Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο άνθρωπος που υποστηρίζει ότι το δολάριο “πεθαίνει”

Ο διάσημος οικονομολόγος Ρόμπερτ Kιγιοσάκι προέβλεψε πως το αμερικανικό δολάριο «θα πεθάνει εντός του 2024 καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ» μετά την δημιουργία του νομίσματος των ΒRICS το οποίο θα υποστηρίζεται από τον χρυσό..

«Οι χώρες των BRICS ανακοινώνουν στις 22 Αυγούστου, νόμισμα που στηρίζεται από τον χρυσό. Το αμερικανικό δολάριο θα πεθάνει. Τρισεκατομμύρια δολάρια επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Πληθωρισμός προς την οροφή. Αγοράστε χρυσό, ασήμι. Bitcoin στα 120.000 δολ. το επόμενο έτος» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Τwitter.

Τα σχόλια του Kiyosaki έγιναν μετά από μια πρόσφατη ανακοίνωση από τη ρωσική πρεσβεία στην Κένυα ότι η ομάδα χωρών BRICS -η οποία περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική- σχεδιάζει να εισαγάγει ένα κοινό εμπορικό νόμισμα που θα υποστηρίζεται από χρυσό.

Με ταχύτατους ρυθμούς δημιουργείται ένας συνασπισμός μεγάλων χωρών που θέλουν να αποδολαριοποιήσουν όλες τις συναλλαγές τους και να απεξαρτηθούν από το αμερικανικό νόμισμα ώστε οι ΗΠΑ να μην είναι ικανές να το εργαλειοποιούν εναντίον τους οπότε δεν τους αρέσει η εξωτερική τους πολιτική.

Σύμφωνα με το Business Insider, η Κίνα πρωτοστατεί στην εκστρατεία κατά του δολαρίου, προωθώντας τη χρήση του δικού της νομίσματος στο εμπόριο, και οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες το χρησιμοποιούν ευρέως.

Νωρίτερα φέτος, η Ρωσία και το Ιράν αποκάλυψαν ότι εργάζονται πάνω σε ένα κρυπτονόμισμα που στηρίζεται στο χρυσό για να αναμετρηθούν με το δολάριο, αλλά δήλωσαν ότι τα σχέδια μπορούν να προχωρήσουν μόνο όταν η Μόσχα ρυθμίσει τη χρήση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Πιο πρόσφατα, η Ινδία προώθησε τη χρήση της ρουπίας για το εμπόριο.

 

Το δολάριο παραμένει το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων νομισμάτων μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista, όμως σύμφωνα με άλλες μετρήσεις λόγω του πληθωρισμού στην πραγματικότητα το μερίδιο του στην παγκόσμια αγορά είναι μόλις 49%

Πάντως έντονος είναι ο προβληματισμός στις χώρες των BRICS μετά την χθεσινή άρνηση της Ινδίας να στηρίξει ως νέο εμπορικό συναλλακτικό μέσο το νόμισμα που θα παρουσίαζαν από κοινού, με σκοπό να γίνει αποθεματικό, να χτυπήσει ευθέως την κυριαρχία του δολαρίου και να υποστηρίζεται από τον παλιό καλό κανόνα του χρυσού.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.