Η ατμόσφαιρα της κεντρικής και της δυτικής Ελλάδας είναι αυτήν τη στιγμή περισσότερο επιβαρυμένη, εξαιτίας της τεράστιας φωτιάς που κατακαίει για πέμπτη μέρα το νότιο Έβρο, πολύ περισσότερο από την Αλεξανδρούπολη και τις άλλες γειτονικές περιοχές.
Μάλιστα, οι τιμές των σωματιδίων είναι σε κάποιες περιοχές ακόμα και 7-9 φορές υψηλότερες από το φυσιολογικό όριο. Αυτό τόνισε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στη φορά των ανέμων αλλά και στη γεωμορφολογία της κάθε περιοχής.
Όπως λέει, όσο απομακρύνεται από τις εστίες της φωτιάς το νέφος των σωματιδίων, πέφτει σε χαμηλότερα ύψη στην ατμόσφαιρα, με συνέπεια να είναι μεγαλύτερη η επιβάρυνση για τους κατοίκους. Επίσης, η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη σε περιοχές που υπάρχουν βουνά, όπως στα Τρίκαλα και στα Γιάννενα, αφού αυτά συγκεντρώνουν και κρατούν το νέφος.
«Είναι δεδομένο ότι στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και άλλες πόλεις ο ουρανός μοιάζει συννεφιασμένος, εξαιτίας της πυρκαγιάς στον Έβρο. Είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό, παρά τη μεγάλη απόσταση από την Αλεξανδρούπολη, αφού φέρνει το νέφος ο αέρας. Αυτήν τη στιγμή η ατμόσφαιρα είναι περισσότερο επιβαρυμένη στην κεντρική και τη δυτική Ελλάδα, απ’ ό,τι στην Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Καβάλα ή τη Θεσσαλονίκη. Αυτό συμβαίνει, διότι σε μεγαλύτερη απόσταση από την εστία της φωτιάς το νέφος πέφτει σε χαμηλότερα ύψη», τονίζει στο ο κ. Σαρηγιάννης.