Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Καταναλωτές σε απόγνωση : Τεράστιες αυξήσεις στις τιμές

Νέα άνοδος στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης αναμένεται μετά την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πλημμύρες που μετέτρεψαν τον θεσσαλικό κάμπο σε μια απέραντη λίμνη.  Μάλιστα, οι πρώτες αυξήσεις αποτυπώθηκαν ήδη σε λαϊκή αγορά της Λάρισας όπου η τιμή του μαρουλιού ανέβηκε έως τα 5 ευρώ.  Στους πάγκους παρατηρούνται ήδη τεράστιες ελλείψεις, ενώ παραγωγοί και καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση.

«Θα υπάρχει μείωση στην παραγωγή και όπως καταλαβαίνεις, οι τιμές θα ανέβουν», επεσήμανε, παραγωγός μιλώντας στο OPEN. «Και του χρόνου να καλλιεργηθούν, δεν θα έχουμε νερό να ποτίσουμε. Πρέπει να γίνουν τα έργα από την αρχή» τόνισε άλλος παραγωγός. Οι καταναλωτές κάνουν λόγο για τεράστιες αυξήσεις μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία, ενώ οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι για απόσταση 20 λεπτών, χρειάζεται να ταξιδέψουν ακόμα και 9 ώρες γιατί οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN φρούτα και λαχανικά αναμένεται να αυξηθούν ακόμα και κατά 40% λόγω έλλειψης.

Την ίδια στιγμή, η εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των φονικών πλημμυρών «ματώνει», με τις λαϊκές αγορές να αποτυπώνουν την δραματική κατάσταση με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι καταναλωτές, καθώς αναμένονται σημαντικές ελλείψεις και αυξήσεις τις επόμενες εβδομάδες πανελλαδικά, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι της αγοράς. «Για να φτάσουν αυτά στα χέρια μου περνάνε άλλους τέσσερις  εμπόρους. Άρα φανταστείτε πόσο θα φτάσει η ακρίβεια», σημειώνει ένας από αυτούς στο OPEN.

Και ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τα εισοδήματα

Οι νέες αυξήσεις από την κακοκαιρία Daniel που πλήγωσε βαθιά τον θεσσαλικό κάμπο, έρχονται την ώρα που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα καλπάζει εδώ και 17 μήνες με διψήφιο ποσοστό. Ήδη  πριν την κακοκαιρία και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Αύγουστο:

  • τα λαχανικά κατέγραφαν αυξήσεις 17,6%
  • το μεταλλικό νερό τα αναψυκτικά και χυμοί 14,4%,
  • λοιπά τρόφιμα 12,4%,
  • τα γαλακτοκομικά και τα αυγά 11,9%
  • τα φρούτα 10%

 

Προκειμένου να μπει φρένο στα φαινόμενα αισχροκέρδειας το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκίνησε ελέγχους σε λαϊκές αγορές ενώ  προχωρά και σε επιβολή πλαφόν στα εμφιαλωμένα νερά με την εξάδα να πωλείται στα 2,50 ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.