του αντιπροέδρου της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ήταν αυτές που θεώρησε ως «σοβαρές» και άξιες προσοχής. Μάλιστα η «συναινετική άμιλλα» ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, αφού είναι εμφανές πως η πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθεί σε αισθητά διαφορετικά μονοπάτια.
Το «πάζλ» θα ολοκληρώσει η «χαοτική» παρουσία του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έως τώρα λειτουργεί κατά κύριο λόγο εντυπωσιοθηρικά, καθώς και τα 2 κόμματα της ακροδεξιάς (Ελληνική Λύση – Νικη) όπως οι νεοναζί «Σπαρτιάτες». Η ενισχυμένη παρουσία της ακροδεξιάς έχει λειτουργήσει ως τώρα ως «όχημα μετατόπισης» συνολικά της πολιτικής συζήτησης που παράγεται στο κοινοβούλιο, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται και κάποια σημάδια συναινέσεων σε συγκεκριμένα ζητήματα, ανάμεσα στον χώρο αυτόν και την Νέα Δημοκρατία. Αυτό πιστώνεται στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη που είναι επιφορτισμένος από το Μέγαρο Μαξίμου με την εποπτεία του κοινοβουλευτικού έργου.
Όλα τα παραπάνω, δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο σε περίπτωση που υπάρξουν πολιτικές εξελίξει στον ΣΥΡΙΖΑ και  να προστεθεί μία ακόμη κοινοβουλευτική ομάδα στις ήδη υπάρχουσες, ιδίως από την στιγμή που η πλευρά των «ηττημένων» στην εκλογική μάχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται πως αθροίζει από 12 έως 14 βουλευτές.
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.