Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Σ. Τζουμάκας: «Πυρπολούν περιοχές για ξενοδοχεία και ανεμογεννήτριες»

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας μίλησε για τις φωτιές που καίνε σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία και αναφέρθηκε σε εμπρησμούς που στοχεύουν στην αλλαγή της χρήσης γης, κάνοντας λόγο για «διπλό έργο» και φέρνοντας παράδειγμα τον Καναδά.

Είπε μεταξύ άλλων:

«Ούτε 10% των πυρκαγιών δεν είναι από αμέλεια. Είναι οργανωμένες οι πυρπολήσεις που στοχεύουν σε περιοχές που έχουν ενδιαφέρον να αλλάξει χρήση η γης. Εμπρησμοί στα περιαστικά δάση στην πόλη και στα νησιά … Δάσος και δασική έκταση δεν επιτρέπεται αλλαγή χρήσης γης … Είδατε στον Καναδά τις πυρκαγιές; Ε πρέπει να κάνουν φωτοβολταϊκά, ξέρω τι σας λέω. Εκατομμύρια εκτάρια. Είδατε στην Καλιφόρνια; Ομοίως. Γιατί στα Δερβενοχώρια; Εκεί δεν είναι τόσο πολύ για τα οικόπεδα. Είναι γιατί θέλουν να κάνουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Είναι διπλό το έργο, αλλαγή χρήσης γης, οικόπεδα, ξενοδοχεία και η νέα υπόθεση της ενέργειας. Πυρπολούν περιοχές».

Στα όσα είπε απάντησε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) η οποία έκανε λόγο για «ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας» και «αισχρά υπονοούμενα», που προσπαθούν «συκοφαντικά να συσχετίσουν τις πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες».

Η ΕΛΕΤΑΕΝ απαντώντας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«1. Ανεμογεννήτριες, όπως και πολλά άλλα είδη εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, επιτρέπεται νομίμως να εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις με όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Επομένως δεν υπάρχει κανένα κίνητρο πυρκαγιάς ή «αποχαρακτηρισμού» της δασικής έκτασης όπως φαντάζονται μερικοί.

2. Αντιθέτως, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης από πυρκαγιά ή άλλη αιτία δυσκολεύει, και δεν διευκολύνει, την αδειοδότηση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Η καμένη έκταση κηρύσσεται αυτόματα αναδασωτέα και η υπό αδειοδότηση εγκατάσταση υποχρεούται σε αυξημένες μελέτες, μέτρα και δράσεις προστασίας, παράλληλα με τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης που, ούτως ή άλλως, υποχρεούται να εκτελέσει.

3. Η περίπτωση της Καρυστίας όπου υπάρχει ικανή συγκέντρωση εγκατεστημένων και υπό αδειοδότηση ανεμογεννητριών, είναι χαρακτηριστική: όλες οι εστίες των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 20 έτη, είναι έξω από περιοχές ανεμογεννητριών. Και εκεί, όπως και σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανεμογεννητριών και πυρκαγιών».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.