Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Market Pass 2: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Στα μέσα του Σεπτεμβρίου εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους νέους δικαιούχους για το Market Pass 2, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που η σχετική προθεσμία εκπνέει στο τέλος Αυγούστου.

Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ, μετά την 31η Αυγούστου, θα ξεκινήσει τους ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει πόσοι από τους παλαιούς δικαιούχους συνεχίζουν να δικαιούνται το επίδομα ακρίβειας, αφού οι δικαιούχοι θα πιστοποιηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις του 2023.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα θα πληρωθεί σε μία δόση, στα τέλη του Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου.

Είναι πιθανό μάλιστα αυτή να μην είναι η τελευταία πληρωμή Market Pass για το 2023, αφού παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών θεωρείται πάρα πολύ πιθανό ότι το επίδομα θα επεκταθεί και θα δοθεί μία ακόμη δόση στα τέλη Δεκεμβρίου ενδεχομένως, δηλαδή θα αφορά τους δύο τελευταίους μήνες του έτους (Νοέμβριο και Δεκέμβριο).

Να σημειωθεί ότι το Market Pass 2 αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Ας δούμε ποιοι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δικαιούνται την ενίσχυση:

  1. Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Δηλαδή, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).
  2. Οι νέοι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το Market Pass. Αντίθετα οι παλαιοί δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν νέα αίτηση. Με βάση το εκκαθαριστικό οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα διαπιστώσουν εάν είναι εκ νέου δικαιούχοι και το ποσό θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους ή στη ψηφιακή κάρτα.
  3. Δεν επιτρέπεται η ανάληψη του ποσού ή η μεταφορά του σε τρίτον. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
  4. Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).
  5. Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Το δημοσιονομικό κόστος για το 2023 είναι 251 εκατ. ευρώ ενώ οι ωφελούμενοι είναι 2,8 εκατ. νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.