Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Στον Έβρο η μεγαλύτερη φωτιά στην Ευρώπη

Την ώρα που η φωτιά στον Έβρο συνεχίζεται για πολλές ημέρες, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι η μεγαλύτερη στην Ε.Ε. από το 2000, όταν και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα, «για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ», ανακοίνωσε ότι έχει κινητοποιήσει η Eυρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πυρκαγιές που καίνε στον Έβρο εδώ και 11 ημέρες έχει καταστρέψει μια έκταση μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης, ανέφερε η Υπηρεσία Copernicus.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη μέλη. Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει 778,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.

Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη ανάπτυξη με 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων δασικών πυρκαγιών.

Ηδη από τις 24 Αυγούστου, το Copernicus είχε υπολογίσει πως η πυρκαγιά που κατακαίει την Αλεξανδρούπολη είναι  η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια. Πέντε ημέρες μετά, η πυρκαγιά συνεχίζει να σαρώνει δασικές εκτάσεις.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε: “Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς μάχεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για γρήγορη και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης. Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Ελλάδας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για να προστατεύσουμε τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα μας πλεονεκτήματα για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά που ξεκίνησε κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την περιοχή του Εβρου, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άνθρωποι νά χάσουν την ζωή τους.

Χθες, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με ανακοίνωσή του, έδωσε αποστομωτική απάντηση στα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, τα οποία όχι μόνο επιχειρούν να αμφισβητήσουν την ορθότητα των στοιχείων των δορυφόρων αναφορικά με τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών που κατακαίνε ασταμάτητα στη χώρα, αλλά έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν και για «προπαγάνδα» τους επιστήμονες

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.