Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το BBC “αποκαλύπτει” τις ευθύνες του Λιμενικού για το ναυάγιο στην Πύλο

Επανέρχεται στο ναυάγιο της Πύλου το BBC με ένα δημοσίευμα «φωτιά» το οποίο φέρνει στο φως νέα στοιχεία που θέτουν υπό αμφισβήτηση την επίσημη εκδοχή του ελληνικού Λιμενικού για τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους.

 Το βρετανικό μέσο, επικαλούμενο μαρτυρίες αποκαλύπτει πως, το Λιμενικό άσκησε πιέσεις σε δύο επιζώντες προκειμένου να κατηγορήσουν εννέα Αιγύπτιους που επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος ως «διακινητές». Ταυτόχρονα αμφισβητούνται και οι ισχυρισμοί του Λιμενικού Σώματος από το βίντεο με το κατάμεστο πλοιάριο που βυθιζόταν καθώς, το υλικό, μαγνητοσκοπήθηκε τη στιγμή που το σκάφος υποτίθεται ότι βρισκόταν σε «σταθερή πορεία».

Το BBC Verify επιβεβαίωσε ότι το οπτικοακουστικό υλικό τραβήχτηκε όταν το Λιμενικό που ισχυρίστηκε ότι το σκάφος δε χρειαζόταν διάσωση. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο πλοίο στο βάθος ήταν το πετρελαιοφόρο Faithful Warrior, από το οποίο είχε ζητηθεί να δώσει προμήθειες στο «Adriana». Ήδη, το BBC Verify είχε αμφισβητήσει την επίσημη εκδοχή του Λιμενικού για τα όσα διαδραματίστηκαν τις πρώτες ώρες της 14ης Ιουνίου. Το τελευταίο δημοσίευμα επικαλείται σήμερα δικαστικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των καταθέσεων επιζώντων στο Λιμενικό και αργότερα ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Όπως ανέφερε μεταφραστής που μίλησε στο BBC, σε περσινή υπόθεση διάσωσης μεταναστών από το Λιμενικό, κατά την έρευνα για παράνομη διακίνηση ανθρώπων, οι μάρτυρες εκφοβίστηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή. «Η νομική υπόθεση κατέρρευσε πριν φτάσει σε δίκη», σημειώνει το μέσο και τονίζει ότι, «οι αποκαλύψεις εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές χειρίζονται τέτοιες τραγωδίες», επισημαίνοντας ότι, τόσο το Λιμενικό, όσο και η ελληνική κυβέρνηση, απέρριψαν τα αιτήματα του μέσου για σχολιασμό.

Σύμφωνα με το μέσο, λίγο μετά το τραγικό ναυάγιο της 14ης Ιουνίου, εννέα επιβαίνοντες στο σκάφος Αιγύπτιοι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία και παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Δύο επιζώντες του ναυαγίου, όμως, ο Αχμάντ και ο Μουσαάντ, είπαν στο BBC ότι οι μετανάστες φιμώθηκαν και εκφοβίστηκαν από τις ελληνικές αρχές, και υπονόησαν ότι, για την τραγωδία, μπορεί να ευθύνεται το Λιμενικό.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.