Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ανησυχία για πολλούς νεκρούς από την κακοκαιρία

Έκδηλη είναι η ανησυχία σε κυβερνητικούς κύκλους για δραματική αύξηση των νεκρών από την κακοκαιρία Daniel, ενώ αργά το βράδυ της Πέμπτης συναγερμός ήχησε για τη Λάρισα. Το 112 έστειλε μηνύματα για εκκενώσεις, με τον φόβο για υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού ήταν έκδηλος καθώς «φούσκωναν» τα νερά.

Επισήμως, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (7/9) οι νεκροί από την κακοκαιρία ήταν έξι, ενώ υπήρχαν αναφορές για εκατοντάδες εγκλωβισμένους. Με τα σπίτια να πέφτουν, με το νερό στον Παλαμά και στα γύρω χωριά να έχει φτάσει στα πέντε μέτρα, όσο περνούν οι ώρες, ο φόβος για αύξηση των νεκρών μεγαλώνει. Ολόκληρες οικιστικές περιοχές βυθίστηκαν στο νερό, με τους πολίτες να βρίσκονται σε μπαλκόνια και στέγες προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.

Μάλιστα, ο Ευ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι υπάρχουν μελέτες για την εξέλιξη έκτακτων καιρικών φαινομένων, αλλά η πολιτεία δεν έχει σχέδια εκκένωσης των περιοχών. Μάλιστα, παρουσίασε δύο έρευνες του 2019 που έγιναν από τη ομάδα του στη Θεσσαλία και οι οποίες έμειναν στα χαρτιά.

Συναγερμός στη Λάρισα για τον Πηνειό
Επικίνδυνα ανέβαινε η στάθμη του Πηνειού το βράδυ της Πέμπτης (7/9) στη Λάρισα με αποτέλεσμα κάτοικοι της περιοχής να καλούνται να την εγκαταλείψουν. Μάλιστα, περί τα μεσάνυχτα εμφανίστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στη συνοικία του Αγίου Θωμά.

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο δήμος Λαρισαίων, λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει να πλημμυρήσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη της Λάρισας, καλώντας τους πολίτες να αακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη, αλλά και να είναι σε επιφυλακή όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή. Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

Μήνυμα 112 για Λάρισα: Απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του Πηνειού
Νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης (7/9) εστάλη μήνυμα από το 112

«Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται σε νέο μήνυμα του 112.

Στη συνέχεια ήχησε ξανά το 112 στη Λάρισα για εκκένωση από Αλεξανδρινή και Αγιά προς Στόμιο

.ieidiseis.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.