Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Βόμβα με πασίγνωστη αλυσίδα σούπερ μάρκετ: Γιατί πρόστιμο μαμούθ, τι έκανε στους πελάτες

Σούπερ μάρκετ: Ακριβά θα πληρώσει την ιδέα να θησαυρίζει σε βάρος των καταναλωτών γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη χώρα μας.

Υψηλό πρόστιμο σε πολύ μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ αναμένεται να επιβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχεδόν αποφασισμένο πρόστιμο ίσως να είναι και μεγαλύτερο των 300.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο ποσό και θα είναι η δεύτερη βαριά «καμπάνα» που επιβάλλεται σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, καθώς το προηγούμενο πρόστιμο των Αρχών άγγιξε τα 600.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία θα κληθεί να δώσει τις εξηγήσεις της στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία όσον αφορά τις παραβάσεις που φέρεται να έχουν καταγραφεί.

Το πρόστιμο αφορά δύο κατηγορίες παραβάσεων: πρώτον, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις προϊόντων με διαφορετικές τιμές στο ράφι και στο ταμείο του καταστήματος και, δεύτερον, αύξηση των περιθωρίων κέρδους πέραν των ορίων που επιτρέπει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Και οι περιπτώσεις είναι αρκετές, κατά τις σχετικές πληροφορίες, δηλαδή δεν αφορούν ένα – δύο προϊόντα, αλλά πολύ περισσότερα.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο, παρά το κύμα ακρίβειας, ανακοινώνονται πολλές προσφορές σούπερ μάρκετ, που προσελκύουν το ενδιαφέρον καταναλωτών που θέλουν να γλιτώσουν χρήματα. Για παράδειγμα, ο ΑΒ Βασιλόπουλος κάνει εκπτώσεις -50% ή 1+1, ενώ το μεγαλύτερο online σούπερ μάρκετ e-Fresh.gr ανακοινώνει συνεχώς προσφορές 30%. Κάντε κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους για να πάρετε τις προσφορές ΑΒ Top Hits και e-Fresh.gr με δωρεάν μεταφορικά.

Το πρόστιμο, το οποίο ουσιαστικά έχει ήδη προαναγγελθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ανησυχία αυτή οφείλεται, πρώτον, στο γεγονός ότι η προαναγγελία του προστίμου έγινε πριν ακόμη η συγκεκριμένη αλυσίδα απαντήσει στις αιτιάσεις της ΔΙΜΕΑ σχετικά τις διαπιστώσεις «παράνομης κερδοφορίας» -δηλαδή, είχε προεξοφληθεί η απόρριψη τους.

Και δεύτερον, διότι στην προκειμένη περίπτωση η αλυσίδα η οποία πρόκειται να τιμωρηθεί «αγγίζει», λόγω του μεγέθους της, όλο τον κλάδο.

Τούτο πρακτικά σημαίνει, κατά τις ίδιες πηγές, ότι δυσφημίζεται όλος ο κλάδος κι ως εκ τούτου οι κατηγορίες που απευθύνονται στο λιανεμπόριο και αφορούν το φαινόμενο της «αισχροκέρδειας» κατ΄αυτό τον τρόπο εμφανίζεται ότι «έχουν βάση».

Το ύψος του προστίμου δείχνει και το μέγεθος των παραβάσεων.

Η συγκεκριμένη αλυσίδα, που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις κατάταξης του λιανεμπορίου, επιχειρεί για μία ακόμη φορά στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας να τροποποιήσει την φυσιογνωμία της, επιχειρώντας να αποβάλει τον χαρακτηρισμό της «ακριβής» που της έχουν αποδώσει οι καταναλωτές και να συμβαδίσει με το κλίμα της περιόδου, αναπτύσσοντας όλο και περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.