Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΕΓΚΛΗΜΑ των Τεμπών! ΜΕ ΟΚΤΑΩΡΟΦΑ και τριώροφα βρέθηκαν υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ με την “αμαρτωλή” σύ

Η σκοτεινή πλευρά, εντός της οποίας ευδοκιμούν τα φαινόμενα διαφθοράς, αποκαλύπτονται από τα νέα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Καθημερινή, αναφορικά με το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σχετικά με την «αμαρτωλή» σύμβαση 717 για τον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ξεκίνησαν 10 περίπου μήνες πριν από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όταν ανώνυμος πληροφοριοδότης μετέβη στο γραφείο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων στην οδό Κυρίλλου Λουκάρεως, στο κέντρο της Αθήνας και κατέθεσε δεκασέλιδη επιστολή σχετικά με τη σύμβαση 717.

Οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς άρχισαν την έρευνα τον Μάιο του 2022 και την ολοκλήρωσαν τον Ιούνιο του 2023. Στη συνέχεια όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, 17 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και 9 στελέχη της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ – Alstom καλούνται την 1η Σεπτεμβρίου προκειμένου να παράσχουν έγγραφες εξηγήσεις για την σύμβαση 717.

Συγκεκριμένα, με βάση το σχέδιο κατηγορητηρίου, το οποίο φέρει την υπογραφή της εντεταλμένης εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, τα 26 άτομα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της απάτης, της ηθικής αυτουργίας σε απάτη, της ψευδούς βεβαίωσης, της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.


Η αναφορά του πληροφοριοδότη και ο περίεργος πλουτισμός στελεχών

«Το χειρότερο είναι ότι το 2022 με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα έργα η ΕΡΓΟΣΕ, τα τρένα κυκλοφορούν χωρίς κανένα σύστημα ασφαλείας. Έχουμε ήδη θρηνήσει τρεις νεκρούς στο δυστύχημα του Άδενδρου. Πρόσφατα με τη χιονόπτωση είχαμε τη σύγκρουση στη Δαύλεια με τον τραυματισμό 11 συνανθρώπων μας και τόσα άλλα» σημείωνε ο πληροφοριοδότης στην αναφορά του αρκετά πριν από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη προσθέτοντας ότι «εάν η σύμβαση 717 είχε ολοκληρώσει το φυσικό της αντικείμενο από το 2016, όπως συμβατικά όφειλε, και λειτουργούσε η σηματοδότηση και με βάση αυτή και το σύστημα ETCS (προστασίας τρένων) τίποτα από τα ανωτέρω δυσάρεστα δεν θα είχε συμβεί».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε όσα επεσήμανε ο ανώνυμος πληροφοριοδότης στους Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς, τον Μάιο του 2022, ήταν και η ανάγκη να ερευνηθεί η οικονομική κατάσταση όσων διαχειρίστηκαν τη σύμβαση 717.

«Ο (…) με μισθό 1.600 ευρώ και χωρίς άλλη εργασία πέραν της ΕΡΓΟΣΕ διαθέτει τριώροφο σπίτι στην Κηφισιά, δύο σκάφη, εξοχικό» σημειώνει ο πληροφοριοδότης μιλώντας προσθέτοντας για άλλον εμπλεκόμενο ότι «διαθέτει οκταώροφο στον Πειραιά, αγόρασε σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό και σκάφος».


Το σχέδιο κατηγορητηρίου

Αναφορικά με το σχέδιο κατηγορητηρίου όπως αποκαλύπτει το ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το μέλος της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ, αντί των εγκεκριμένων από την Alstom μελετών, προσκόμισε μελέτες με υπογραφή της τρίτης εταιρείας KOMEL, η οποία όμως δεν διέθετε την απαιτούμενη από τη σύμβαση ειδική εμπειρία και ως εκ τούτου δεν νομιμοποιούνταν να υποβάλλει μελέτες».

Επίσης η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου υπογραμμίζει στο ίδιο κατηγορητήριο ότι «παρά το γεγονός ότι η ανάδοχος κοινοπραξία δεν προσκόμισε μελέτες, προέβη παράνομα σε εκτέλεση εργασιών για τις οποίες οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ αιτήθηκαν την πληρωμή».

Τέλος, για την ιστορία αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η σύμβαση ανάμεσα στην ΕΡΓΟΣΕ και την κοινοπραξία των εταιρειών ΤΟΜΗ – Alstom υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2014. Είχε προϋπολογισμό 41 εκατ. ευρώ και προθεσμία υλοποίησης δύο ετών.

Προέβλεπε την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνα. Επτά χρόνια αργότερα και ενώ έχουν μεσολαβήσει 8 παρατάσεις και η υπογραφή μιας συμπληρωματικής σύμβασης, η ολοκλήρωση του έργου παραμένει σε εκκρεμότητα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.