Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εκλογές: Τι ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της κάλπης της 8η Οκτωβρίου

Πλησιάζει η ημέρα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι εκλογές θα γίνεις τη 8η Οκτωβρίου. Οι κάλπες ανοίγουν από τις 7.00 το πρωί και κλείνουν 12 ώρες αργότερα, δηλαδή στις 19.00 το απόγευμα. Τα πάντα είναι σχεδόν έτοιμα για την εκλογική διαδικασία και οι τελευταίες λεπτομέρειες θα γίνουν Παρασκευή, όταν και θα στηθούν τα παραβάν στα σχολεία της χώρας.

 

Σημειώνεται ότι οι νέοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2024 καθώς μέχρι τότε οι παλιοί θα παραμείνουν στα πόστα τους.

Τι ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα

 

Όπως και στις βουλευτικές εκλογές, έτσι και στις δημοτικές οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι εφοδιασμένοι με τάμπλετ, που βοηθά στη γρήγορη αναμετάδοση των αποτελεσμάτων.

 

Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ασφαλή αποτελέσματα θα έχουμε στις 22.30. Ωστόσο, αν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι σπάσουν τη μετάδοση των αποτελεσμάτων στα δύο, αυτά αναμένονται και αρκετά νωρίτερα.

 

«Από ό,τι τουλάχιστον έχουμε ενημερωθεί, γύρω στις 22:30 θα έχουμε τα αποτελέσματα, δεδομένου ότι τα μισά τμήματα θα βγάζουν Περιφέρειες και τα άλλα μισά θα βγάζουν τους κατά τόπους δήμους. Εκεί έχουμε το θέμα. Ενώ η οδηγία προβλέπει, αν ο δικαστικός το επιθυμεί, το σύστημα να στείλει πρώτα τα αποτελέσματα των ψηφοδελτίων και μετά της σταυροδοσίας, θεωρώ ότι το πιθανότερο είναι ότι πολλοί θα κάνουν τα δύο μηνύματα μαζί, δηλαδή θα περιμένουν να τελειώσουν τους σταυρούς. Αν εφαρμόσουν αυτή την οδηγία, θα το έχουμε γρηγορότερα, κάτι όμως το οποίο εναπόκειται στους 22.000 δικαστικούς αντιπροσώπους», σημείωσε.

Πόσους σταυρούς βάζω

 

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Στις Περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.