Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

«Καταιγίδα» ανατιμήσεων σαρώνει τα τρόφιμα

Κλιμακώνεται ο εφιάλτης της ακρίβειας, με τις αυξήσεις στα τρόφιμα τον Ιούλιο να είναι μεγαλύτερες από αυτές που καταγράφηκαν τον Ιούνιο, ενώ αντίθετη πορεία σημειώθηκε σε επίπεδο Ευρωζώνης.

 

Οι νέες αυξήσεις κάθονται στις εκρηκτικές ανατιμήσεις που κατέγραψαν οι τιμές σε 52 από τις συνολικά 60 κατηγορίες τροφίμων που προσμετρούνται κάθε μήνα. Τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2023, είδαν τα νωπά φρούτα κατά 41,15%, ενώ μεγάλες αυξήσεις είδαν τα αλλαντικά κατά 12,19 %, τα δημητριακά κατά 11,05% και το ελαιόλαδο κατά 8,25%.

 

Οι αυξήσεις στα είδη διατροφής έβαλαν σε ανοδική τροχιά και πάλι τον πληθωρισμό, με τον Γιάννη Στουρνάρα να τονίζει πως η αύξηση του κόστους δε δικαιολογεί την αύξηση στα τρόφιμα. «Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει ξεπεράσει το ρυθμό αύξησης των μισθών, με μεγάλη διαφορά. Επίσης, (σ.σ. η αύξηση των τιμών) είναι ταχύτερη από την αύξηση του κόστους, που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί», σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης»

 

Στο κόκκινο είναι και οι τιμές των καυσίμων, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης περίπου στο 1,95 ευρώ και σε κάποια νησιά μια ανάσα από τα 2,5 ευρώ, με τις αυξήσεις στην αντλία να προμηνύουν νέο ράλι στο ράφι. Η ακρίβεια συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

 

«Για άλλη μια φορά η Ελλάδα γίνεται πρωταθλήτρια της ακρίβειας στην Ευρώπη με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ», σημειώνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.