Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Χάρης Δούκας: Αυτός που έστειλε “αδιάβαστο” τον Μπακογιάννη

Ο Χάρης Δούκας είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων κάνοντας τη μεγάλη ανατροπή στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023. Έστειλε στην αντιπολίτευση του Δήμου τον Κώστα Μπακογιάννη, που νόμιζε ότι θα έκανε άλλον έναν «περίπατο».

Γεννημένος στην Αθήνα το 1980, ο Χάρης Δούκας είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.

Το πεδίο ειδίκευσης του Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης (όπως το Nature).

Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει χρησιμοποιούν γλωσσικές μεταβλητές για να ενσωματώσουν στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη χάραξη πολιτικής, επιτρέποντας τον σχεδιασμό πολιτικών που μπορούν και ακούνε «τί θέλουν οι πολίτες» και να συμπεριλάβουν «τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες», στοιχεία σημαντικά για την επιτυχία τους.

Με αυτό τον τρόπο, τα μοντέλα και συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που έχει αναπτύξει «ανοίγουν το μαύρο κουτί» των αποφάσεων πολιτικής, εισάγοντας με άμεσο και διαφανή τρόπο την ανθρώπινη αντίληψη, συνθέτοντας «από κάτω προς τα πάνω», για την ανάπτυξη σύγχρονων πράσινων πολιτικών. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα (πχ, ειδικό αφιέρωμα του Research Features), και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Διδάσκει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Συστήματα Αποφάσεων», «Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης », «Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική» και «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων». Παράλληλα από το 2018 διδάσκει στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ.

Είναι συνδιδάσκων σε πλήθος μεταπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Πολυκριτηριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων» και «Ενεργειακός Προγραμματισμός Ελαχίστου Κόστους» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υποψηφίων Διδακτόρων της ΣΗΜΜΥ αλλά και «Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων» του ΔΠΜΣ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», «Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων» και «Πολυκριτηριακά Συστήματα Αποφάσεων», του ΔΠΜΣ «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» καθώς και «Συστήματα Λήψης Αποφάσεων» στο ΔΠΜΣ «Περιβάλλον & Ανάπτυξη» του ΕΜΠ.

Ο Χάρης Δούκας έχει λάβει βραβεία για τις επιδόσεις και το έργο του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.

Είναι επίσης Διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020 και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.

Οι πρώτες δηλώσεις του Χάρη Δούκα μετά την εκλογή του

«Σήμερα η Αθήνα νίκησε και η πόλη αλλάζει σελίδα. Να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους Αθηναίους και τους Αθηναίες για τη μεγάλη τιμή που μου έκαναν. Ξέρω την ευθύνη που αναλαμβάνω», είπε ο Χάρης Δούκας μετά τη νίκη του επί του Κώστα Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθηναίων και συνέχισε: «Ευχαριστώ τους φίλους, τους συνεργάτες, την οικογένεια μου και τους πολίτες που πίστεψαν το όραμά μας να κάνουμε την Αθήνα που ονειρευόμαστε.

Ευχαριστώ τον Νίκο Ανδρουλάκη και όλες τα κόμματα που μας βοήθησαν. Ευχαριστώ τον Κώστα Ζαχαριάδη και την Ανοιχτή πόλη για τη στήριξή τους στον δεύτερο γύρο.

Ευχαριστώ όλους τους πολίτες που μας ψήφισαν και μας πίστεψαν.

Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να κάνουμε την Αθήνα όπως της αξίζει.

Το πιο όμορφο ταξίδι τώρα ξεκινάει, μαζί θα τα καταφέρουμε. Να κάνουμε πράξη όσα είπαμε. Να προσπαθήσουμε και να τα καταφέραμε».

Κώστας Μπακογιάννης: Αποκλειστικά υπεύθυνος για την ήττα, φεύγω με το κεφάλι ψηλά

«Επικοινώνησα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. Τον ευχαρίστησα για τον πολύ καλό, ουσιαστικό προεκλογικό μας αγώνα. Τον διαβεβαίωσα ότι είμαι στη διάθεσή του για να οργανώσουμε μια συγκροτημένη και σοβαρή μετάβαση» δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης το βράδυ της Κυριακής των εκλογών.

Δήλωσε αποκλειστικά υπεύθυνος για την ήττα και τόνισε:

«Μου δώσατε την ευκαιρία μιας ζωής, φεύγω από το δημαρχείο όπως μπήκα, με το κεφάλι ψηλά.»

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.