Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το Ιράν άνοιξε πυρ σε ελληνόκτητο πλοίο

Ένα «θρίλερ» εξελίχθηκε στα στενά του Ορμούζ, καθώς το Ιράν επιχείρησε να καταλάβει δύο δεξαμενόπλοια, ανοίγοντας πυρ εναντίον του ενός, το οποίο είναι ελληνόκτητο.

Το Associated Press ανέφερε πως το ιρανικό ναυτικό επιχείρησε να καταλάβει δύο πετρελαιοφόρα, ανοίγοντας πυρ κατά ενός εξ αυτών, ενέργεια που απετράπη από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, όπως ανέφερε εκπρόσωπός του.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, το πλοίο το οποίο δέχθηκε πυρά είναι ελληνικών συμφερόντων.

«Το ιρανικό ναυτικό έκανε προσπάθειες να καταλάβει εμπορικά δεξαμενόπλοια που διέρχονταν νόμιμα από διεθνή ύδατα», δήλωσε συγκεκριμένα ο αντιπλοίαρχος Τιμ Χόκινς, εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου του αμερικανικού ναυτικού. «Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αντέδρασε αμέσως και απέτρεψε αυτές τις ενέργειες», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, η Ambrey, εταιρία ναυτικής ασφάλειας, δήλωσε ότι το πλοίο που δέχθηκε τα πυρά ήταν ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου με σημαία από τις Μπαχάμες, ελληνικής ιδιοκτησίας και υπό αμερικανική διαχείριση, το οποίο διερχόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σιγκαπούρη.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η ρίψη των πυροβολισμών συνέβη 28 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του Μουσκάτ, της πρωτεύουσας του Ομάν.

Η Ambrey είπε ότι το πλοίο κατευθυνόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σιγκαπούρη και τώρα συνεχίζει το ταξίδι του εντός των χωρικών υδάτων του Ομάν. Αύξησε την ταχύτητα και άλλαξε πορεία μετά το περιστατικό, είπε η Ambrey επικαλούμενη τη δική της έρευνα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος της εταιρίας Chevron ανέφερε πως το ένα εκ των περιστατικών αφορούσε το δεξαμενόπλοιο με σημαία από τις Μπαχάμες ονόματι «Richmond Voyager», το οποίο ναυπηγήθηκε το 2018 και το διαχειρίζεται η ίδια. Όπως ανέφερε, το πλήρωμα στο πλοίο ήταν ασφαλές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δεδομένα επιβίβασης πλοίων Refintiv δείχνουν το Richmond Voyager, ένα πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού που διαχειρίζεται η Chevron, που ταιριάζει με τη θέση και την περιγραφή που παρέχονται από την βρετανική υπηρεσία Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων (UKMTO) και την Ambrey. Είχε προηγουμένως ελλιμενιστεί στο Ρας Τανούρα στην ανατολική Σαουδική Αραβία.

Με πληροφορίες Associated Press, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:iefimerida.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.