Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κορινθιακός : Οι δεκάδες σεισμικές δονήσεις προβληματίζουν

Προβληματισμό προκαλούν στους επιστήμονες οι σχετικά μικρού μεγέθους σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στον Κορινθιακό Κόλπο το τελευταίο δεκαήμερο. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα διανύει μία περίοδο σεισμικής άπνοιας με παντελή απουσία σεισμού της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ή μεγαλύτερου εδώ και περίπου μία διετία.

 

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Παπαδόπουλο περίπου από τις 15 Σεπτεμβρίου καταγράφεται μια έντονη σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη εστία, η οποία μετρά περί τους 50 σεισμούς με μέγεθος κλιμακούμενο που έχει φτάσει τα 3,4 και τα 3,8 Ρίχτερ.

Ο Κορινθιακός έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν

 

Η εστία εντοπίζεται στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού, ο οποίος έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς, κάποιοι από τους οποίους επηρέασαν σημαντικά και την Αττική. Χαρακτηριστικότερος ήταν ο σεισμός του Φεβρουαρίου του 1981 στις Αλκυονίδες, ο οποίος είχε προκαλέσει σημαντικές βλάβες και στην Αττική σε περιοχές όπως το Περιστέρι, η Ανθούπολη, ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης, αλλά και κατά μήκος του ρέματος του Χαλανδρίου.

 

«Παρατηρείται μία διέγερση στην περιοχή, η οποία χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση κυρίως για να δούμε την πορεία της σεισμικής δραστηριότητας μέρα με την ημέρα ώστε συνυπολογίζοντας και τους δείκτες σεισμικότητας να καταλάβουμε εάν πρόκειται για κάποια προσεισμική ακολουθία ή για ένα σμήνος σεισμών, μια χωροχρονική συσσώρευση, που όμως δε θα δώσει κάτι μεγαλύτερο επί του παρόντος», εξηγεί στο «Εθνος» ο κ. Παπαδόπουλος.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.