Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Διακόσια κιλά σκουπίδια παράγει ο κάθε Έλληνας

Τα εκατόν ενενήντα ένα κιλά ανά άτομο φτάνει η απώλεια τροφίμων στην Ελλάδα κάθε χρόνο με τη χώρα μας να κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των κρατών της Ευρωπαικής Ενωσης αναφορικά με τα απόβλητα τροφίμων πίσω από την Κύπρο, η οποία κατέχει το ρεκόρ με 400 κιλά, το Βέλγιο (250) και τη Δανία (220).

Ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. είναι 131 κιλά ανά άτομο, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλά από τα τρόφιμα που τελικώς καταλήγουν στα σκουπίδια παραμένουν βρώσιμα και θα μπορούσαν να καταναλωθούν με σωστή συντήρηση και έλεγχο.

 

Κι αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς η Ελλάδα διανύει ακόμα μία δύσκολη χρονιά με τον πληθωρισμό των τροφίμων και την ακρίβεια να έχουν μετατρέψει τις αγορές στο σούπερ μάρκετ σε πραγματικό εφιάλτη.

Περίπου το 45% των αποβλήτων, ήταν σε κάποια φάση βρώσιμα

 

Μόνο σε επίπεδο νοικοκυριών χωρίς δηλαδή να συνυπολογίζεται ο αγροτικός ή ο μεταποιητικός τομέας, από την έρευνα που διεξήχθη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε περισσότερα από 1.100 νοικοκυριά με τη μέθοδο της αναλυτικής καταγραφής σε ημερολόγιο, προέκυψε ότι η ποσότητα αποβλήτων τροφίμων φτάνει τα 87 κιλά ανά άτομο το χρόνο. Από, αυτά όπως εξηγεί στο «Εθνος» η Κάτια Λαζαρίδη, καθηγήτρια Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο, η οποία ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το θέμα, περίπου το 45% είναι απόβλητα, τα οποία ήταν σε κάποια φάση βρώσιμα, όπως για παράδειγμα ψωμί που μούχλιασε σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, όπως τα κόκκαλα που δεν ήταν ποτέ βρώσιμα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 45% των τροφίμων δυνητικά θα μπορούσε να μην είχε καταλήξει στα σκουπίδια με καλύτερο προγραμματισμό ακόμα και με …καλύτερη τοποθέτηση των προιόντων στο ψυγείο και τα ντουλάπια.

 

Η ποσότητα των τροφίμων που καταλήγει στον κάδο στην Ελλάδα είναι σίγουρα μεγάλη. Ωστόσο, σύμφωνα με την κυρία Λαζαρίδη, αυτό δε θα πρέπει να μας κάνει αφοριστικούς: «Η χώρα μας έχει σημαντική αγροτική παραγωγή και χαρακτηρίζεται από μεγαλυτερη αφθονία φρέσκων προιόντων που μπορεί να οδηγηθούν ως απόβλητα. Αν χρησιμοποιήσω φρέσκιες πατάτες στην παρασκευή του φαγητού μου, σίγουρα θα δημιουργήσω περισσότερα απόβλητα από τα φλούδια που θα απορρίψω, συγκριτικά με μία συσκευασία. Χρεαζόμαστε περισσότερα στοιχεία πριν γίνουμε αφοριστικοι. Σαφώς σημαντική ποσότητα τροφίμων πετάγεται, αλλά σε μεγάλο βαθμό μπορεί να οφείλεται και στον διαφορετικό τρόπο παρασκευής φαγητού καθώς χρησιμοποιούμε περισσότερο φρεσκο».

Σημαντικά κενά στο στάδιο της αγροτικής παραγωγής

 

Την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά την ακριβή εικόνα των αποβλήτων τροφίμων, φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά στα στοιχεία κυρίως στο στάδιο της αγροτικής παραγωγής, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι βέβαιο είναι πως στη χώρα μας λείπει η δέσμευση πόρων, αλλά και η πολιτική δέσμευση που θα φέρει το ζήτημα των αποβλήτων τροφίμων ψηλά στην ατζέντα, αφού ελάχιστοι υπάλληλοι στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν στο αντικείμενό τους από το κλείσιμο των παράνομων χωματερών και το σχεδιασμό και την ανάπτυξη εργοστασίων έως την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει προτείνει επισήμως χωρίς ωστόσο ακόμα αυτή η πρόταση να έχει λάβει τη μορφή Οδηγίας, την αναθεωρηση του ισχύοντος πλαισίου ώστε να περιληφθεί ο δεμευτικός στόχος της μείωσης κατά 30% της ποσότητας αποβλήτων από τη λιανική έως την κατανάλωση.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.