Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Έναρξη σχολικής χρονιάς με σχεδόν 20.000 κενά σε εκπαιδευτικούς

Στα σχολεία επιστρέφουν οι μαθητές της επικράτειας σήμερα, Δευτέρα, με εξαίρεση τα σχολεία στην περιφέρεια Θεσσαλίας …
Στα σχολεία επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές της επικράτειας σήμερα, Δευτέρα, με εξαίρεση τα σχολεία στην περιφέρεια Θεσσαλίας, που θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη λόγω της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή λόγω των πλημμυρών.
Στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας, σήμερα οι μαθητές θα ενημερωθούν για θέματα που αφορούν το πρόγραμμα και τη λειτουργία του σχολείου και θα παραλάβουν τα βιβλία τους.
Σχεδόν 20.000 κενά 
Για άλλη μία χρονιά, η εκπαιδευτική διαδικασία ξεκινά με τεράστια κενά, καθώς υπολογίζεται ότι 20.000 θέσεις εκπαιδευτικών δεν έχουν ακόμη πληρωθεί. Σε 47.000 μετρημένα κενά ο Σεπτέμβριος θα κυλήσει με 28.000 αναπληρωτές!
Παράλληλα, ζητούμενο αποτελεί ακόμη η τοποθέτηση του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας και του βοηθητικού σχολικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι, επιστάτες κ.ά.).
 
Ανάλογη είναι η εικόνα και αναφορικά με τους απαραίτητους σχολικούς ιατρούς και νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ ζητήματα εγείρονται και όσον αφορά την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων πριν ανοίξουν τις πόρτες τους (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
Σε αυτή την κατεύθυνση το γονεϊκό κίνημα πιέζει και διεκδικεί για την επίλυση βασικών ζητημάτων που απασχολούν κάθε γονιό στα σχολεία και συγκεκριμένα:
Κανένας μαθητής χωρίς δάσκαλο για όλα τα μαθήματα – Κανένας μαθητής χωρίς υποστήριξη και ιατρική περίθαλψη
-Να ανοίξουν όλα τα σχολεία με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς. Κανένας μαθητής χωρίς δάσκαλο ή καθηγητή! Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών που χρειάζονται τα σχολεία. Κανένα εκπαιδευτικό κενό με το “πρώτο κουδούνι”.
-Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών.
-Κανένας μαθητής χωρίς κάλυψη Παράλληλης Στήριξης.
-Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας.
-Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.
-Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι, επιστάτες κ.ά.).
Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά με 15 μαθητές ανά τάξη – Να καταργηθούν τώρα όλα τα κοντέινερ
-Πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια πριν ανοίξουν τις πόρτες τους. Ο ουσιαστικός ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
-Κατασκευή νέων, ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων, αλλά και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των αυξημένων εκπαιδευτικών απαιτήσεων του 21ου αιώνα.
-Αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, υλικοτεχνική υποδομή). Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων και για αναλώσιμα (χαρτί φωτοτυπίας κ.τ.λ.).
-Κατάργηση ΦΠΑ στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των σχολείων και στερεί πόρους από τις υλικοτεχνικές υποδομές.
-Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη των Περιφερειών.
Μέτρα για την ανακούφιση από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.
–Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη.
-Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
-Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες».
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.